ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
«DIE KUNST IST EIN AUSWEG BEI SEXUELLEN PROBLEMEN»
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018, στις 17:00
ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΝΕΙΡΩΝ ΤΟΥ ΦΡΟΫΝΤ – ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ – ΡΩΣΙΑ
ΧΑΝΙΑ.- Συμπληρώνοντας 10 χρόνια (2008-2018) ενεργής πολιτιστικής παρουσίας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζει μια σειρά εικαστικών εκθέσεων για το 2018 με επετειακό χαρακτήρα και πνεύμα εξωστρέφειας. Στόχος είναι να παρουσιαστεί σε νέους συσχετισμούς και εικαστικούς συνδυασμούς διερεύνησης η σύγχρονη τέχνη του 21ου αιώνα μέσα από τις ελληνικές και διεθνείς συλλογές του Μουσείου, αλλά και η παρουσίαση του έργου νέων δημιουργών σε συνδυασμό με το καταξιωμένο έργο των σύγχρονων δασκάλων της τέχνης, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Με τη συνεργασία ιδρυμάτων και φορέων πολιτισμού του εξωτερικού επιχειρείται ένας διαπολιτισμικός διάλογος μέσω της σύγχρονης τέχνης.
Στο εορταστικό πλαίσιο «2008-2018: 10 Χρόνια Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον» και υπό την αιγίδα των Προξενείων της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αγία Πετρούπολη θα πραγματοποιηθεί εικαστική έκθεση με τίτλο τη θρυλική φράση του Σίγκμουντ Φρόυντ (Sigmund Freud, 1856–1939) στα γερμανικά: «DIE KUNST IST EIN AUSWEG BEI SEXUELLEN PROBLEMEN» (μετάφραση: Η τέχνη είναι μια διέξοδος από τα σεξουαλικά προβλήματα, Art is a way out of sexual problems, Искусство как решение сексуальных проблем) στο Μουσείο των Ονείρων του Φρόυντ της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία (Freud’s Dream Museum, Storona 18A, Bolsoi Prospect of Petrogradskaya, Saint Petersburg). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 25 Αυγούστου 2018, στις 17:00, και η διάρκειά της θα είναι μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2018.
Την εικαστική επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης, Δρ Μεγακλής Ρογκάκος και Δρ Έφη Κυπριανίδου.
Στην έκθεση συμμετέχουν 41 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο: Εοζέν Αγκοπιάν, Κλίτσα Αντωνίου, Χρύσα Βαθιανάκη, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αλέξανδρος Βούτσας, Δημοσθένης Γαλλής, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Γιάννης Διαλινός, Μάρω Θεοδώρου, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Ανδρέας Κοντονής, Γιώργος Κούμουρος, Νίκος Κυρίτσης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Γεωργία Ματσαμάκη, Άλκηστη Μιχαηλίδου, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Γιάννης Μονογυιός, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ισμήνη Μπονάτσου, Θεόδωρος Μπρουσκομάτης, Λένα Ντίμοβα, Γιάννος Οικονόμου, Κωνσταντίνος Ν. Πάτσιος, Σύλβια Πετσούρα, Άρης Ρουπίνας, Ανδρέας Σάββα, Πέτρ Σεβσένκο, Χρυσούλα Σκεπετζή, Μιράντα Σκυλουράκη, Βαρβάρα Σπυρούλη, Γιάννης Στεφανάκις, Άρις Στοΐδης, Ράνια Σχορετσανίτη, Κατερίνα Τσεμπελή, Αντρέι Φιλίπποφ, Αντώνης Φραντζεσκάκης και Γιούλα Χατζηγεωργίου.
Η συνεργασία με το Μουσείο Ονείρων του Φρόυντ της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία ανοίγει ένα κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο κουλτούρες με παλιά παράδοση, ορθόδοξη χριστιανική συγγένεια και προοπτικές ενατένισης του σύγχρονου κόσμου μέσα από την τέχνη και την επιστήμη. Η επιλογή παρουσίασης της έκθεσης σύγχρονης τέχνης «DIE KUNST IST EIN AUSWEG BEI SEXUELLEN PROBLEMEN» βασισμένη στη θρυλική φράση του Σίγκμουντ Φρόυντ φέρνει την τέχνη και την ψυχανάλυση σε διαδραστικό εναγκαλισμό δημιουργικής εξερεύνησης. Τα θέματα ψυχανάλυσης και σύγχρονης τέχνης απασχολούν την εικαστική αναζήτηση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον για πολλοστή φορά. Ήδη με την πολυπρόσωπη εικαστική παραγωγή του Μουσείου, το 2013, με τίτλο: «Όταν η Σταχτοπούτα συνάντησε τον Δρ Φρόυντ» με συμμετοχή 50 Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, η εξερεύνηση του ασυνείδητου και της αλληγορίας που διέπουν την ψυχανάλυση και την τέχνη βρήκε γόνιμο πεδίο διερευνητικής ανάπτυξης. Η έκθεση στην Αγία Πετρούπολη με συνοδοιπόρο το Μουσείο Ονείρων του Φρόυντ μοιάζει με φυσική συνέπεια μια μακρόχρονης ενασχόλησης με τα φαινόμενα της ψυχής και τις εκφράσεις της τέχνης.
41 Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες απαρτίζουν την ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη μιας πολυμορφικής εγκατάστασης με βάση την παροιμιώδη ρήση του Φρόυντ και απώτερο στόχο όχι μόνο την ώσμωση ανάμεσα σε τρείς ευρωπαϊκές κουλτούρες αλλά και την συνάντηση προσώπων, θέσεων, απόψεων και ιδεών στο σύγχρονο σταυροδρόμι της Αγίας Πετρούπολης.
Το Μουσείο Ονείρων του Φρόυντ ιδρύθηκε το 1999 στην Αγία Πετρούπολη, εορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη δημοσίευση του συγγράμματος «Η Ερμηνεία των Ονείρων» (1899) του Φρόυντ, ενώ στη Βιέννη λειτουργεί Μουσείο αφιερωμένο στον Φρόυντ από το 1971 (Berggasse 19, Wien) καθώς αντίστοιχο Μουσείο Φρόυντ λειτουργεί από 1986 και στο Λονδίνο (20 Maresfield Gardens, London) όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωή του ο ψυχαναλυτής όταν διέφυγε από τη ναζιστική προσάρτηση της Αυστρίας. Ήδη υπάρχουν επαφές για άμεση συνεργασία με τα προαναφερθέντα Μουσεία και παρουσίαση της έκθεσης στη Βιέννη και το Λονδίνο. Συνάμα οι βλέψεις και οι ενέργειές μας συγκλίνουν στην παρουσίαση της έκθεσης, μετά την Αγία Πετρούπολη, στην Αθήνα, στην Κύπρο, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο της Κρήτης φέρνοντας την εικαστική ενατένιση των λόγων του Φρόυντ σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό που δεν εφησυχάζει και ορέγεται τον διεπιστημονικό μας διάλογο.
Η έκθεση παρουσιάζεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον και το Μουσείο Ονείρων του Φρόυντ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Δήμο Πλατανιά.
H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.
Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες – δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.
Σήμερα το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού: 1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων», 4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό», 5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency» & 6.«Το Βήμα της Τέχνης».
Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.