«Στις ακτές της Ελλάδας» της Ξένιας Γιαροβάγια

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην καρδιά της Ελλάδας, στην Αθήνα, στους πρόποδες της Ακρόπολης, τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης της Ρωσίδας ζωγράφου και ένθερμης Φιλελληνίδας  Ξένιας Γιαροβάγια  «Στις ακτές της Ελλάδας».

Το εκθεσιακό εγχείρημα «Στις ακτές της Ελλάδας» είναι ήδη ιδιαίτερα γνώριμο στο κοινό της Μόσχας, σε Έλληνες και Φιλέλληνες της ρωσικής πρωτεύουσας, δεδομένου ότι έργα της καλλιτέχνιδος εκτέθησαν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του αφιερωματικού 2016 Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.   Οι δημιουργίες της Ξένιας Γιαροβάγια, μεστές σε χρώματα, ζωντάνια, διάχυτες από ακτίνες ελληνικού ήλιου, μυρωδιές, γεύσεις, ήχους, ανέμους, αρώματα Ελλάδας, είναι γνωστές στο κοινό και τους φίλους μας από την Εορταστική τελετή 10ετίας του Κ.Ε.Π. (6 Μαρτίου 2016, Οίκος Λογοτεχνών Μόσχας), από το πραγματοποιηθέν τον Αύγουστο του 2016 Ορθόδοξο Φεστιβάλ «ΑΡΤΟΣ», καθώς και από την ατομική της Έκθεση, που με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήσαμε τον περασμένο Οκτώβριο στον Οίκο Εθνοτήτων της Μόσχας.

Δια τούτο είναι αδύνατο ο επισκέπτης να μην συγκινηθεί από τις δημιουργίες της και να περάσει δίπλα τους αδιάφορος, γεγονός που επεσήμανε και ο πρέσβυς της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ, ο οποίος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, επισκέφθηκε με τη σύζυγό του την έκθεση την παραμονή των εγκαινίων.

Την τελετή εγκαινίων ευλόγησε  o ηγούμενος της ρωσικής εκκλησίας της Αγίας Τριάδος στην Αθήνα,  πατέρας Αλέξανδρος Νοσέβιτς, ενώ στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον πρόεδρο του Ομίλου UNESCO Πειραιά και Νήσων, μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας της UNESCO – WFUCA στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική Ιωάννη Μαρωνίτη, ο οποίος εξήρε το έργο της Ξένιας, αναφέρθηκε στη δράση της UNESCO, καθώς και σε περαιτέρω συνεργασία με την ζωγράφο.

Στο χαιρετισμό της η υποδιευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) με έδρα τη Μόσχα (hecucenter.ru), αρμόδια για πολιτιστικά προγράμματα Γιελένα Μπούνινα επεσήμανε ότι η παρούσα έκθεση στην Ελλάδα αποτέλεσε λογική συνέχεια των εκθεσιακών εγχειρημάτων μας στη Ρωσία. Περιηγούμενοι τα έργα της καλλιτέχνιδος, μπολιασμένα με ειλικρινή αγάπη για την Ελλάδα, αυτόματα μεταφερόμαστε στο νότιο-ανατολικό άκρο της Μεσογείου, σε τόπους απαράμιλλου φυσικού κάλλους και μοναδικής πολιτισμικής κληρονομιάς.

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων (πρόεδρος ο Ιωάννης Μαρωνίτης)  και του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. με έδρα τη Μόσχα (www.hecucenter.ru ). 

Η διευθύντρια του Ιδρύματος Мερόπειον Έλλια Σανογιάννη επεσήμανε ότι αποτελεί τιμή για το χώρο η έκθεση τέτοιων έργων υψηλής καλλιτεχνικής αισθητικής, έκφρασης και ποιότητας.

Την τελετή εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο επικεφαλής του Κέντρου Πολιτιστικής και Ανθρωπιστικής Συνεργασίας της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα Φιόντορ Καλάιντοβ, ο δημοφιλής Έλληνας ηθοποιός με ρίζες από τη Γιάλτα της Ταυρίδας Ιβάν Σβιτάιλο, ο μέγιστος σύγρονος Έλληνας πιανίστας, απόφοιτος του Ωδείου Μόσχας «Τσαϊκόβσκι», πραγματικός βιρτουόζος και επί σειράς ετών καλός φίλος Παναγιώτης Τροχόπουλος, Έλληνες και Ρώσοι φίλοι και φιλότεχνοι, εκπρόσωποι της ρωσικής ομογένειας στην Ελλάδα.

Απευθυνόμενη στο κοινό, απαστράπτουσα από ευτυχία, η Ξένια Γιαροβάγια μοιράστηκε ιις εμπειρίες, τα βιώματα και τα συναισθήματά της από την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα το 2013, όταν γοητεύθηκε και για πάντα αγάπησε τον τόπο των Ολύμπιων Θεών, αλλά και από τις στοχευμένες επισκέψεις που ακολούθησαν την περίοδο 2014-2017, όταν πλέον, εφοδιασμένη με ακουαρέλες και πινέλα, άρχιζε να απαθανατίζει φύση, τοπία, ανθρώπους, καταστάσεις, γεγονότα.  Η προβολή σύντομου ντοκιμαντέρ για τις επισκέψεις (plein air) της καλλιτέχνιδος στην Ελλάδα την περίοδο 2014-2017, γυρισμένο με αγάπη και υψηλή τεχνική, μάς καταβύθισε ακόμη περισσότερο στα πελάγη της ηλιόλουστης Ελλάδας.

Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το ρωσικό συγκρότημα «Μπεριόζκα» (= Σημύδα – «Березка») με καλλιτεχνική διευθύντρια την Ζάρα Ίγκουσεβα, το οποίο συμπλήρωσε 30ετή δράση. Τούς ευχόμαστε κάθε επιτυχία.  Επίσης, η βραδιά  πλαισιώθηκε και απογειώθηκε με κρητικους χορούς από Κρητικό Καλλιτεχνικό Συγκρότημα.

Κατά τη διάρκειά της οι επισκέπτες έιχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν έργα, που δημιουργήθηκαν είτε στο φυσικό χώρο και αναπαριστούν στην Ελλάδα (Χαλκιδική, Κρήτη, Σαντορίνη, Μετέωρα), είτε στο εργαστήρι της καλλιτέχνιδος το διάστημα της τελευταίας 3ετίας (2014-2017).