What is the time in Istanbul, a solo show by Ardan Özmenoğlu-Nitra Gallery

ardan ozmenoglu_21gram
istanbulsewer

What is the time in Istanbul, a solo show by Ardan Özmenoğlu
Εγκαίνια: Πέμπτη, 26 Ιανουαρίυο 2017, 20.00

ardan ozmenoglu_21gram

Η Nitra Gallery ανοίγει τις πόρτες της στην Αθηναϊκή εικαστική σκηνή με την ατομική έκθεση της Τουρκάλας εικαστικού Ardan Özmenoğlu με τίτλο ‘What is the time in Istanbul’.

 

Με σημείο αναφοράς τις πρόσφατες αναταραχές στην Τουρκία, η δουλειά της Ardan Özmenoğlu αναφέρεται στη συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της χώρας, έτσι όπως αυτή συμβολίζεται μέσα από μία απλή ερώτηση, η οποία θα μπορούσε να είναι και ειρωνική αν δεν στερείτο πραγματικής ουσίας στο παρελθόν.

Η Özmenoğlu αποκαλύπτει πτυχές της προσωπικές της εμπειρίας σε μια χώρα σε κρίση. Μεταφέροντας αυτό το βίωμα από το «εσωτερικό» στο «εξωτερικό» θέτει ζητήματα που αφορούν στη χώρα απέναντι στον «κόσμο», και τις στερεοτυπικές ερμηνείες της τουρκικής – αλλά και κάθε άλλης- ταυτότητας. Ερευνά το τι σημαίνει να φέρει κανείς αυτή τη συγκεκριμένη ταυτότητα σήμερα, είτε σε ένα εσωτερικό πλαίσιο, είτε σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο όταν είναι κανείς «ο άλλος». Η Özmenoğlu για αυτήν την ενότητα δουλεύει με την χαρακτηριστική πρακτική της πάνω σε σημειώματα post it, που αποτελεί πλέον και καλλιτεχνική υπογραφή.

Η δουλειά της Ozmenoglu χαρακτηρίζεται από μια εννοιολογική διάσταση και διερευνά τη διαδικασία της κατανάλωσης της εικόνας. Η επαναληψιμότητα αποτελεί ένα κοινωνικό σχόλιο από μόνο του αλλά και «μια αίσθηση της τελετουργίας για ένα πιο προσωπικό χώρο για μια στοχαστική διάθεση» σύμφωνα με Özmenoğlu.

Ardan Özmenoglu_ iamistanbul

 

Η Ιστορικός Τέχνης Berin Golonu γράφει για την καλλιτέχνιδα: «Η Özmenoğlu τοποθετεί εκατοντάδες post-it στους καμβάδες της και στη συνέχεια με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας δημιουργεί πολύχρωμες, pop εικόνες από τις οι οποίες προκύπτει μια τρισδιάστατη επιφάνεια. Αυτή η μοναδική σύνθεση που κατασκευάζεται από ένα πλήθος στοιχείων προσδίδει στο έργο ένα ιδιαίτερο βάθος. Ακολουθώντας την τεχνική της μεταξοτυπίας κάθε post-it μπορεί τελικά να συμπεριφερθεί διαφορετικά. Κάποια θα παραμείνουν επίπεδα, ενώ άλλα μπορεί να διπλώσουν και να αποκαλύψουν τα πραγματικά τους χρώματα κάτω από την τυπωμένη εικόνα. Το τρισδιάστατο βάθος του έργου μεταφράζεται επίσης σε βάθος νοήματος: η επιφάνεια είναι πολύχρωμη, ανάλαφρη και εξαιρετικά διασκεδαστική, αλλά ένα εντελώς διαφορετικός χαρακτήρας και ύφος αναδύεται από κάτω ».

Ardan Özmenoglu turkish queen elizabeth

Σχετικά με τη Nitra Gallery
Ο κεντρικός χώρος της Nitra Gallery βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Η γκαλερί άνοιξε τις πόρτες της το 1994 ως Atrion Gallery, ενώ το 2013 μετονομάστηκε σε Nitra και μεταφέρθηκε το 2013 στην περιοχή της Ρωμαϊκής Αγοράς τροποποιώντας το προφίλ της. Με έμφαση στους γεωγραφικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης, η Nitra στόχευσε από την αρχή στη δημιουργία ενός εικαστικού διαλόγου μεταξύ των δύο πόλεων. Για το λόγο αυτό για την πρώτη επίσημη παρουσίασή της στο νέο χώρο της γκαλερί στην Αθήνα, η Nitra επέλεξε να εγκαινιάσει το εκθεσιακό της πρόγραμμα με την παρουσίαση μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της γενιάς της στην Τουρκική εικαστική σκηνή, την Ardan Özmenoğlu.

Εγκαίνια: Πέμπτη 26 Ιανουαρίυ 2017, 20.00 έως 25 Φεβρουαρίου 2017
Περισσότερα για την Ardan Özmenoglu Η Ardan Özmenoglu (γ.1979, Τουρκία) σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Bilkent University στην Άγκυρα από όπου απέκτησε και το Μεταπτυχιακό της. Έχει παρακολουθήσει προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο Kala Art Institute στο Berkeley των ΗΠΑ, στο Ateliergemeinschaft Milchhof e.V. στο Βερολίνο, στο Frans Maserell Centrum στο Βέλγιο, στο Kulturkontakt της Αυστρίας στη Βιέννη και στο Glasstress στο Murano στη Βενετία. Έχει εκθέσει εκτενώς στην Ευρώπη και την Αμερική και έργα της συμμετέχουν σε σημαντικές ιδιωτικές και εταιρικές συλλογές.

 

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ