ΡΙΖΕΣ
ΚΑΤΑΓΩΓΕΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΗΣ PASCALINE BOSSU ΣΤΗΝ ZIVASART GALLERY
ΕΓΚΑΙΝΙΑ 11 ΜΑΙΟΥ 2017
Οι δεσμοί που μας συνδέουν με τις ρίζες μας, χάρη σε διαδοχικές προσφορές και ανταλλαγές, θεμελιώθηκαν πάνω στην αρχή της παράδοσης και της ανταπόδοσης, στην ικανότητα να παίρνουμε και να παραδίδουμε όσα μας δόθηκαν.
Η καλλιτέχνις Πασκαλίν Μποσύ εκφράζει αυτό το πέρασμα από τη μια γενιά στην άλλη, απεικονίζοντας τα μέλη της οικογένειάς της, από την προ-προγιαγιά της μέχρι την κόρη της, συνδυάζοντας γενετικά χαρακτηριστικά, ομοιότητες, ιδιαίτερες πτυχές του χαρακτήρα, μαθητείες, ιστορίες ζωής και κρυφό παρελθόν. Ολα αυτά επιδρούν και διαμορφώνουν την προσωπικότητα του κάθε καινούριου κρίκου που προστίθεται στην αλυσίδα της οικογένειας.
Αυτή η συλλογή πορτρέτων είναι ένας φόρος τιμής της ζωγράφου προς τους προγόνους της αλλά και γενικότερα ένας ύμνος στη ζωή.
Η λατρεία των προγόνων είναι η αρχαιότερη και παρούσα σε όλες τις ηπείρους, από την Ανατολή ως τη Δύση, στην Αφρική και στον Ειρηνικό. Από αυτήν προέρχονται οι πρώτες δοξασίες : η πίστη στην ενοραση και στην αθανασία της ψυχής.
Κατά την περίοδο του καρναβαλιού οι άνθρωποι αλλάζοντας φορεσιές αποκτούν μια καινούρια ταυτότητα επαναλαμβάνοντας τις παγανιστικές τελετές. Στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, τιμούνται οι νεκροί κι αυτό συμβάλλει στην απελευθέρωση των ψυχών.
Ο σεβασμός των προγόνων είναι μια ωδή στο θρίαμβο της ζωής : για τους ζωντανούς είναι ουσιώδες να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως συνέχεια των όσων οι προηγούμενες γενιές έχουν κληροδοτήσει. Αυτό τους επιτρέπει να διαιωνίσουν και να εμπλουτίσουν με τη σειρά τους αυτήν την κληρονομιά, συνεισφέροντας στη διατήρηση της ζωτικής μας ενέργειας.
Ντύνοντας τους γάλλους προγόνους της με ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, η καλλιτέχνις περιβάλλει τη ζωή τους με ένα νέο αφήγημα. Λαμβάνοντας υπʼ όψιν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους, η Πασκαλίν Μποσύ έχει επιλέξει για τον καθένα τη στολή που ταιριάζει καλύτερα με την προσωπικότητά του. Με αυτόν τον τρόπο, συσχετίζει τη γαλλική με την ελληνική κουλτούρα και αναδεικνύει την κοινή ιστορία που συνδέει τις δυο χώρες.
Για τη ζωγράφο, αυτές οι τοπικές ενδυμασίες, εμπνευσμένες από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, αντιπροσωπεύουν την οικογενειακή κληρονομιά που περνάει απο γενιά σε γενιά ανά τους αιώνες. Συμβολίζουν την ομορφιά και την υψηλή ποιότητα της λαικής παράδοσης , που αντέχει στο χρόνο, και έρχεται σε αντίθεση με την σημερινή καταναλωτική κοινωνία μας που καταστρέφει και μολύνει το περιβάλλον, παράγοντας σε υπερβολικό αριθμό προϊόντα “μιας χρήσης”.
Τα κεντήματα των ενδυμασιών είναι πραγματικά έργα τέχνης, τα υφάσματα και τα κοσμήματα αληθινά αριστουργήματα: χρυσοκέντητα υφαντά, πολύχρωμα κεντητά μοτίβα, γούνες, δαντέλες, μετάξι, σμιλευμένο χρυσάφι και ασήμι… Στις μέρες μας, όλα αυτά τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα συνυπάρχουν μόνο στις δημιουργίες της υψηλής ραπτικής, που απευθύνονται στους λίγους. Η σημαντικότερη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η παραδοσιακή φορεσιά, ακόμα και γιορτινή ή γαμήλια, παραμένει σε κάθε περίπτωση μια λαϊκή ενδυμασία.
Η ανάδειξη των ενδυμασιών μιας άλλης εποχής, μας καλεί επίσης να αναλογιστούμε πώς φτιάχνονται τα σύγχρονα ρούχα. Για τα περισσότερα χρησιμοποιείται γενετικά μεταλλαγμένο βαμβάκι, ενώ το εργατικό δυναμικό γίνεται συχνά αντικείμενο εκμετάλλευσης. Αντιθέτως, οι βιοτεχνίες όπως τα κλωστήρια, τα εργαστήρια ραπτικής και κεντήματος, τα μεταξουργεία, η οικοτεχνία παραγωγής διακοσμητικών στοιχείων, είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτες στην Ευρώπη.
Η καλλιτέχνις παρουσιάζει μια σειρά εννέα πορτρέτων. Τα πρόσωπα στέκονται αντικριστά στον θεατή, ακίνητα, δείχνοντάς του μια όψη ήρεμη, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει, όπως στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των αρχών του 20ου αιώνα, σε αντίθεση με τις σύγχρονες σέλφι. Ελαιώνες ή δάση με πλατάνια, τους αγκαλιάζουν και τους συντροφεύουν με τις ραβδώσεις, τις ρίζες, τη φλούδα τους, σε ένα περιβάλλον μαγικό και διαχρονικό. Τα κλαδιά τους απλώνονται σαν δάχτυλα μάγισσας, οι κορμοί τους πατάνε γερά στο έδαφος σαν σοφοί γέροντες.
Μας υπενθυμίζουν τη δύναμη της φύσης, την υπομονετική εργασία των προγόνων μας και το σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε σʼ αυτούς, αν θέλουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας σαυτόν τον κόσμο.
ZIVASART GALLERY
Παντανάσσης 1 • Μαρούσι
+302106830648 – +306936531703
zivasart@yahoo.gr
FB : Zivasart Gallery
Διάρκεια Εκθεσης: Πεμπτη 11 Μαιου εως Πεμπτη 15 Ιουνιου 2017
Ωρες λειτουργιας: καθημερινα απο 9.00 π.μ. εως 21.00 μ.μ.
Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Μάη, από τις 20:00
Exposition du jeudi 11 mai au jeudi 15 juin 2017
Horaires d’ouverture : Tous les jours de 9h00 h à 21h00
Vernissage : jeudi 11 mai, à partir de 20h00