In Narrative Tense-Άνθρωπος – Φύση – Δικαιοσύνη//alma Contemporary Art Gallery

In Narrative Tense

Άνθρωπος – Φύση – Δικαιοσύνη

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης In Narrative Tense καλούνται να αναλάβουν τον ρόλο τους ως πνευματικοί δημιουργοί, να ανακαλύψουν και να προσδιορίσουν εκ νέου την ουσιαστική λειτουργία της τέχνης και μέσα απ’ αυτήν να υποδείξουν μια αξιοπρεπή και συνειδητή θέση για τον άνθρωπο, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στη δίνη της κατάρρευσης, σε μια ασταθή στιγμή της ιστορίας του, σε ολοκληρωτική ρήξη με τις αξίες, τις ρίζες και τις πηγές της ταυτότητάς του, σ’ έναν κόσμο κατακερματισμένο και διαρκώς μεταβαλλόμενο, έναν κόσμο αποπροσανατολισμένο που έχει χάσει τις σταθερές του και τα σημεία αναφοράς του. Η τέχνη φιλοδοξεί να γίνει, για μια ακόμη φορά, εξωστρεφής και επικοινωνιακή, να δώσει τη δική της απάντηση, να αρθρώσει τον δικό της λόγο σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα και ζητήματα.

Οι καλλιτέχνες αφηγούνται μια ιστορία. Μια ιστορία προσωπικών και συλλογικών βιωμάτων, μια ιστορία που θέτει κοσμοθεωρητικές και φιλοσοφικές έννοιες, μια ιστορία που άπτεται σύγχρονων προβληματισμών όπως η φύση και το αίσθημα δικαιοσύνης. Συνολικά, τα έργα φιλοδοξούν να μεταδώσουν την ενεργό-κριτική στάση του κάθε καλλιτέχνη, να διαμορφώσουν μια ενιαία πρόταση, μια νοητική κατασκευή, μια εικαστική παρέμβαση, να είναι ταυτόχρονα γλώσσα, πράξη και ιδίωμα, λόγος, έκφραση και εικόνα –ο καλλιτεχνικός «διάλογος» σε μια εποχή έντονων ανακατατάξεων, ραγδαίων και αναπάντεχων μεταβολών.

Φυσικά, η τέχνη δεν μπορεί να δώσει άμεσες λύσεις αλλά εξακολουθεί να διατηρεί τη δύναμή της, να επιζητά τη συμμετοχικότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη ή να κινείται και να εμπνέεται από τις εκφάνσεις της πραγματικότητας, μπορεί να προσφέρει ελπίδα και ομορφιά, να οδηγείται, υπερβαίνοντας τις δεσμεύσεις και τα στερεότυπα του θεωρητικού λόγου, σε μια καθαρή παρουσίαση πρωταρχικών εννοιών και συμπεριφορών της ανθρώπινης ύπαρξης, να ωθεί στον προβληματισμό και την εξωτερίκευση, να δημιουργεί αισθήματα ανάτασης και ανθρωπισμού, να εμψυχώνει την ανατροπή του καταστημένου και να πυροδοτεί το νέο, να περιλαμβάνει και να προτείνει ιδέες και στάση ζωής που δεν εναρμονίζονται με τη σημερινή συνθήκη.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Γιώργος Αυγέρος, Αντιγόνη Καββαθά, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Αλέκος Κυραρίνης, Κώστας Λάβδας, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Τάσος Μαντζαβίνος, Αργύρης Μαραβέλιας, Τάσος Μισσούρας, Μανώλης Μπιτσάκης, Νατάσσα Πουλαντζά, Παναγιώτης Σιάγκρης, Σωτήρης Σόρογκας, Βάνα Φερτάκη, Μάριος Φούρναρης, Μανώλης Χάρος.

Επιμέλεια Έκθεσης:

Γιάννης Μπόλης, Δόμνα Γούναρη

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ της Τήνου στους εξής χώρους: Χώρα Τήνου – Γραφεία Φεστιβάλ Τήνου, Εξώμβουργο – Μονή Ιησουιτών και στον Πύργο Αίθουσα Γιάννη Γαίτη.

 

Εγκαίνια Έκθεσεων

Χώρα Τήνου: Παρασκευή 30 Ιουνίου 20:30

Εξώμβουργο Μονή Ιησουιτών: Πέμπτη 27 Ιουλίου 20:00

Πύργος Αίθουσα Γιάννη Γαίτη: Τρίτη 1 Αυγούστου 20:00

Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 20 Αυγούστου.