Έκθεση του εικαστικού Αντώνη Πολιτάκη-Κέντρο Επισκεπτών Θησείου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

«Το μπουκάλι που ήρθε από τ’ αστέρια»

Έκθεση του εικαστικού Αντώνη Πολιτάκη

Κέντρο Επισκεπτών Θησείου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ιούλιος – Αύγουστος 2020

Ανηφορίζοντας στον λόφο Των Νυμφών, στους κήπους του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο επισκέπτης καλείται να αναζητήσει «Το Μπουκάλι που ήρθε από τ’ αστέρια».

7+1 συμπαντικές και ίσως σημαντικές κατασκευές από τον εικαστικό Αντώνη Πολιτάκη. Λιτός, απλός, χωρίς ευφάνταστα «λόγια» αποκωδικοποιεί το σημείωμα που κόμιζε το μπουκάλι των μηνυμάτων. Με υλικά άχρηστα και περιττά. Υλικά χωρίς ιστορία, όπως τα ονομάζει ο ίδιος.

Έμπνευσμένος ο καλλιτέχνης από τον λόφο των Νυμφών, την μυθολογία των αστερισμών, την δημιουργία και εξέλιξη των ουρανίων σωμάτων, αναζητά τη σύνδεση της γης με τον ουρανό, καλώντας τον επισκέπτη να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα που μας φέρνει “το μπουκάλι που ήρθε από τ’ αστέρια”.

Πρόκειται για κατασκευές -εγκαταστάσεις με την τεχνική του papier Mache από υλικά χωρίς ιστορία, άχρηστα πλέον προς χρήση που μεταλλάχθηκαν σε έργα τέχνης.

Κάποια έργα εξ αυτών: «Η Ωδή ή σπονδή στις Νύμφες», «Αστρικά-Ζωδιακός Κύκλος», «Η Σύναξη Των Τριών», «Οι Μοίρες», «Η σπείρα» κ.α.

Επίσης θα παρουσιασθεί  και το έργο του  «CoVid 19 Νικήσαμε;». Πρόκειται για  μία στήλη με οξύμωρη έννοια: επιτύμβια ή επινίκια;  που φιλοτέχνησε ο εικαστικός στις ημέρες της καραντίνας, με ότι υλικά υπήρχαν στο εργαστήρι του.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του αστροφυσικού καθηγητή Ιωάννη Χιου -Σειραδάκη.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η εικαστικός Τίνα Μάσχα (τηλ. 6948401918)

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη με ελεύθερη είσοδο:

  • Στα εγκαίνια το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020, ώρα 19:00 – 21:00
  • και κάθε Σάββατο 19:30 – 20:30, όπου η επιμελήτρια της έκθεσης θα βρίσκεται στον χώρο για ξενάγηση.

Στα εγκαίνια της έκθεσης η ξεναγός Λαυρεντία Γιαννόλα θα μας μιλήσει για τους λόφους των Νυμφών και της Πνύκας και την σημειολογία τους στο έργο του Αντώνη Πολιτάκη.

Διάρκεια: Ιούλιος – Αύγουστος 2020

Η έκθεση θα είναι επίσης επισκέψιμη στην διάρκεια των τακτικών επισκέψεων του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου κάθε Τετάρτη έως Σάββατο 21:00 – 22:30 και κάθε Τρίτη έως Παρασκευή στις 11:00.  http://www.noa.gr/index.php?id=628&lang=el

Στους επισκέπτες συνιστάται να τηρούν απόσταση 1,5 m μεταξύ τους, να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, να χρησιμοποιούν αντισηπτικό που θα παρέχεται στην είσοδο και να προτιμούν την χρήση POS στην έκδοση των εισιτηρίων.

Πληροφορίες και κρατήσεις για ομάδες στα τηλ: 2103490160, 210 3490055 και 210 3490036 και στο visitorcenter@noa.gr.