«Εικονικές Πραγματικότητες» ΕΛΕΝΗ ΠΑΡΜΑΚΕΛΗ-ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ

PARMAKELI

ΕΛΕΝΗ ΠΑΡΜΑΚΕΛΗ
«Εικονικές Πραγματικότητες»
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Από 4 έως 29 Φεβρουαρίου 2016

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου και ώρα 19.30 στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ η ατομική έκθεση της Ελένης Παρμακέλη
με τίτλο «Εικονικές Πραγματικότητες».
Θα παρουσιαστούν έργα μεγάλων διαστάσεων δουλεμένα με ακρυλικά και αλουμίνιο σε ξύλο και σε καμβά όπου η ζωγραφική και η κατασκευαστική της ικανότητα λειτουργούν παράλληλα με αποτέλεσμα μια άρτια εικαστική πράξη.

…Η Ελένη Παρμακέλη συντάσσει τους κώδικες μιας τέχνης επικαιροποιημένης με την εποχή της με έργα ικανά να εξαπατήσουν το θεατή στο βαθμό που η εικονική πραγματικότητα είναι τμήμα ή ολόκληρη η ζωή μας…
…Δημιουργεί έργα εικονικής πραγματικότητας που προκύπτουν από τις υπερβολές, τις παραμορφώσεις και τις διαστρεβλώσεις στον νου, τον κοινό τόπο συνάντησης ανάμεσα στην κοινωνική και την διαδικτυακή πραγματικότητα. Τα έργα της και κυρίως κατασκευές από αλουμίνιο και ξύλο βασίζονται στην ανάδραση που δημιουργείται από τη διαπλοκή γνώσης, καλλιτεχνικής δεξιότητας και λογισμικού. Παράλληλα δείχνουν μια ενδιαφέρουσα σύζευξη της εμπειρίας της κατασκευής με την ευαισθησία της ζωγραφικής ικανότητας και τη δυναμική της τεχνολογίας του λέιζερ: Ο όγκος, το βάρος, η ύλη, το σχέδιο, το χρώμα –στοιχεία μιας λεπτομερούς και αψεγάδιαστης εικαστικής πράξης συμπλέκονται με την αρτιότητα των κατασκευών που μοιάζουν να έχουν βγεί απ’ ευθείας από το εργοστάσιο.

Αυτή η εφαρμοσμένη συμπλοκή των μέσων τεχνικής των έργων της και η εμμονή της στην τάξη και την τελειότητα ευθυγραμμίζεται με την πεποίθησή της στην Ηρακλείτεια άποψη, ότι η ζωή είναι μία συνεχής ροή μία αέναη και ενιαία έκφραση χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς ταυτότητες, γεγονός που της επιτρέπει να θεωρεί τον άνθρωπο ως μία μικρή ενεργειακή οντότητα χωρίς φύλο, χωρίς εθνολογικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά χωρίς φαίνεσθαι παρά μόνον είναι. Η σκέψη όσο ελευθερώνει εξίσου παγιδεύει την οντότητα σε αληθοφανείς κοινωνικές ταυτότητες, τόσο καινοφανείς όσο και ο πλασματικός χώρος του διαδίκτυου. Η επιτηδειότητα που υπογραμμίζει την κοινωνική δράση του ανθρώπου τον καθιστά θύμα εύκολων ψευδαισθήσεων ενός ατέλειωτου ψυχολογικού παιχνιδιού αλήθειας – ψέμματος, φανερού – κρυφού, υπαίτιο της φοβίας, της ανασφάλειας και του άγχους. Και αυτό αντανακλάται άμεσα στα έργα της Παρμακέλη που δεν αναμορφώνουν την εικόνα του κόσμου αλλά ανατάμουν ψυχολογικές δυσμορφίες του…

Από τον κατάλογο της έκθεσης που προλογίζει ο
Γιάννης Κολοκοτρώνης
Αν. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ.