Πέντε καλλιτέχνες από το Ισραήλ εκθέτουν στην Αθήνα-a.antonopoulou.art

Esther Cohen_Anemone
Aviv_Keller_North East 2

Πέντε καλλιτέχνες από το Ισραήλ εκθέτουν στην Αθήνα

Την Τρίτη 12 Ιουνίου  εγκαινιάζεται στην a.antonopoulou.art μια έκθεση με πέντε καλλιτέχνες από το Ισραήλ. Η έκθεση τέθηκε υπό την αιγίδα  της  Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ. (1948-2018)

Η ιδέα για την οργάνωση αυτής της έκθεσης γεννήθηκε το 2016 όταν για πρώτη φορά βρέθηκα στο Τελ Αβίβ (στα Εβραϊκά: Ανοιξιάτικος Λόφος) για να πάρω μέρος στην Fresh Paint8 Art Fair, ενός θεσμού στον οποίο η γκαλερί a.antonopoulou.art συνεχίζει να συμμετέχει μέχρι και σήμερα. Με συνεπήρε η ζωντάνια της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ, με την προσεγμένη αρχιτεκτονική (Bauhaus ρυθμός σε τέτοια συχνότητα όσο πουθενά στον κόσμο), οργανωμένη με απίστευτο σεβασμό στο περιβάλλον και σε όσους έχουν κινητικές δυσκολίες, φιλική στους ποδηλάτες, μια πόλη εξωστρεφής όπου η τέχνη δηλώνει την παρουσία της όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου. Γλυπτά, πολλά γλυπτά, σε ένα μπαλκόνι, σε ένα παράθυρο, στη πρόσοψη μιας εταιρίας, σε ένα πάρκο.  Μουσεία εξαιρετικά που μερικές φορές  δεν προλαβαίνω να δω τις εκθέσεις τους. Καλλιτέχνες παντού και νέα εικαστική σκηνή που αναζητεί ταυτότητα και καταβολές.

Σήμερα έχω την ευτυχία, το όραμα μιας έκθεσης με Ισραηλινούς καλλιτέχνες να παίρνει σάρκα και οστά χάρη στη θετική απάντηση της Πρεσβείας του Ισραήλ στη πρότασή μου. Οι πέντε καλλιτέχνες που επιλέχτηκαν και εκπροσωπούν διαφορετικές πλευρές και διαλέκτους της σύγχρονης Ισραηλινής τέχνης θα παρευρεθούν στα εγκαίνια.

Esther Cohen_Anemone

Esther Cohen, Liat Elbling, Sharon Glazberg, Aviv Keller, Vera Vladimirsky 

Το βίντεο της Sharon Glazberg παρουσιάζει ένα τελετουργικό που θυμίζει την ιεροτελεστία διέλευσης,    ενός νεαρού αγοριού στην κοινωνία των ενηλίκων.  Το αγόρι έχει περάσει όλες τις δοκιμασίες, ο πατέρας είναι ικανοποιημένος και έτσι  με την ιεροτελεστία της ενηλικίωσης διατηρείται η διαιώνιση της φυλής και ο πατριαρχικός νόμος στο μέλλον. Το βίντεο γυρίστηκε στο Ισραήλ και η τελετή είναι γεμάτη από σύμβολα διαφορετικών πολιτισμών  τα οποία ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα τελετουργικό.

Οι πίνακες της Esther Cohen εμπνέονται από τελετουργίες, αφηγήσεις και πολιτιστικές πτυχές προκαλώντας μία συζήτηση μεταξύ της κληρονομιάς  και των παραδόσεων  του λαού του Ισραήλ  που φθάνουν μέχρι τις ημέρες μας. Τα μοτίβα που χρησιμοποιεί στα έργα της κινούνται μεταξύ του συμβολικού και του ποιητικού, ενώ ταυτόχρονα διερευνούν  τη συλλογική μνήμη. Ανάλογα εάν είναι λάδι σε καμβά, ή σχέδιο με στυλό πάνω σε χαρτί, η καλλιτέχνης βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χαρτογράφηση της περιοχής  και τον ορισμό των πραγματικών και συμβολικών ορίων.  Προσκαλεί το κοινό να παρατηρήσει από κοντά και να εξετάσει τη διαλεκτική μεταξύ τοπικής και παγκόσμιας, ανατολικής και δυτικής, εσωτερικής και εξωτερικής, φύσης και κουλτούρας/ πολιτισμού.

Liat Elbling_courtesy_Rosenfeld Gallery

Τα κεντήματα του Aviv Keller είναι μια προσωπική γλώσσα που ανέπτυξε ως αποτέλεσμα της αναζήτησης νέων μέσων έκφρασης. Θεωρεί το κέντημα ως ζωγραφική και χρησιμοποιεί τις  γνώσεις και τα εργαλεία που απέκτησε ως ρεαλιστικός ζωγράφος. Το κάθε έργο απαιτεί πολλούς μήνες δουλειάς για να ολοκληρωθεί. Τα θέματα του είναι αστικά τοπία τα οποία επιλέγει από φωτογραφίες που έχει τραβήξει ο ίδιος. Οι εικόνες μεταφέρονται στον καμβά με λεπτομερές σχέδιο. Μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτηση της εικόνας πάνω στο ύφασμα αρχίζει η φάση του κεντήματος. Η τεχνική βασίζεται πάνω σε μια αρχαία παράδοση, παρόλο που οι ελεύθερες βελονιές του δεν ανταποκρίνονται πιστά στους παλιούς κανόνες των εργόχειρων

Η Vera Vladimirsky μετανάστευσε με τους γονείς της στο Ισραήλ από την Ουκρανία, πρώην Σοβιετική Ένωση  όταν ήταν 7 χρονών. Κατά τη διάρκεια προσαρμογής τους στη ζωή του Ισραήλ, μετακόμισαν σε πολλά και διαφορετικά διαμερίσματα. Για την δημιουργία των έργων της έκθεσης, πήγε πίσω σε όλα τα μέρη που κάποτε αποκαλούσε σπίτι της, φωτογράφησε τις γειτονιές, τα κτίρια και τα διαμερίσματα όπου τώρα μένουν άλλοι. Επίσης φωτογράφησε μέρη τα οποία παρακολουθούσε στενά αλλά που ποτέ δεν έζησε, και τα οποία είχαν χαραχτεί στη μνήμη της και για την ίδια αντιπροσώπευαν όλα όσα δεν κατάφερε ποτέ να  κάνει στη ζωή της. Από τις φωτογραφίες που τράβηξε επιλέγει εικόνες,  τις τυπώνει και χρησιμοποιεί τις εκτυπώσεις για να δημιουργήσει τρισδιάστατα γλυπτά, και συνθέσεις τις οποίες ξαναφωτογραφίζει μέσα στο διαμέρισμα που έμενε το 2014 (το 26ο διαμέρισμά της ζωής της).

Η Liat Elbling χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα και αρχές με στόχο να ξεκινήσει μια συζήτηση γύρω από τις αξίες της φωτογραφίας και θέτοντας ερωτήματα πάνω στη φύση της. Στο έργο που παρουσιάζει, σε εξέλιξη από το 2013, υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση, όπου τώρα αντί να αφαιρεί λεπτομέρειες από τα υπάρχοντα μοντέλα, τα συνθέτει εκ νέου στο στούντιό της. Αυτές οι δομές είναι χειρονομίες στον κόσμο που την περιβάλλει, όπως ο δρόμος, η πόλη, η θέα από το παράθυρό της. Χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά, όπως ξύλο, MDF, γύψος, κλπ.. ζωγραφίζοντας κάθε «ομάδα» με ένα μοναδικό χρώμα. Με αυτήν την πράξη, επιστρέφει στα βασικά χαρακτηριστικά της Τέχνης: προοπτική, φως, και σκιά κλπ.

Επιμέλεια έκθεσης: Αγγελική  X. Αντωνοπούλου

Sharon Glazberg_hidden lake2_courtesy rawart gallery

Short C V s

Esther Cohen. Γεννήθηκε στο Ισραήλ  (1972) BEd αποφοίτησε από  “Midrasha” academy for fine arts με έπαινο. Ζει και εργάζεται στο Tel-Aviv. Εκπαίδευση και βραβεία  Hamidrasha Institute for Fine Arts. Excellence in arts award. Haifa Museum for fine arts -Young artist award. The Rabinovich Art fund Tel-Aviv Grant. Συνεργάζεται μόνιμα με την a.antonopoulou art .

Liat Elbling     Γεννήθηκε στο Ισραήλ το 1980 . Ζει και εργάζεται στο Tel Aviv. Σπουδές και βραβεία . A scholarship student in the “Amitim” program, Alma College for Hebrew culture, Tel Aviv, Israel 2005-2009 Minshar School of Art, Tel Aviv, Israel (with honors)  Grants and Awards   Mifal Hapais Grant for Artist Catalogue Production.URRA, artist-in-resident in Buenos Aires, Argentina.Cité des Arts, artist-in-resident in Paris, FranceBijlmAIR- artist-in-resident in Bijlmer, Amsterdam Zuidoost, Netherlands. Sotheby’s Under the Hammer Award, Fresh Paint Art Fair, Tel-Aviv, Israel. Leon Constantiner Photography Award for an Israeli Artist, Tel Aviv Museum of Art. Συνεργάζεται με την γκαλερί Rosenfeld στο Τελα Αβιβ.

Sharon Glazberg  γεννήθηκε το 1976 στο Ισραήλ όπου ζει και εργάζεται . Εκπαίδευση, βραβεία και επιχορηγήσεις . 2005 Master of Fine Arts with honors, Haifa University, Israel. 2000 Bachelor of Fine Arts with honors, San Francisco Art institute.  2005 America Israel Foundation, 2003 The Dean Fellowship, Haifa University,2001 Projects 2001 award, Islip Museum, 2000 The New Genera award, San Francisco Art Institute. Συνεργάζεται με την γκαλερί RawArt Gallery.

Αviv keller   εργάζεται και ζει στην Jaffa, Israel. Εκπαίδευση at the Hatahana Studio School for painting and drawing, Tel Aviv. 2008-2011. Workshop at the Gemäldegalerie, Berlin, 2011 and at the Bezalel Academy of Arts and Design, Jerusalem . Scholarship. 2008-2011 Scholarship by Hatahana Studio School, Tel Aviv.

Vera Vladimirsky  2010-2014 B.F.A. (cum laude), Department of Photography, Bezalel Academy of Art & Design, Jerusalem, Israel. 2013 Department of Photography, University of Brighton, Brighton, England. 2007-2010 Kiryat Ono Photography and Digital Media College, Kiryat Ono, Israel.  Prizes and Awards 2016 Young Artist prize, Israel’s Ministry of Culture.2014 Academic Excellence Award, Bezalel Academy. Excellence Scholarship granted by ‘The Print House’ photography workshop. 2012 Academic Excellence Award & Prize, Bezalel Academy.

Vera Vladimirsky_ No_7

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ουσιαστική υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα και των χορηγών Καλογήρου, της οινοποιίας Κυρ-Γιάννη, της Aegean Airlines και του Μάκη Μάτσα.

 Εγκαίνια έκθεσης , Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, 7:00 – 10:00 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιουνίου – 20 Ιουλίου 2018

Ώρες λειτουργίας: Τετ. – Παρ. 2:00 – 8:00 μμ. και Σάββατο 12:00 – 4:00 μμ.

Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, 105 54 Αθήνα. Τηλ. 2103214994