Το Απέραντο Γαλάζιο-Helenna Chavez

Helenna Chavez

Aτομική έκθεση της Έλενας Τσιάβε με τίτλο “ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ” που θα πραγματοποιηθεί στη Γκαλερί Αγριλίδες
από 23 Σεπτεμβρίου μέχρι 18 Οκτωβρίου 2019 .
Εγκαίνια έκθεσης
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 8.30μ.μ.

Θα μιλήσει για την καλλιτέχνη από την Δρ. Μαράη Γεωργούση, Ιστορικός Τέχνης.

Το Απέραντο Γαλάζιο

H Helenna Chavez δημιουργεί με τα έργα της τα σύνορα ενός κόσμου φανταστικού, πλαισιωμένου από τους κανόνες μιας έκδηλης ευαισθησίας αλλά και λύτρωσης, όπου ενυπάρχει το πάθος της δημιουργίας σε κάθε τελική και ολοκληρωμένη καλλιτεχνική έκφραση του εκάστοτε έργου της.

Προβάλλει μπροστά στα μάτια μας ένας νέος κόσμος, που αν και διατηρεί τις ρίζες του σε αρχέγονες πηγές, αποδίδεται με ένα έγχρωμο συνονθύλευμα. Η χρωματική παλέτα της έντονη, κινείται κυρίως στα μπλέ του νερού και του ουρανού, ενώ τα τοπία της μοιάζουν να έχουν αποτυπωθεί από ψηλά. Η καλλιτεχνική της δημιουργία συχνά περιστρέφεται σ’ ένα σύμπαν  τοπίων, αποτυπώνοντας τις μεταμορφώσεις τους.  Το αποτέλεσμα των έργων της φαντάζει αβίαστο αλλά  σχεδιάζει πάντα πριν ζωγραφίσει. Πηγή έμπνευσής της αποτελεί η φύση, το ηφαίστειο, το υπερβατικό, έτσι δημιουργεί τα φανταστικά της τοπία. 

Helenna Chavez

 Η συγκεκριμένη δουλειά της, αποτελεί το τέταρτο μέρος μιας τετραλογίας, το πρώτο μέρος: η Πόλη Δεσμώτης, το δεύτερο: οι Εγκλωβισμένοι (φόβος-τρόμος), το τρίτο: οι Σταυρώσεις μέσα στην πόλη, ενώ η ζωγράφος το τέταρτο μέρος το ονομάζει Ανάσταση – Το Απέραντο Γαλάζιο  σε αυτόκυριαρχεί μια χρωματική έκρηξη, με αισθητική αρμονία χρωμάτων ως επινόηση μιας επικοινωνίας με τη φύση. Η Ανάσταση εμπεριέχει έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό αναγνωρίσιμο από όλους. Συμβολίζει την έξοδο από την απελπισία και την αναζωπύρωση της ελπίδας, την επικράτηση της πνευματικής αφθαρσίας έναντι της φθοράς, του θριάμβου της χαράς και της νοηματοδότησης της ζωής.  

Η ζωγράφος δημιουργεί ένα εικαστικό περιβάλλον, το οποίο αβίαστα ανατρέπει τον χώρο και τον χρόνο. Συνήθως οι επιρροές τις προέρχονται από το κίνημα της αφαίρεσης και του εξπρεσιονισμού, το αποτέλεσμα όμως αγγίζει τις αισθήσεις σαν την δημιουργική φαντασία ενός παιδιού.       

Helenna Chavez

Το έργο της εκπέμπει την προσωπική του δυναμική. Η σύνδεση διαφορετικών τεχνικών και υλικών, λάδι, ακρυλικό, όπως και το γεγονός πως  τοποθετεί το τελάρο στο τραπέζι για να ζωγραφίσει, την βοηθά να εκφράζεται καλύτερα. Η πλούσια χρήση χρώματος, η λυρικότητα της χειρονομίας, η αλληλουχία όλων αυτών, συνθέτουν τις αυτόνομες απεικονίσεις της.  Το Απέραντο Γαλάζιο αντικατοπτρίζει όλες τις ψυχικές εντάσεις και μεταπτώσεις του ψυχισμού, την λύτρωση, την κάθαρση, την χαλάρωση και την επιστροφή στη φύση. Τα αφηρημένα έργα της παίρνουν ποικίλες υφές με διαφορετικά περιγράμματα και πολυάριθμες χρωματικές στρώσεις, με σκορπισμένες γαλάζιες πινελιές. Τα έργα της χαρακτηρίζονται από μια εντυπωσιακή κίνηση αλλά και μία πυκνότητα. Η γραφή της είναι σταθερή, επαναλαμβανόμενη και ακριβής, τα τοπία ονειρικά. Υπάρχει το κέντρο του έργου, ο πυρήνας που εξισορροπεί το τοπίο.  Η ζωγράφος οραματίστηκε το ταξίδι, την λύτρωση της ανθρωπότητας μέσα στο νερό. Επιθυμεί να μεταφέρει τον θεατή σε μια άλλη πραγματικότητα μακριά από την πίεση της καθημερινότητας. Η εξιλέωση και η κάθαρση της ψυχής είναι ο απώτερος σκοπός. Η περιπλάνηση έφτασε στο τέλος της και η Ιθάκη είναι εκεί. Όλες οι αισθήσεις ενεργοποιούνται σε αυτόν τον ειδυλλιακό άχρονο τόπο. Ο στόχος έχει εκπληρωθεί η ισορροπία, η ηρεμία, η αρμονία, η ελευθερία κερδήθηκαν.

Δρ. Μαράη Γεωργούση, Ιστορικός Τέχνης,

Επιμελήτρια Εκθέσεων – Εκδόσεων,

 Μέλος της Ε.Ε.Ι.Τ.