“Darling Shine!” Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, Αίθουσα Ματογιάννη

Η γκαλερί ArtZone 42 θα παρουσιάσει από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2018 στην αίθουσα Ματογιάννι της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο Darling shine! σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου. Δεκαοχτώ Έλληνες καλλιτέχνες επιχειρούν να απεικονίσουν εικαστικά τη σχέση αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο εξωτερικό φως ως πηγή ζωής και την ανθρώπινη προσωπικότητα.

Η επιμελήτρια σημειώνει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Πώς να ορίσεις το φως; Πώς να περιγράψεις επαρκώς και με σαφήνεια αυτή τη μεγαλειώδη φυσική ενέργεια με την κατακλυσμική δύναμη; Πώς να ξεπεράσεις τους στείρους επιστημονικούς ορισμούς για να αποδώσεις μια δύναμη άπιαστη που παρόλη την εκτυφλωτική της ένταση είναι τόσο οικεία στον άνθρωπο όσο η ίδια η ζωή; Σχεδόν αυτονόητα συνώνυμή της. Κι ας είναι μόνο στην απουσία του φωτός που αντιλαμβάνεται κανείς με το πεπερασμένο της ανθρώπινης αντίληψης την ισχύ και την ζωτικότητά του. Διότι αν υπάρχει μόνο ό, τι εκτίθεται στο φως, ο, τι καλύπτεται από σκοτάδι θα παραμένει άγνωστο, αφανές, ανώνυμο, έως ότου αναδυθεί λαμπερό και φωτεινό».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018 στις 9.00 μμ.

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι καλλιτέχνες:

ΒΑΛΑΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΓΑΡΥΦΑΛΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ – ΓΡΙΒΑ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΔΑΛΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΚΟΥΤΣΟΣΠΥΡΟΥ ΜΑΡΙΝΑ – ΜΠΡΟΥΣΚΟΜΑΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ – ΝΙΚΟΛΑÏΔΟΥ ΧΑΡΟΥΛΑ – ΝΥΦΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ – ΡΙΜΠΑΤΣΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ – ΡΟΥΚΟΥΝΑΚΗ ΜΑΙΡΗ – SAKE – ΣΑΡΡΗ ΡΑΝΙΩ – SOTIRIS FEN – ΣΠΥΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ – ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΙΡΗ – THE KRAH – ΤΟΡΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ – ΤΡΟΥΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Darling shine!

Πώς να ορίσεις το φως; Πώς να περιγράψεις επαρκώς και με σαφήνεια αυτή τη μεγαλειώδη φυσική ενέργεια με την κατακλυσμική δύναμη; Πώς να ξεπεράσεις τους στείρους επιστημονικούς ορισμούς για να αποδώσεις μια δύναμη άπιαστη που παρόλη την εκτυφλωτική της ένταση είναι τόσο οικεία στον άνθρωπο όσο η ίδια η ζωή; Σχεδόν αυτονόητα συνώνυμή της. Κι ας είναι μόνο στην απουσία του φωτός που αντιλαμβάνεται κανείς με το πεπερασμένο της ανθρώπινης αντίληψης την ισχύ και την ζωτικότητά του.

Διότι αν υπάρχει μόνο ό, τι εκτίθεται στο φως, ο, τι καλύπτεται από σκοτάδι θα παραμένει άγνωστο, αφανές, ανώνυμο, έως ότου αναδυθεί λαμπερό και φωτεινό. «Καὶ ἐγένετο φῶς» αναφέρει εξάλλου πριν απ’ όλα η βιβλική αρχή δημιουργίας του κόσμου για να σηματοδοτήσει τη Γένεση. Ακριβώς όπως ο άνθρωπος τη στιγμή της γέννησης του που θα αποκαλυφθεί στον κόσμο, ανοίγοντας ενστικτωδώς  διάπλατα τα μάτια του σε αυτό το νέο οπτικό ερέθισμα των οφθαλμών του, αδυνατώντας ακόμα να συλλάβει τη θαυματουργή ένταση του. Και ακριβώς όπως αργότερα κατά τη στιγμή του θανάτου του, όταν η όραση του θα πάψει να λαμβάνει οπτικό ερέθισμα και όλα θα βυθιστούν στο σκότος.

Ό, τι φωτίζεται από την αιώνια πηγή φωτός παίρνει κυριολεκτικά ζωή στον φυσικό κόσμο και αποκαλύπτεται στα μάτια του ανθρώπου για να αποκτήσει με τον τρόπο αυτό και υπόσταση στο νου του ως ιδέα, να αποκτήσει δηλαδή νόημα και ουσία. «Ο ήλιος, είναι που δωρίζει τις εποχές και τα χρόνια και που διαφεντεύει τα πάντα στη σφαίρα των ορατών πραγμάτων, και κατά κάποιον τρόπο είναι η αιτία για όλα όσα [βλέπει ο άνθρωπος.[…] Χωρίς αυτόν] οι άνθρωποι  δεν θα ήταν δυνατόν να πιστέψουν για αληθινό τίποτε άλλο παρά μονάχα τις σκιές των κατασκευασμάτων»  αναφέρει ο Πλάτωνας στην Πολιτεία, εξομοιώνοντας ως προς την ποιητική τους – με την ετυμολογική έννοια του όρου – δύναμη, τον οφθαλμό με τον ήλιο. Έτσι λοιπόν ζωοδότης κατά μια έννοια και ο άνθρωπος πια, μόλις ρίξει φως με την ματιά του  στα αντικείμενα, τους εμφυσά ζωή φέρνοντας τα στην επιφάνεια και  γίνεται ο ίδιος σώμα αυτόφωτο. Ένα ον δηλαδή που παράγει και ακτινοβολεί λάμψη δική του, εσωτερική. Αυτή τη λάμψη που αντανακλάται στην καθαρότητα του βλέμματος, αυτή που εκπέμπει η αγνότητα της ψυχής, αυτή που φεγγοβολά η οξύτητα του νου. Αυτή που εν τέλει πηγάζει από τη μοναδικότητα της προσωπικότητας του ανθρώπου. Αυτή που συχνά γίνεται ένα με το φυσικό φως ενός τόπου, που το ενσωματώνει και το διαχέει, το διασπείρει άπλετο και το διοχετεύει πίσω πάλι στον κόσμο ως ενέργεια υπαρκτή και ουσιαστική. Φως εκ Φωτός.

Μύκονος, Σεπτέμβρης 2018

Δόμνα Χανουμίδου

Θεωρητικός – Κριτικός τέχνης