Nο Signal Οπτικοακουστικό δοκίμιο της Νάνας Παπαδάκη

 Nο Signal Οπτικοακουστικό δοκίμιο, 14’ Μια χειρονομία λόγου, εικόνας και μουσικής

Κείμενα – Σκηνοθεσία Νάνα Παπαδάκη

Στο πλαίσιο της συλλογικής έκθεσης που οργανώνει το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με πρωτοβουλία των Σαμσών Ρακά, Κίμωνα Θεδώρου και Υρώς Καζαρά, παρουσιάζεται το οπτικοακουστικό δοκίμιο «Νο Signal» αφιερωμένο σ’ έναν 22χρονο αυτόχειρα ναύτη, γεννημένο στη Σμύρνη. Η Νάνα Παπαδάκη υπογράφει τα κείμενα και τη σκηνοθεσία, o Γιώργος Ζορμπάς την κινηματογράφηση και το μοντάζ και ο Γιάννης Βιλλιώτης τη σύνθεση πρωτότυπης μουσικής, η οποία βασίζεται στο ρεμπέτικο.

Πρόκειται για μια ιστορία που διασώζεται στο απόκομμα του κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας «Ακρόπολις» της 19ης Μαρτίου του 1933. Η συλλογή σημειωμάτων αυτοχείρων και περιστατικών αυτοχειρίας αποτελεί προϊόν επίπονης έρευνας και προσπάθειας του εμπνευστή της πρωτοβουλίας, Σαμσών Ρακά, και ανατέθηκε στην ομάδα, στο πλαίσιο του δημόσιου καλέσματος σε καλλιτέχνες και άλλους ενδιαφερόμενους.

Η ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας, Νάνα Παπαδάκη, εμπνεύστηκε ένα οπτικοακουστικό δοκίμιο, το οποίο αρθρώνεται  σε πέντε κεφάλαια και προσεγγίζει την πράξη της αυτοχειρίας του 22χρονου ναύτη, Γεώργιου Λαμπίρη, με σεβασμό και ανοιχτότητα, όπως σημειώνει και η ίδια στο σκηνοθετικό της σημείωμα.  Ο Γιώργος Ζορμπάς δημιουργεί πάνω σε πέντε διαφορετικούς οπτικούς δρόμους και ο Γιάννης Βιλλιώτης αυτοσχεδιάζει με βάση το «Ταξίμ Ζεϊμπέκικο» του Μάρκου Βαμβακάρη. 

H εργασία παρουσιάζεται στο χώρο Sozopolis,  στην οδό Σωζοπόλεως, στον αριθμό 15, κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 18.00’ έως τις 20.30’, έως το τέλος του Δεκέμβρη 2022, στο πλαίσιο της συλλογικής έκθεσης του «Μουσείου Νεοελληνικής Αυτοχειρίας».

Η Νάνα Παπαδάκη σημειώνει στο φυλλάδιο που διανέμεται δωρεάν κατά την παρουσίαση του δοκιμίου, με τίτλο «No Signal»: «Το κάλεσμα του Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθηνών στάθηκε για εμάς η αφορμή για την προσέγγιση μιας πράξης οριακής, αινιγματικής και αμετάκλητης, όπως αυτή της αυτοχειρίας. Έχοντας στη διάθεσή μας μόνο ένα απόκομμα εφημερίδας επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε στη μνήμη ενός ανθρώπου, με σεβασμό και ανοιχτότητα. Τα λίγα στοιχεία που γνωρίζαμε ήταν ότι ένας ναύτης, με το όνομα Γεώργιος Λαμπίρης, ηλικίας 22 ετών, αφαίρεσε τη ζωή του, στις 18 Μαρτίου 1933, έναν χρόνο μετά την αυτοκτονία της αγαπημένης του Καίτης, Γερμανίδας που αυτοκτόνησε το 1932, όταν η οικογένειά της την πήρε απ’ την Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψουν στη Γερμανία. Εκείνη ήταν τότε 19 ετών.

Δημιουργήσαμε πέντε κεφάλαια που φέρουν τη σφραγίδα του «ημιτελούς», του «χειροποίητου» και του «ξεριζωμένου», όπως ξεριζωμένος ήταν και ο  γεννημένος στη Σμύρνη Λαμπίρης. Η εργασία μας θα ήθελα, ιδανικά, να θυμίζει ένα μεταθανάτιο όνειρο. Ο τελικός τίτλος προέρχεται απ’ το γκράφιτι που αντικρίσαμε επισκεπτόμενοι τον τόπο αυτοχειρίας. Στο ακριβώς διπλανό κτήριο δεσπόζει μια τεράστια χρωματική μπάρα με την επιγραφή: «No Signal». Έτσι εμφανίστηκε σε μας η πράξη της αυτοχειρίας. Με πολλά χρώματα που ζητούσαν αποδέκτη.

Τα υλικά μας είναι ποικίλα και ετερογενή. Θραύσματα μνήμης απ’ τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ιστορία της Ελλάδας έως το 1933, φανταστικές ημερολογιακές καταγραφές, πλάνα αρχείου, αυτόματη γραφή, αποσπάσματα από ταινίες της εποχής, ντοκιμαντέρ, πρωτογενές υλικό και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις με βάση το ρεμπέτικο. Στην ταινία ακούγεται επίσης απόσπασμα απ’ το «Ταξίμ Ζεϊμπέκικο» (1937) του Μάρκου Βαμβακάρη και το «Je Crois Entendre  Encore»  (1863) του George Bizet.

Ευχαριστώ θερμά τους συνδημιουργούς καλλιτεχνικούς συντελεστές, Γιώργο Ζορμπά και Γιάννη Βιλλιώτη, για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη, καθώς και την ομάδα του Ρομαντικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σαμσών Ρακά, Υρώ Καζάρα και Κίμωνα Θεοδώρου, για την έμπνευση και την επιμονή.»

Κινηματογράφηση – Μοντάζ Γιώργος Ζορμπάς

Πρωτότυπη Μουσική Γιάννης Βιλλιώτης

Παραγωγή

Μαλντορόρ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία