Metamorphica της Marisa Zattini-Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, ώρα 20.00, στο Γενί Τζαμί την έκθεση Metamorphica της Marisa Zattini.

Η Marisa Zattini, μετά την επιτυχημένη διπλή έκθεσή της πέρυσι τον Οκτώβριο στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, επιστρέφει στην Ελλάδα για να εκθέσει τη νέα της δουλειά, αυτήν τη φορά στην Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση Metamorphica, το τελευταίο πρότζεκτ της εικαστικού και ποιήτριας Marisa Zattini, περιλαμβάνει μια σειρά έργων αφιερωμένων στην έννοια της Φαντασίας και της συνάντησής της με τη Φύση.

Η τεχνική με την οποία φιλοτεχνεί τα έργα της συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν. Εμπνεόμενη από παλαιά χειρόγραφα, επεμβαίνει πάνω σε αυτά, κυρίως σχεδιάζοντας με μελάνι σε κείμενα που χρονολογούνται μεταξύ του 1800 και του 1833. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης αλλά αποτελεί το πρώτο μέρος της δημιουργίας. Θέλοντας να τα μεταφέρει σε μεγαλύτερες διαστάσεις, χρησιμοποιεί την τεχνική της φωτοχάραξης σε φύλλα αλουμινίου – καθρέφτη, απ’ όπου πλέον γεννιέται ένα νέο έργο. Για την καλλιτέχνη, τα έργα αυτά καταγράφουν έναν διάλογο μεταξύ των ταυτοτήτων και της ιστορίας.

Marisa Zattini_mandragora pensosa

Για τη σειρά των έργων της με τίτλο Metamorphica η Zattini αναφέρει: «Όλα αρχίζουν με τη δική μου προσωπική οπτική του Μανδραγόρα, ενός μαγικού ανθρωποειδούς βοτάνου, και με την ενότητα L’indole della Res, που συγκροτείται από ένα ιδανικό herbarium / bestiary – Φυτολόγιο / Βιβλίο με μύθους ζώων όπου όλη η εικονογράφηση είναι εμπνευσμένη από ένα χειρόγραφο του XV αιώνα. Συνεχίζεται με την ενότητα Ali selvatiche, αφιερωμένη στον μύθο του Ίκαρου και εμπνευσμένη από ένα ποίημα του Fabrizio Parrini. Η τελευταία ενότητα με τίτλο Fragilis Mortalitas, συντίθεται από κλεψύδρες αποτελούμενες από μικρά αστέρια, ώστε να καθορίσει την επονομαζόμενη Ώρα των αστεριών (Starry time)».

scansione

Η Ιταλίδα Marisa Zattini γεννήθηκε στο Φορλί το 1956. Είναι πτυχιούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, εικαστικός, ποιήτρια, καλλιτεχνική διευθύντρια της δικής της εταιρίας σχεδιασμού εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, αλλά και περιοδικού Τέχνης και Λογοτεχνίας. Επιπλέον, είναι καλλιτεχνική διευθύντρια εκδοτικού οίκου για τη σύγχρονη τέχνη, τη δοκιμιογραφία, τη λογοτεχνία του φανταστικού, την ποίηση, την τοπική ιστορία αλλά και δημιουργός ταινιών και ντοκιμαντέρ για εκθέσεις δικές της και σύγχρονων καλλιτεχνών και ποιητών. Η Zattini, πολυπράγμων και δραστήρια, συστήνεται στο κοινό εκ νέου μέσα από την τελευταία εικαστική δουλειά της, Metamorphica.

scansione

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της αίθουσας τέχνης Τεχνοχώρος, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα, με χορηγό επικοινωνίας την Open Art Gallery.

Info:

 Διάρκεια έκθεσης: 17 Μαΐου έως 30 Ιουνίου 2018

Γενί Τζαμί

Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη

pinakothiki@thessaloniki.gr

Ημέρες και ώρες λειτουργίας

Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 έως 16.00

Σάββατο 11.00 έως 15.00

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ