«Γλυπτικές αισθήσεις» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΟΥΛΙΑΡΑ-Evripides Art Gallery

ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ

«Γλυπτικές αισθήσεις»

Εγκαίνια: Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2018

ΩΡΑ: 20:00 Διάρκεια Έκθεσης: 1 έως 24 Φεβρουαρίου 2018

 

Μια σειρά από μεταλλικά γλυπτά, μεγάλων διαστάσεων, τα οποία παραπέμπουν σε εικόνες και συναισθήματα που συνδέονται συνειρμικά με τις εποχές του έτους, καθώς και ένα σύνολο μικρότερων γλυπτών, στα οποία κυριαρχεί η ανθρώπινη φιγούρα, παρουσιάζει ο γλύπτης και Καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ. Γιώργος Χουλιαράς, στη νέα του έκθεση, «Γλυπτικές αισθήσεις», η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2018 στις 20:00 στην Evripides Art Gallery.

Η καινούργια του δουλειά χαρακτηρίζεται από γλυπτικές συνθέσεις που ξεκίνησαν ως ιδέα από την δεκαετία του ’90 και αναπτύχθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την επιστροφή του στο εργαστήριο μετά από την θητεία του ως δασκάλου στην Α.Σ.Κ.Τ..

Το νέο στοιχείο που πραγματεύτηκε αυτή την περίοδο ήταν ο τρόπος χρήσης του υλικού, καθώς αξιοποίησε υπολείμματα υλικού προηγούμενων εργασιών και όπως σημειώνει: «…όσο και αν φαίνεται περίεργο, ήταν ένας από τους παράγοντες που διαμόρφωσαν την γλυπτική εικόνα της τωρινής δουλειάς μου, που χαρακτηρίζεται από την κάθετη, γραμμική και όχι μόνο διατύπωση και εξέλιξη της σύνθεσης, τη διαφάνεια και διαπερατότητά της και την προσπάθεια γλυπτικής απόδοσης αισθήσεων».

Η επιλογή της κάθετης γραμμικής σύνθεσης και η εξέλιξή της, σε πλαστικά επεισόδια δίνει την δυνατότητα εικονοποίησης αισθήσεων, οι οποίες ανάλογα με την διαχείρισή τους παραπέμπουν συνειρμικά σε κοινές εικόνες και εμπειρίες.

«Δεν έχω τη φιλοδοξία να εικονογραφήσω τις εποχές, πράγμα που με ξεπερνάει, γι΄αυτό και τα τιτλοφορώ «της  άνοιξης», «του καλοκαιριού», «του χειμώνα». Θέλω, να δώσω μέσα από τους κάθετους άξονες που εξελίσσονται σε  πλαστικά γεγονότα, τη δύναμη και ορμή της άνοιξης, τον νυχτερινό ρεμβασμό του καλοκαιριού και την παγερότητα του χειμώνα» μια γλυπτική του προσωπικού συναισθήματος και του ιδιωτικού χώρου, όπως τονίζει ο ίδιος ο γλύπτης.

Παράλληλα, με τα μεγάλα παρουσιάζει και ένα σύνολο μικρών γλυπτών, στα οποία κυριαρχεί η ανθρώπινη φιγούρα σε διάφορες εκδοχές. Πάνω τους καταγράφονται σκέψεις για μεγαλύτερα γλυπτά που έγιναν ή θα γίνουν ή δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, αποτελούν ένα ημερολόγιο, όπου υπάρχουν μνήμες, επιθυμίες, προσδοκίες.

Ο Γιώργος Χουλιαράς παραμένει πιστός, σε μια Γλυπτική, που όπως υποστηρίζει στο κείμενό του, που προλογίζει τον κατάλογο της έκθεσης: «κουβαλάει την παλιά, αργή διαδικασία του κτισίματος και της οργάνωσης του συναισθήματος, παράλληλα με την διαχείριση του υλικού και του χώρου, στην εμφάνιση της προσωπικής εικόνας. Μια Γλυπτική, που δεν περιγράφει, αλλά ανακαλεί και καλεί σε συμμετοχή με καθαρή συνείδηση».

Διάρκεια Έκθεσης:  1 έως 24 Φεβρουαρίου 2018

Για περισσότερες πληροφορίες:

Evripides Art Gallery

Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, Αθήνα, 106 73

τηλ: 210 36 15 249, 210 36 15 909, www.evripides-art.gr, info@evripides-art.gr

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή: 11.00 – 20.30

Τετάρτη: 11.00 -17.00 & Σάββατο: 11.00 -16.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά

Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ

Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1947. Σπούδασε Γλυπτική στην Α.Σ.Κ.Τ. κοντά στον Γ. Παππά, απ΄όπου αποφοίτησε με βραβείο Γυμνού και άλλες διακρίσεις (1965-1970) και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία (1974-75) West Surrey College of Art  και ακολούθως  στη Γαλλία (1975-77) όπου παρακολούθησε Γλυπτική στην École des Beaux Arts εργαστήριο Cesar και Κεραμική στην École Superieure des Arts et Metiers.

Το 1978, με την επιστροφή του στην Ελλάδα, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Συλλόγου Γλυπτών, με σκοπό την οργάνωση υπαίθριων εκθέσεων και την ανάδειξη της Σύγχρονης Γλυπτικής, ενώ την περίοδο 1978-79-80-81 πραγματοποίησε σειρά μεγάλων εκθέσεων στον προ του Ωδείου Αθηνών χώρο, στις οποίες συμμετείχε με μεγάλου μεγέθους γλυπτά.

Μαζί με ομάδα γλυπτών οργάνωσε περιοδικά συμπόσια Γλυπτικής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, πιστεύοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να στηθούν σύγχρονα γλυπτά στον δημόσιο χώρο.

Από το 1996 συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠ.Α.Σ.Κ.Τ. με σκοπό να δημιουργήσει στα κτίρια που παρεχώρησε το ΥΠ.ΠΟ., στην Πλάκα, χώρο συντάντησης κι επαφής μεταξύ καλλιτεχνών. Παράλληλα, διοργανώνει, μέσω της επιτροπής εκδηλώσεων του Ε.Ε.Τ.Ε., στην οποία μετέχει, σειρά ταξιδιών σε χώρες του εξωτερικού που παρουσιάζουν Ελληνικό ενδιαφέρον, Ιορδανία, Συρία, Σικελία και Καππαδοκία.

Το 2001  εκλέγεται Καθηγητής Γλυπτικής στην Α.Σ.Κ.Τ. , ενώ την περίοδο 2003-06 διετέλεσε Αντιπρύτανης στην Α.Σ.Κ.Τ., με Πρύτανη τον Χρόνη Μπότσογλου. Κατά την διάρκεια της τριετούς αντιπρυτανείας του, ξεκίνησε η κατασκευή της νέας βιβλιοθήκης της Α.Σ.Κ.Τ., η λειτουργία του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, η λειτουργία του Εικαστικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος, ο 7ος Καλλιτεχνικός Σταθμός στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, το Χυτήριο και πληθώρα άλλων μικρών έργων στη Σχολή. Συμμετείχε, επίσης, στην πρώτη Διοικούσα και στη διαμόρφωση της αρχικής φυσιογνωμίας, της Σχολής Πλαστικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, καθώς και στην αντίστοιχη Διοικούσα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Γιώργος Χουλιαράς έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, κατακτώντας διεθνείς διακρίσεις, ενώ κατά την πολύχρονη διαδρομή του έχει φιλοτεχνήσει μνημεία και γλυπτά για δημόσιους χώρους, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, όπως στο Fetal medicine, King’s College του Λονδίνου (2015), καθώς και το γλυπτό για τον «Έλληνα Μετανάστη» στο Μόντρεαλ του Καναδά (2017), επίσης την περίοδο 2014-15 πραγματοποίησε γλυπτικές επεμβάσεις με ομάδα φοιτητών του, σε μονοπάτι στο Μέτσοβο (Συνεργασία με Πινακοθήκη ΑΒΕΡΩΦ).

Επίσης, έχει συνεργαστεί με αρχιτέκτονες δημιουργώντας πλαστικές επεμβάσεις σε αρχιτεκτονικούς χώρους, καθώς και πολλά χρηστικά αντικείμενα με γλυπτική διάθεση.

Η τελευταία του έκθεση «Γλυπτικές Αισθήσεις» παρουσιάζεται στην Evripides Art Gallery 1-24 Φεβρουαρίου 2018.