ΕΥΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΠΛΑΝΩΝ 5

prosklisi_apostolatou_15x18,8_Layout 1 prosklisi_apostolatou_15x18,8_Layout 1‘’Ultramarine’’, λάδι σε μουσαμά 82χ65εκ 1.‘’Cobalt blue turquoise’’, λάδι σε μουσαμα 140χ130εκ 8α. ‘’Manganese violet’’, λάδι σε μουσαμά 25χ20εκ 13β. ''Raw sienna'' λάδι σε μουσαμά 30χ25εκ

ΕΥΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΠΛΑΝΩΝ 5

«Επιδίωξη για αρμονία»

”Η τέχνη σώζει από τα δεινά της ζωής”
Μια νέα ενότητα έργων παρουσιάζει στην ατομική της έκθεση που εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5 στις 30 Σεπτεμβρίου, η Εύα Αποστολάτου, με τίτλο «Επιδίωξη για αρμονία». Η ζωγράφος επιχειρεί μέσα από αυτόν τον κύκλο έργων να εικονογραφήσει το συμπέρασμα των φιλοσόφων ότι ”η τέχνη σώζει από τα δεινά της ζωής”.

«Είθε το τετράγωνο πλαίσιο των τελάρων, να ταυτίζεται με ένα παράθυρο στον τοίχο, που οδηγεί σε αρμονικές σκέψεις…» σημειώνει η Εύα Αποστολάτου και τονίζει: «χωρίς κάτι να το αποδεικνύει, πιστεύω στην τελική επικράτηση της αρμονίας, καθώς με το αντίθετο, ήδη θα είχαμε αυτοκαταστραφεί!»

«Με αφορμή την εξωτερική ομορφιά της εικόνας, είτε σε ένα πρόσωπο είτε σε ένα τοπίο, αναζητούνται οι κοινοί ορισμοί της αρμονίας, όπως ορίζονται από κάθε εποχή και από τα ανθρώπινα ένστικτα. Με την διαδικασία της όρασης και η πιο απλή ματιά από μόνη της, συνθέτει ένα αρμονικό πλάνο», σημειώνει η ζωγράφος και συνεχίζει:

«Οι έννοιες απομακρυσμένες από την αφήγηση, εκφράζονται μέσω της σύνθεσης, του σχεδίου, του χρώματος και της παραστατικής γεωμετρίας. Η δουλειά μου δεν είναι αυτοεκπληρούμενη. Ολοκληρώνεται μέσα από τους διαφορετικούς στοχασμούς και προσεγγίσεις των υπόλοιπων καλλιτεχνών. Όλες οι διαφορετικές προτάσεις μαζί, συνθέτουν περιμετρικά τον ορισμό της σύγχρονης (συν τω χρόνω) τέχνης. Ο ορισμός συντίθεται από τα κοινά ερωτήματα που θέτονται και όχι από τις διαφορετικές απαντήσεις που δίνονται.

Το ουράνιο τόξο μετά την βροχή, τα χρώματα ενός υφάσματος, το μέτρο ενός θεατρικού έργου, το περιεχόμενο ενός χαμόγελου είναι τέχνη και ζωή, ανάλογα με το βλέμμα του παρατηρητή. Τις στιγμές που ο παρατηρητής αφαιρείται με αυτά, ”αφαιρείται” από τα δεινά της ζωής. Υπό το πρίσμα της τέχνης ένας κεραυνός μπορεί να ειδωθεί και ως όμορφος. Και αν ο παρατηρητής επιτρέψει στην τέχνη να τον διαμορφώσει βαθύτερα, ίσως αυτό να αντανακλαστεί και στην κοινωνία».

«Η Εύα Αποστολάτου δουλεύει με λάδι σε καμβά, με τη μία πινελιά παραθετικά δίπλα στην άλλη και με καθαρό χρώμα», σημειώνει η ιστορικός και κριτικός τέχνης Ήρα Παπαποστόλου. «Συνδέεται εικαστικά με ό,τι αγαπά και την συγκινεί και τα θέματα της είναι κυρίως τοπία και πορτρέτα σε ήπιες γκάμες χρωμάτων… Αυτό όμως που την ενδιαφέρει πάνω απ όλα είναι να υπερβεί την αφήγηση και να αποτυπώσει την «ομορφιά» του τοπίου, ή αλλιώς την αρμονία που εκπέμπει η φύση και το σύμπαν… Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αποτυπώνει την ομορφιά των προσώπων που επιλέγει να ζωγραφίσει, με την έννοια της δικής τους αλήθειας…», καταλήγει η Ήρα Παπαποστόλου.

«Θέλω να αιχμαλωτίσω την ομορφιά στο τελάρο» λέει η Εύα Αποστολάτου. «Δεν θέλω την παραμόρφωση της φόρμας. Θέλω τις σχεδιαστικές αρμονίες. Και να κάνω τον άνθρωπο ακόμα πιο ωραιοποιημένο, αν αυτή έχει επιλέξει να είναι η αλήθεια του. Ό,τι επιλέγουμε εμείς είναι η αλήθεια μας… Αυτή την αλήθεια θέλω να αποτυπώσω στον καμβά. Θέλω να κάνω τον άνθρωπο όπως τον ξέρω, ή όπως θέλει να τον ξέρω. Και για να το πετύχω επικεντρώνομαι στη σύνθεση και το χρώμα. Κάθε φορά διαλέγω ένα ζευγάρι χρωμάτων για να αναζητήσω μια καινούργια αρμονία. Μια καινούργια ομορφιά. Μια καινούργια αλήθεια», καταλήγει η Εύα Αποστολάτου.

Διάρκεια έκθεσης 30 Σεπτεμβρίου ως 25 Οκτωβρίου 2014
Εγκαίνια 30/9/2014 8.00 μ.μ.

Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5:Μασσαλίας & Καπλανών 5, τηλ. 2103390946.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή:11:00 – 14:00 & 17:00 – 20:00 Τετάρτη & Σάββατο: 12:00 – 15:00 Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά & κάθε άλλη ημέρα & ώρα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.