‘There is Nothing Left tο Paint’ της Ελένης Γκινοσάτη-The Pulse Kolonaki gallery

8

EΛΕΝΗ ΓΚΙΝΟΣΑΤΗ
Τhere is nothing left to paint
Επιμέλεια έκθεσης : Μαργαρίτα Καταγά
Χάρητος 8, Κολωνάκι
Εγκαίνια : Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016 – 8μμ
Διάρκεια έκθεσης : 3 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου

p1

“Ο σύγχρονος καλλιτέχνης πρέπει να εφεύρει ο ίδιος τη διαδοχή χειρονομιών και διαδικασιών που θα του επιτρέψει να παράγει (…). Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο.’

Νicolas Bourriaud, Formes de vie, editions Denoe, Paris 1999

3

Η γκαλερί The Pulse Kolonaki παρουσιάζει την ατομική έκθεση της νέας πολυτάλαντης εικαστικού, Ελένης Γκινοσάτη με τίτλο ‘There is nothing left to paint’.

Στους χειρονομιακούς, εντυπωσιακούς πίνακές της, ο συνδυασμός αφηρημένων, ατάκτων μορφών και χρωμάτων ορίζει μαγικά περιβάλλοντα φαντασίας για τον θεατή.

Μέσα από το έργο της η Ελένη Γκινοσάτη, διερευνά την πορεία της ζωγραφικής μέσα στην ιστορία της τέχνης και αμφισβητεί τη δύναμη της αναπαράστασης,

δηλώνοντας ΄δεν έχει μείνει κάτι να ζωγραφιστεί‘(There is nothing left to paint). Οι αχανείς ζωγραφικές ΄περιοχές΄ και τα χειρονομιακά ίχνη, μαρτυρούν την προσπάθεια ανακατασκευής αναφορών στο ΄τώρα’ και την ανάδειξη του κόσμου των αναμνήσεων που έχει λησμονηθεί ή απωθηθεί. Θραύσματα και υποκειμενικοί κώδικες χρωμάτων και μοτίβων συνυφαίνουν τη σύζευξη παρελθόντος – παρόντος.

Ο καμβάς γίνεται μια αχαρτογράφητη ζώνη, στην οποία κατοικεί η ίδια η καλλιτέχνης μέσα από την κίνησή της· χωρίς όμως να δηλώνει η ίδια παρούσα, αλλά αφήνοντας το κάθε έργο να γεννήσει τη δική του διαλεκτική.

Το να χειρονομείς με μέσο τη ζωγραφική σήμερα, είναι από μόνο του μια μοναδική πρόκληση για την ιστορική αμνησία και την νέα ‘γλώσσα΄ που ορίζεται μέσω της ψηφιακής εικονογραφίας. Η Γκινοσάτη αναλογιζόμενη πάντα την κληρονομιά της αφηρημένης ζωγραφικής, προσδίδει ψευδαισθησιακή λάμψη αλλά και μια μορφή επιθετικότητας στα έργα της, πάντα με μέσο τις αυθόρμητες πινελιές, τις δραματικές σταγονές χρώματος, τα μεγέθη και τα όρια των επιφανειών.

Όπως η ίδια δηλώνει: «Προσπαθώ να απαλλάξω τα έργα μου από την έννοια των ορίων… Μου αρέσει στα έργα μου ο θεατής να σοκάρεται από την έκφανση που αυτά παίρνουν στην πορεία τους…Δεν ικανοποιούμαι όταν αντικρίζω στο έργο μου μια συμβατική πραγματικότητα, ένα γεγονός απόλυτα αναμενόμενο…»

Κάτω από τις πινελιές και τα επιχρίσματα, ενυπάρχει μια αδιάκοπη ταλάντωση μεταξύ προσκηνίου και παρασκηνίου. Παραδίδεται ένας φανταχτερός κόσμος, κραυγαλέα επιθετικός και συνειδησιακά μυστηριώδης.

p2

Η Ελένη Γκινοσάτη, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή ΚαλώνΤεχνών, Αθήνα (2010-2015) και τώρα παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στο Kingston University of London (2016).

 Έχει λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις όπως: Can Gallery – ‘Kenophobia’2015, Poseidonion Grand Hotel, Spetses- L’heure bleue, 2015, Αίθουσα Κεσσανλής ΑΣΚΤ – Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας , 2015, Πολιτιστικό Ίδρυμα

Ομίλου Πειραιώς – ‘’Ιστορικό Αρχείο‘’ 2015 , Πινακοθήκη Γρηγοριάδη – Ά Εργαστήριο Ζωγραφικής Ασκτ 2015, Ίδρυμα Θεοχαράκη 7η Μπιενάλε Φοιτητών Σχολών Καλών Τεχνών, 201, Νuevo Espacio de Artes, Μαδρίτη, 2013, CΑΜP-Διεθνής Αμνηστία 2013

Projects: Αρχειακή Τέχνη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Τοιχογραφία ομάδας ΑΣΚΤ – Νοσοκομείο Ιασώ 2015, Διεθνής Αμνηστία (αφίσα έκθεσης) 2013, CityLink, Στοά Σπυρομήλιου -‘’Art & the City 3’’2012.

 Έργα της εκτίθενται στα κεντρικά γραφεία της Motor Oil στο Μαρούσι, αρκετά περιλαμβάνονται στον κατάλογο της 7ης Μπιενάλε Φοιτητών Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας και άλλα βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

www.elenigkinosati.com

Γιώργος Οράτης

6945105106

George.oratis@the-pulse.gr

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

cropped-cropped-cropped-openartgallery.jpg

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.