Εικαστική τέχνη της Ζάμπια στην Αθήνα-Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μελισσίων

O ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς θα προλογίσει το πρώτο αφιέρωμα στην εικαστική τέχνη της Ζάμπια στην Αθήνα.

Από τις 16 έως τις 19 Νοεμβρίου 2018 διαρκεί η  πρώτη πολιτιστική εκδήλωση-αφιέρωμα  που διοργανώνει  το προξενείο της Ζάμπια  στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Δημάρχου  Πεντέλης  Δημήτρη  Στεργίου-Καψάλη  και την υποστήριξη  των Heritage &Museums  στο  Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μελισσίων , 17ης Νοεμβρίου 15 και Αγ. Γεωργίου  στα Μελίσσια.

Ανάμεσα στα θέματα μουσικής ,μόδας και μαγειρικής  που πρόκειται να παρουσιαστούν θα υπάρχει έκθεση των αναγνωρισμένων  εικαστικών δημιουργών : Mulenga J. Mulenga, Ngandwe Mwaba, Isaac Kalambata, Lombe Nsama, Enock Illunga.

Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που θα προλογίσει την έκθεση επισημαίνει: ‘’Στην  έμπνευση των δημιουργών μέσα από την στοιχειώδη συνεύρεση της  αισθαντικής διατομής και την υπερβατική διαδικασία  της διαλεκτικής συνύπαρξης κυριαρχεί  η απόλυτη μέθεξη που εφορμά ευθύβολα προς την  απεριόριστη  τεχνική διάσταση των επιμερισμών .

Οι συλλήψεις  με πρωτοποριακή και νεωτεριστική  υπόσταση  μεταμοντέρνου ενδιαφέροντος αναδεικνύουν την  αρμονική σύζευξη  της  ονειρικής  διάστασης  με  την ποιητική απόκλιση  και την συνειδησιακή κατάσταση με τις αναπτύξεις των βαθμών της αυτογνωσίας.

Enock-Ilunga-Refugees-150×150
Enock-Ilunga-Hunters-150×150

Το επίπεδο της διάθεσης των καλλιτεχνών ευπρόσδεκτα προσεγγίσει  την πολιτιστική ταυτότητα, την διαιώνιση και την δυναμική μετάδοση της  διαχρονικότητας .Επεξεργάζονται  φολκλορικά στοιχεία με  ιδιότυπη ταύτιση  απέναντι στις βασικές συνθήκες της ζωτικής διευθέτησης ενώ κάθε πίνακας ενέχει  την διάθρωση  της αλήθειας και την διεύρυνση των  αντιλήψεων με  ενεργητική τοποθέτησή  και με τάσεις  εξέλιξης .                   Η ευρηματικότητα χαρακτηρίζει την ατομική συμπεριφορά ενώ οι  μονάδες εκποίησης του υλικού  διαθέτουν  προοπτικές διανοητικής  ανέλιξης .Τα έργα εμπεριέχουν την  συναισθηματική φόρτιση, την  στοχαστική πληρότητα και την διακριτική εσωτερική  ηρεμία παρότι είναι  ιδιαίτερα τονισμένα σχεδιαστικά  και χρωματικά .Οι στιλιστικές διαστάσεις  τους έχουν οικουμενικές προεκτάσεις αλλά συγκροτούνται  από την  παραδοσιακή τεχνοτροπία που  έντεχνα στρατεύεται σε ανατρεπτικές  εκφάνσεις . Με βούληση  αντιρρητική ξεπερνούν τα καθιερωμένα συμβατικά πλαίσια της σκέψης  και εμβαθύνουν στην γνησιότητα των οραμάτων .Διαρρηγνύουν τα δεσμά της κομφορμιστικής  υπάρχουσας εικαστικής φρόνησης και καταλήγουν σε πλήρη επαναστατική  πολιτική πράξη με ακατάβλητη αγωνιστικότητα.’’

Ανοικτά  καθημερινά: 7μμ-10μμ στις 16 Νοεμβρίου 2018,11πμ -7μμ στις 17-18 Νοεμβρίου  2018,5πμ-9μμ στις 19 Νοεμβρίου 2018.