Ο Χριστόδουλος Γκαλτέμης στην zivasart gallery
Στα πλαίσια εκδηλώσεων για τη συμπληρωση 50 χρόνων της συλλογής Νεώτερης Αρχιτεκτονικής του Κωνσταντίνου Ζηβα, η zivasart gallery παρουσιάζει εργα του καθηγητή χαρακτικής Χριστόδουλου Γκαλτέμη με τίτλο “μνήμη και πόλη”.
Θα παρουσιαστούν χαρακτικά με την μέθοδο της οξυγραφίας, ακουαρέλλες και ελαιογραφίες, απεικονίζοντας απόψεις κτιρίων της Νεώτερης Αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.
Για την συγκεκριμένη δουλειά του Χριστόδουλου Γκαλτέμη, η Μάρω Αδάμη-Καρδαμίτση, υπεύθυνη του αρχείου Νεοκλασσικης Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, γράφει μεταξύ άλλων: …Σε δύο κομμάτια, σε δύο τμήματα μπορεί κανείς να χωρίσει την έκθεση του Γκαλτέμη. Δύο ομάδες έργων ξεχωριστές, αλλα ενωμένες, ελαιογραφίες και ακουαρέλλες, χρώμα, φώς, σπίτια, ζωή και χαρακτικά, τάφοι,μνήματα, αποχρώσεις του γκρι,μάρμαρο, σιγή. Δύο ενότητες με μία κοινή παράμετρο: τον Νεοκλασσικισμο. Ενα ρυθμό, μία τέχνη, εναν τρόπο ζωής ίσως, που χαρακτιρίζει εναν ολόκληρο σχεδόν αιώνα…….Η νεοκλασσική αρχιτεκτονική διαμόρφωσε κατα μεγάλο μέρος και την δική μας αισθητική μνήμη.” Σε αυτά τα ζωντανά παραδείγματα βρίσκω τη συνέχεια της ταυτότητας μας, “αυτά που ανήκουν στην ταπεινή κλίμακα”, για να θυμηθούμε τον Ελύτη”, λέει ο Χριστόδουλος Γκαλτέμης. Την ανθρώπινη κλίμακα, τη λιτότητα, την ευγενική παρουσία, την απόδειξη της αφομοίωσης του ρυθμού από το κάτοχο της νέας πρωτεύουσας…….Εκεί, όπως λέει και ο ίδιος “βρίσκει την ομορφιά, αυτή που προκρίνει έναντι της όποιας εκφραστικής ασχήμιας”, μια μικρή νότα με χρώμα, λίγο πράσινο, λίγο μωβ της βουκαμβίλιας, λίγο πορτοκαλί απο τα κινέζικα χωνάκια, λίγο γαλάζιο του μπλού μπάο, αποδεικνύει οτι εκεί μέσα, εκεί πίσω απο τους φθαρμένους τοίχους (αυτή τη φθορά του χρόνου που τόσο αληθινά και ευαίσθητα απεικονίζει ο Γκαλτέμης) εκεί πίσω στο περιβόλι η ζωή συνεχίζεται.
Αλλοτε τούτη τη ζωή, τούτη την αισιόδοξη νότα στη δίνει ένα μαγιάτικο στεφάνι στην ξύλινη είσοδο την πλαισιωμένη απο τις μαρμάρινες παραστάδες και το υπέρθυρο ή ένα διαφημιστικό στο μπρούτζινο χερούλι…….Κλασικές εξαιρετικές δομές δουλεμένες με την τέχνη της οξυγραφίας, με τον δικό του προσωπικό τρόπο, που αναδεικνύει τις φθορές στο μάρμαρο, τις σκιές,το βάθος, τις γλυφές στα άνθη, στις κορδέλλες. Χαράκτης και γλύπτης ταυτίζονται. Ποιός άραγε αντιγράφει τον άλλο; Ο γλύπτης τον αρχιτέκτονα του 19ου αιώνα; Ο αρχιτέκτων του 19ου αιώνα τον Ρωμαίο ομότεχνό του; Ο χαράκτης του 2000 τον γλύπτη; Μία οξυγραφία που διασχίζει τον χρόνο και σε αγγίζει μέχρι τα βάθη της ψυχής σου.
Δύο ενότητες, μία εικόνα, Από το ταπεινό σπιτάκι στο μαρμάρινο μνήμα.
Ο Χριστόδουλος Γκαλτέμης γεννήθηκε το 1953 στην Κωστάνιανη Ιωαννίνων. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήρι χαρακτικής του Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου, με υποτροφία του Ιδρύματος Γ. Κεφαλληνού και του ΙΚΥ. Αποφοίτησε με το βραβείο φιλοτεχνηθέντων έργων.
Αμέσως με το τέλος των σπουδών του του δίνεται η ευκαιρία να εμβαθύνει πρακτικά στην τέχνη της λιθογραφίας, σε γνωστά αθηναϊκά λιθογραφεία και να γνωρίσει δασκάλους του είδους, αποκομίζοντας από την εμπειρία τους. Η καλλιτεχνική του αξία αναγνωρίστηκε νωρίς και έργα του εκτίθενται σε επίσημες συλλογές, πλάι σε ονόματα όπως των Σπ.Βασιλείου, Γ. Βαρλάμου, Κ. Γραμματόπουλου, Γ. Μανουσάκη, Κ. Μαλάμου, Κ. Πρέκα, Π.Τέτση, Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Το 1988 πήρε τριετή υποτροφία από το ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές στη χαρακτική. Είναι ταυτόχρονα ζωγράφος και χαράκτης. Είναι επίσης επίκουρος καθηγητής χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Για το σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2008 με το Βραβείο της τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. Έχει στο ενεργητικό του δεκαεπτά ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε δεκάδες ομαδικές. Έργα του βρίσκονται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στην Τράπεζα Εργασίας, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο Μουσείο Βορρέ, στη Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, στην Πινακοθήκη Χαρακτικής του Κώστα Μαλάμου στη Ζίτσα Ιωαννίνων, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αγρινίου και στην Πινακοθήκη του Δήμου Ναυπάκτου. Επίσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, στα ξενοδοχεία Hayatt Regency Θεσσαλονίκης και King George Αθηνών. Ακόμη σε τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Κύπρο, Η.Π.Α., Καναδά, Αγγλία, Αυστραλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία.
Εγκαίνια Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 ωρα 20.00
Διάρκεια έκθεσης εως τις 15 Ιανουαρίου 2017.
ZIVASART GALLERY: Παντανάσσης 1 Μαρούσι απέναντι απο το Golden Hall
Ωρες λειτουργείας: καθημερινά 10.00 .- 20.30
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Υποβολή απάντησης