Εικονική περιήγηση έκθεσης έργων Βαγγέλη Τζερμιά-ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η πρώτη εικονική περιήγηση έκθεσης με τα έργα του εικαστικού Βαγγέλη Τζερμιά στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, αφιερωμένη στην επέτειο των Διακοσίων Χρόνων από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΛΟΥΪΖΑ ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗ, Ιστορικός.

ΤΟ  ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο Ο ΟΡΚΟΣ″ με έργα του ζωγράφου ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΖΕΡΜΙΑ

Έναρξη έκθεσης: Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021                 

Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαρτίου έως 10 Απριλίου 2021

Επιμέλεια: Λουϊζα Καραπιδάκη, Ιστορικός

Στo πλαίσιo  του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, παρουσιάζει την Έκθεση ζωγραφικής του Βαγγέλη Τζερμιά με τον τίτλο ″Ο ΟΡΚΟΣ″.

Ο Βαγγέλης Τζερμιάς εμπνεύστηκε από τα γραπτά του Πωλ Βαλερύ

«Η ΜΝΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ»

Πρόκειται για είκοσι (20) ζωγραφικά έργα με ιστορικές αναπαραστάσεις και πορτραίτα Αγωνιστών, στα οποία ο ζωγράφος εξιστορεί μεταξύ άλλων τον Όρκο των Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης στα Σύμβολα της Πίστης.

Μέσα από το έργο του αναδεικνύει τη σύμπνοια, την αφοσίωση και την απόλυτη δέσμευση των πρωταγωνιστών για ένα κοινό σκοπό, όπως αυτόν της ελευθερίας και παράλληλα ″απελευθερώνει τις δυνάμεις″ με έναν τρόπο μεταφυσικό που είναι συνυφασμένος με την συνείδηση του καθενός. Ο Τζερμιάς για μια ακόμη φορά, αντλεί τις πνευματικές και ζωγραφικές του αξίες από καλλιτεχνικές αρχές της Ακαδημίας του Μονάχου.

Η ιστορικός  Λουϊζα Καραπιδάκη σημειώνει :

″ Οι ορκωμοσίες των αγωνιστών της Επανάστασης του ‘21 ήταν θρησκευτικές δοξολογίες κατάνυξης με την παρουσία ιερέων, αγιασμό λαβάρων, ευλογία των όπλων και χρήση πάσης φύσεως θρησκευτικών συμβόλων. Μια τέτοια τελετή ορκωμοσίας επιλέγει και φιλοτεχνεί, για τον ιδιαίτερα φορτισμένο χώρο του Πολεμικού Μουσείου, ο Βαγγέλης Τζερμιάς.

Επικεντρώνεται αρχικά στην εικονογραφική αναφορά του τελετουργικού του Όρκου των Αγωνιστών και αποδίδει με αφηγηματική δύναμη, την αίσθηση του δέους προς τα θεία και προς την πατρίδα. Παράλληλα πλαισιώνει την αναπαράσταση της ιερής τελετής με μια σειρά αυτοτελών προσωπογραφιών των ίδιων των αγωνιστών, αποτίοντας, δηλώνοντας έτσι ένα φόρο τιμής για τη συμβολή τους, και συμπληρώνει το αφήγημά του με συνθέσεις αρματωμένων ακέφαλων σωμάτων. Δημιουργεί έτσι μια ενδιαφέρουσα εννοιολογική προσέγγιση στο θέμα και παραπέμπει εύλογα, τόσο στην άυλη διάσταση της πίστης και της μεγάλης ιδέας ″καλλίτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή″, όσο και στον ένοπλο ηρωικό αγώνα των Αρματολών.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΖΕΡΜΙΑΣ

Ο Τζερμιάς με το χαρακτηριστικό έντονα εξπρεσιονιστικό γνώρισμα της ζωγραφικής του μανιέρας, τους επιδέξιους εικονογραφικούς  συσχετισμούς και την εκρηκτική ενέργεια που εκπέμπουν τα έργα του, μας μεταφέρει μ’ έναν γλαφυρό τρόπο, στα χρόνια της επανάστασης, αλλά και στον απόηχό της μέσα στους αιώνες».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ριζάρη 2-4  Αθήνα ΤΚ 106 75

Έναρξη έκθεσης: Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021, ώρα: 10:00-17:00

Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαρτίου έως 10 Απριλίου 2021

Ωράριο λειτουργίας Μουσείου:

Τρίτη έως Κυριακή 10:00-17:00

Τηλ. Επικοινωνίας:  210 72 44 464

e-mail: info@warmuseum.gr

Θα τηρηθούν όλα τα εξαγγελθέντα μέτρα προστασίας από τον Covid-19