Αθηνά Βαλατσού-Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

 Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου σας Προσκαλεί στα Εγκαίνια της νέας ατομικής έκθεσης της Αθηνάς Βαλατσού  την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 και ώρα 11:00 π.μ. Η έκθεση έχει ως θέμα της τα Μεταλλεία του Λαυρίου και θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι τις 21 Μαΐου 2017. Επιμέλεια Βένια Παστάκα, Ιστορικός Τέχνης. Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη της Hellenic Art Vioma.

Η Ιστορικός Τέχνης Βένια Παστάκα, γράφει για το έργο της Αθηνάς Βαλατσού:

Η Λαυρεωτική, τόπος πανάρχαιος, ιερός και πλούσιος σε πολύτιμα ορυκτά, αποτέλεσε εφαλτήριο για τη δημιουργία πολλών μύθων και θρύλων ανα τους αιώνες. Από την άλλη, τα πλούσια μέταλλα που έκρυβαν τα σπλάχνα της περιοχής, έδωσαν ζωή στον τόπο από το 3000 π.Χ. μέχρι τη σύγχρονη εποχή και τον 20ο αιώνα. Σήμερα μόνο οι πελώριες τρύπες της ξεκοιλιασμένης γης και τ’ απομεινάρια της άλλοτε ευημερούσας επιχείρησης του Σερπιέρη, έχουν απομείνει να θυμίζουν τις μέρες που ο άνθρωπος πάλευε με στοιχεία που τον ξεπερνούσαν και η καθημερινότητά του έμοιαζε με μια διαρκή κατάβαση στον Άδη. Αυτό το μέρος, με την πλούσια ιστορία και κληρονομιά, αποτυπώνει με μοναδική ευαισθησία στο έργο της η ζωγράφος, Αθηνά Βαλατσού.

Η σειρά της Λαυρεωτικής είναι πραγματικά ένα έργο ζωής για την καλλιτέχνιδα, καθώς δουλεύεται για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η πολύχρονη – σχεδόν εμμονική – ενασχόληση της ζωγράφου με το θέμα των μεταλλείων φανερώνει το βαθμό που ο τόπος την άγγιξε.  Πέρα των ζωγραφικών έργων, η σειρά αποτελείται από αναρίθμητες φωτογραφίες και σχέδια τα οποία είναι πολύτιμα όχι απλά για τον φιλότεχνο αλλά και για τον ερευνητή που θέλει να δει τις αλλαγές που έχει χαράξει ο χρόνος και ο άνθρωπος στο τοπίο. Οι Φούρνοι, ο Σπαστήρας, το Σιδηρουργείο, το Μηχανουργείο και το Τηλεφωνείο είναι όλα εκεί. Μια βαθιά μελαγχολία διαπνέει τα έργα ενώ ο χρωστήρας άλλες φορές σκοτεινιάζει – κυρίως όταν πρόκειται για απεικονίσεις εσωτερικών χώρων – ενώ άλλες είναι φωτεινός και γεμάτος αισιοδοξία. Η απεικόνιση είναι σαφής χωρίς όμως να μιλάμε για ακραίο ρεαλισμό αλλά για μια αισθαντική απόδοση του αντικειμένου. Στο έργο της ζωγράφου, σημασία έχει η απόδοση του αισθήματος και η ανάδειξη του ανθρώπινου δράματος που εκτυλίχθηκε εκεί. Η ανθρώπινη παρουσία κυριαρχεί στο έργο της Βαλατσού ακόμα και όταν αυτή δεν παριστάνεται. Οι μορφές – όταν υπάρχουν – είναι βουβές, ήρεμες και μελαγχολικές, θα λεγε κανείς υποταγμένες στη μοίρα τους να πολεμάνε με το χάος και το έρεβος στα έγκατα της γης. Κάποια φορά μάλιστα εμφανίζονται με φτερά, πλέον άυλες και ελεύθερες από τα δεσμά του τόπου, πάντα όμως εκεί. Όλα είναι σιωπή. Μια σιωπή τόσο δυνατή που σχεδόν την ακούς. Η ζωγραφική της Αθηνάς Βαλατσού είναι ειλικρινής και απόλυτη. Στο έργο της δεν υπάρχει τίποτα το περιττό. Η δύναμη της παλέτας της και τα λιτά εκφραστικά της μέσα σε συνδυασμό με τη δυναμική του θέματος μεταδίδουν άμεσα τα μηνύματα που θέλει η καλλιτέχνης να περάσει. Και  όταν η τέχνη καταφέρνει να φορτίσει τόσο έντονα συναισθηματικά τον αποδέκτη της, είναι πραγματική ευλογία.

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 15:00 και 17:00 – 20:00

Σάββατο και Κυριακή: 10:00 – 15:00

Είσοδος Ελεύθερη