Ατομική έκθεση της Κάλλης Καστώρη στην γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ

Print

Η γκαλερί ΠΑΠΑΤΖΙΚΟΥ το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, εγκαινιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Κάλλης Καστώρη με τίτλο:
“εν αναμονή”

 Μέσα σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε αέναη κίνηση, για την Κάλλη Καστώρη το πάγωμα μιας στιγμής λειτουργεί σαν αποκάλυψη: παραμερίζει οτιδήποτε πλαστό, προσποιητό, προσχηματικό και εστιάζει στην ουσία της ανθρώπινης επικοινωνίας –ή στην έλλειψη αυτής. Οι άνθρωποι της πόλης και τα δεσμά τους αποτελούν ταυτόχρονα την αφορμή μιας σειράς παραστατικών πινάκων και εστιάζουν σε ρεαλιστικές εικόνες αδράνειας και χαλαρότητας των κατοίκων της πόλης, κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους, στους οποίους το άτομο παρευρίσκεται, αδυνατώντας να  οικειοποιειθεί.

(…)Το πολυεπίπεδο έργο της Κάλλης Καστώρη αποτελεί εξαρχής αφήγηση της αγωνιώδους προσπάθειας του σύγχρονου ανθρώπου να επεξεργαστεί ψυχικά τη σύνθετη πραγματικότητα που τον περιβάλλει. (…)Μια αφήγηση των εν-αναμονή υποκειμένων που επαναλαμβάνουν τη ζωή τους και αφήνονται σε ένα άρυθμο πέρασμα του χρόνου. Ενός χρόνου βιωμένου ως άθροισμα στιγμιότυπων. Η ζωή ακινητοποιείται. Το νόημα θολώνει. (…)Οι ανθρώπινες υπάρξεις σε στάση αναμονής κρύβουν και φανερώνουν, σιωπούν με τα χείλη, μιλούν με το σώμα. Μας απευθύνονται και – όπως κάθε τέχνη – μας θεραπεύουν. Η αληθινή σχέση με την τέχνη της Κάλλης Καστώρη είναι μια θεραπευτική διαδικασία ‘ανοιχτού τέλους’…

Γιάννης Διττόπουλος

Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής

(…)Καθρέφτης του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης προβάλλει το καθένα από τα έργα της Καστώρη και, μάλιστα, με τα πιο λιτά και γι αυτό αποτελεσματικά μέσα . Η χαρισματική καλλιτέχνιδα κατορθώνει στη σύγχρονή μας εποχή των εύκολων λύσεων και των αντιγραφών, όχι μόνο να έχει καλλιεργήσει ένα απόλυτα προσωπικό ύφος αλλά και να δώσει μες από αυτό-σύμφωνα με τον ορισμό της αυθεντικής τέχνης, ένα <μήνυμα> Μήνυμα που καθώς πηγάζει –ενστικτωδώς- από τον δημιουργικό ψυχισμό της αντιστέκεται σε κάθε πεζή, κοινότυπη περιγραφή, μες από τη διττή του-κοσμογονική σε υφή-υπόσταση : την εικαστική και την ουσιαστικά ποιητική. Κατορθώνει ,πράγματι, η Καστώρη να μας πείσει ότι ,’’πνεύμα’’και ‘’ύλη’’ αποτελούν τις δύο- φαινομενικά μόνο- διαφορετικές ‘όψεις της ‘’υπέρτατης αλήθειας’’.
Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν

Δρ Ιστορικός της τέχνης-τεχνοκριτικός

Διάρκεια έκθεσης. 12 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου 2016

PAPATZIKOU GALLERY

26 Ag. Antoniou street, 59100, Veria, Greece

T: +30 6972 913 970

e-mail: gallerypapatzikou@gmail.com

 website:   www.papatzikou.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.