«Βιογραφικό» ατομική έκθεση του Περικλή Γουλάκου-αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου»,

Goulakos

Η αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 την ατομική έκθεση του Περικλή Γουλάκου με τίτλο «Βιογραφικό».

Ο Περικλής Γουλάκος είναι ένας καλλιτέχνης με έντονο πλαστικό ενδιαφέρον εννοιολογικού χαρακτήρα, ωστόσο παρουσιάζει μια ενότητα εντελώς διαφορετική, μια ενότητα του άμεσου βιώματος.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει για τη νέα του δουλειά: Στην αποθήκη του νου της παιδικής ηλικίας στην οδό Χολαργού και μετέπειτα Ελ. Βενιζέλου στο Χαλάνδρι,τα διάφορα άχρηστα πράγματα φαντάζουν περίεργα σε συναντήσεις αλλοπρόσαλλες και παράξενες. Η φαντασία εδώ έχοντας το άλλοθι του χρόνου με το μέρος της, σκηνοθετεί ζωγραφιζοντας και έχοντας υπ´ όψιν της τη θαυμάσια έκφραση περιγραφής “Ορατόν τε πάντων και αοράτων”.

1

H Ευρυδίκη Τρισόν – Μιλσανή έχει αναφέρει μεταξύ άλλων για το έργο του καλλιτέχνη: «Ο Περικλής Γουλάκος δεν είναι ο καλλιτέχνης που επεδίωξε να εμπεδώσει ένα στυλ, να αρκεστεί σε μια εμμονή που καταλήγει συχνά σε ένα μονόδρομο. Περίεργος και ανήσυχος αφήνεται να παρασυρθεί από κάθε τι του εξάπτει τη φαντασία και τον οδηγεί σε καινούρια θεματικά και εικαστικά ευρήματα. Μια φωτογραφία, ένα παραμύθι, ένα νοηματικό ερέθισμα τον ωθούν τόσο σε σχεδιαστικές διαδρομές όσο και σε συμβολικές φιγούρες και φορμαλιστικά μοτίβα..

2

Στο σύνολο της δουλειάς όμως επιβάλλεται ένας πίνακας που είναι το απόσταγμα όλων των επιχειρημάτων του. Η αγάπη του για ορισμένα αντικείμενα και η αφαιρετική απόδοσή τους, η προτίμηση για το σχέδιο, η δύναμη της γραμμής, η οικονομία του χρώματος, ο διακριτικός έμμεσος τρόπος με τον οποίο υπαινίσσεται την ανθρώπινη παρουσία. Γι’αυτό μπορούμε να πούμε πως παρόλη την πολυφωνία της δημιουργίας του επικρατεί ένα πολύ συγκεκριμένο προσωπικό στυλ.».

3

Ο Περικλής Γουλάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε Χαρακτική και Κεραμική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας 1972-1977 (υποτροφία στην Κεραμική και έπαινο στην Χαρακτική). Από το 1999 μέχρι το 2007 διδάσκει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στον τομέα Χαρακτικής και από το 2007 διδάσκει στην Σχολή Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Έχει πραγματοποιήσει 27 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Υπουργείο Πολιτισμού, Πινακοθήκη Ρόδου, Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φλώρινας, Πινακοθήκη Καλαμάτας, Μουσείο Βορρέ και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.

ekfrasi – yianna grammatopoulou

Valaoritou 9a, Athens,10671, tel:0030 210-3607598, fax: 0030 210-3607546

info@ekfrasi-art.gr  ,  www.ekfrasi-art.gr    

Opening hours: Tuesday to Friday: 11:00-20:00

Saturday: 11:00-15:00

Sunday, Monday: closed