“Από τον μικρόκοσμο του εγώ στον πλανήτη του εμείς”-Μουσείο Παιδικής Τέχνης

Χριστίνα Καρκάνα. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Αντριάννα Μπίλλα, 11 ετών. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

«Φροντίζω με Τέχνη:

Από τον μικρόκοσμο του εγώ στον πλανήτη του εμείς»

Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης εγκαινιάζει το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 11.00 την έκθεση «Από τον μικρόκοσμο του εγώ στον πλανήτη του εμείς»  παρουσιάζοντας 122 ζωγραφικά και τρισδιάστατα έργα παιδιών, με την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης και Αντιπροέδρου του Μουσείου Ίριδας Κρητικού. Μια μεγάλη έκθεση, αφιερωμένη στην πολυτιμότητα της συνύπαρξης, με διεθνείς συνεργασίες, δωρεές και δανεισμούς, που εντάσσεται στο πλαίσιο της πολύπλευρης δράσης «Φροντίζω με Τέχνη» που πραγματοποιεί το Μουσείο Παιδικής Τέχνης και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Γιατρουδάκη Ιλάειρα, 2004-2005 9 ετών. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το Μουσείο επέλεξε να εστιάσει στην έννοια της «Φροντίδας», που ξεκινάει από τον ίδιο μας τον εαυτό και επεκτείνεται στην οικογένεια, στους φίλους, στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, στο αστικό και φυσικό περιβάλλον, σε ολόκληρο τον πλανήτη, με δράσεις που διαρκούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, επιθυμώντας να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας αλληλέγγυας κοινωνίας από τη νηπιακή ηλικία, προκαλώντας ερεθίσματα μέσω της Τέχνης.

Εστιάζοντας στη σταδιακή μετάβαση από το ατομικό στο συλλογικό, η έκθεση ακολουθεί τέσσερις βασικούς άξονες: Φροντίζω τη σωματική, ψυχική, πνευματική και δημιουργική υγιεινή του εαυτού μου, Φροντίζω την οικογένεια και την τρίτη ηλικία, Φροντίζω την πόλη και το περιβάλλον, Φροντίζω τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ενώ σε κάθε ενότητα αντιπαραβάλλεται και μία εικόνα αντι-φροντίδας με τις επακόλουθες επιπτώσεις. Η περιήγηση του επισκέπτη ολοκληρώνεται με μια προβολή έργων αφιερωμένων στα σύμβολα της ζωής και των αναζητήσεων του «Μικρού Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, διδάσκοντας με τον καλύτερο τρόπο το πώς η φροντίδα του υποκειμενικά πολύτιμου (το “τριαντάφυλλό μου”) γίνεται γέφυρα για τη φροντίδα ενός όχι και τόσο μακρινού σύμπαντος.

Μπιτσανσκι-Γκουλιαμακη Θαλασσινή, 12 ετών. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Στα εγκαίνια θα απευθύνουν χαιρετισμό οι κ.κ. Μαρία Ηλιοπούλου, Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων για το παιδί, παιδοψυχολόγος, Σάνη Παρασκευοπούλου, Υπεύθυνη του Έργου Προσωρινή Στέγαση Προσφύγων της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Αθηναίων, Μενέλαος Τσαούσης, Υπεύθυνος Κέντρου Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στην Κυψέλη των Παιδικών Χωριών SOS, Σίσσυ Λεβαντή, Σύμβουλος Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ PRAKSIS, Κατερίνα Πούτου, συνιδρύτρια και Νόμιμη Εκπρόσωπος της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ.

Με στόχο την αλληλεπίδραση των γενεών, στα εγκαίνια της έκθεσης, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου από τις 12.00 έως και τις 14.00, σε δύο εργαστήρια δημιουργικής ζωγραφικής έκφρασης με θέμα τον «Μικρό Πρίγκιπα», τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά που συμμετέχουν στα εικαστικά εργαστήρια του Μουσείου και οι απόφοιτοι θα λάβουν τον ρόλο του “δασκάλου” μεταδίδοντας τις γνώσεις τους σε γονείς, άτομα τρίτης ηλικίας και όλους τους ενήλικες επισκέπτες των εγκαινίων οι οποίοι θα «ζωγραφίσουν με τις συμβουλές» τους.

Είσοδος ελεύθερη και δωρεάν δράσεις

Όλα τα υλικά τα παραχωρεί το Μουσείο

Νεφέλη Σοφιανίδη, 14,5 ετών. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία θα συμμετέχουν 2.000 παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού. Ειδικό πρόγραμμα για Άτομα με Προβλήματα Όρασης πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς με την μετατροπή συγκεκριμένων έργων σε ανάγλυφα και τρισδιάστατα εκθέματα καθώς και επιλεγμένων κειμένων σε μορφή Braille, συμβάλλοντας στη δημιουργική συμμετοχή και συνεργασία παιδιών Νηπιαγωγείου και μαθητών όλων των τάξεων του Δημοτικού ομάδων βλεπόντων και ΑμΠΟ. Όλοι οι επισκέπτες από 3 ετών θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν διαδραστικά παιχνίδια με αφορμή τα εκθέματα στα ελληνικά και στα αγγλικά. Για τα σχολεία που δεν μπορούν να επισκεφτούν την έκθεση το Μουσείο πραγματοποιεί σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα στο περιβάλλον του σχολείου σε παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού, ενώ Μουσειοσκευή – κινητό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα δανείζεται σε σχολεία και φορείς στην περιφέρεια

Πλευρίδη Κωνσταντίνα. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Μουσείο Παιδικής Τέχνης

Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10.00 – 14.00 / Κυριακή: 11.00 – 14.00

Τ.  210 3312 621, 210 3312 750

www.childrensartmuseum.gr

www.facebook.com/MouseioEllinikisPaidikisTechnis

www.youtube.com/user/childrensartmuseumgr

 

Σοφία Κεραμάρη, 15,5 ετών. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης  ιδρύθηκε το 1994 και είναι κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μέλος του Δικτύου Μουσείων & Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών και του International Committee of Museums.

Σκοπός του Μουσείου, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4-14 ετών, είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών. «Μαθαίνω μέσω της Τέχνης» είναι η διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία που προτείνει, προκαλώντας ερεθίσματα μέσω της Τέχνης και αναπτύσσοντας την προσωπική έκφραση κάθε παιδιού, από νηπιακή ηλικία. Με αφορμή τη θεματολογία των εκθέσεών του (δικαιώματα, διαφορετικότητα, οικογένεια,  περιβάλλον κ.ά.), αναδεικνύει τη μοναδικότητα της παιδικής Τέχνης και προτείνει παιχνίδια και δράσεις για επισκέπτες κάθε ηλικίας και εθνικότητας,. Έχει δημιουργήσει κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα για την περιφέρεια και προσφέρει εργαστήρια για ΑμεΑ, ΑμΠΟ και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Τα παιδιά στο Μουσείο μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του δημοτικού, να συμμετάσχουν σε καλοκαιρινά camps και σε εικαστικά εργαστήρια ακόμα και με τους γονείς τους. Κάθε χρόνο τα προγράμματα του Μουσείου παρακολουθούν 7.000 μαθητές, 450 εκπαιδευτικοί, 800 γονείς, ενώ στα εργαστήριά του συμμετέχουν 650 παιδιά 2,5-14 ετών.

Χριστίνα Καρκάνα. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ