“Διαδρομές” του Μιχάλη Μαδένη-Evripides Art Gallery

Διαδρομές και αναμνήσεις, όπως η ζωή μας χαρίζει, μέσα στην κυκλική πορεία του χρόνου, αναπλάθει με χρώμα και φως ο Μιχάλης Μαδένης στη νέα του έκθεση «Διαδρομές», η οποία εγκαινιάζεται στην Evripides Art Gallery την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017  και θα διαρκέσει έως τις 13 Ιανουαρίου 2018.

«Με την εικόνα του Θεού στο βλέμμα του», πλάθει τον δικό του κόσμο, που πάλλεται από χρώμα και εσωτερική ένταση, αναζητώντας τη νοσταλγία της θύμησης, μέσα από την φευγαλέα ματιά, που χάνεται, στο ταξίδι της καθημερινότητας.

Οι αναμνήσεις στα έργα του Μαδένη δεν είναι ποτέ μονοδιάστατες, έχουν χρώμα, εικόνες και συντροφεύονται από τις μυρωδιές και τους ήχους της βροχής, της θάλασσας, της πόλης ή της εξοχής. Μας οδηγούν σε τοπία οικεία αλλά δοσμένα με μια εσωτερικότητα και μεταφυσική απλότητα, που τα καθιστά μοναδικά.

Στόχος του δεν είναι να αναπαραστήσει αλλά να αναπλάσει την καθημερινότητα, τα τοπία της, τις στιγμές της.  Δημιουργεί τον δικό του κόσμο, μέσα από μια βιωματική διαδικασία, η οποία εξαγνίζεται στην πορεία προς την ολοκλήρωσή της. Εικόνες που είναι τόσο κοντά στις αναμνήσεις μας, αλλά ταυτόχρονα δίνουν την δική τους αφήγηση για τους τόπους και τους ανθρώπους τους, που πάντα ενυπάρχουν στα έργα του, ακόμα και με τη μορφή του υπαινιγμού.

Στη ζωγραφική του Μαδένη οι «Διαδρομές» μετουσιώνονται σε μια πορεία αυτογνωσίας και ολοκλήρωσης, όχι μόνο για τον δημιουργό αλλά και για τον θεατή, καθώς ανακαλύπτουν κρυμμένα κομμάτια ο ένας του άλλου μέσα από κοινές εικόνες και θύμησες.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Κάθε έργο είναι μια διαδρομή, που σε κρατάει σε εγρήγορση. Δίνεις τη μάχη με τον χρόνο και την κούραση. Αναμετριέσαι με την αγωνία για το αποτέλεσμα.  Και όλα αυτά ενσωματώνονται μέσα στο έργο. Είναι κομμάτια του εαυτού σου».

Μοναχικές «Διαδρομές» εμποτισμένες με το νόημα της ζωής, πίσω από αυτό που φαίνεται ή καθρεφτίζεται. Μια διαφορετική οπτική του τοπίου, αλλά και της ανθρώπινης ματιάς που το αιχμαλωτίζει, μέσα από τις απλές αφορμές τις καθημερινότητας.

Αναφερόμενη στη νέα έκθεση του Μιχάλη Μαδένη, η  Δρ.Ιστορικός της Τέχνης –Τεχνοκριτικός, Οfficier  des Arts et Lettres, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, τονίζει στο κείμενό της, που προλογίζει τον κατάλογο της έκθεσης:

 «Ατέρμονες σε υποβολή και σε δημιουργικά ερεθίσματα, προικισμένες με ένα ακραιφνές έρμα, οι Διαδρομές του Μαδένη δεν εκφράζουν απλά αλλά υποβάλλουν ανεξάντλητες, σε δυναμική και σε ποιητική  αύρα, καταστάσεις και συγκινήσεις. O ζωγράφος κατόρθωσε πάνω απ΄ όλα, στις<Διαδρομές Ψυχής>που ενορχήστρωσε στα έργα του να ανταποκριθεί πλήρως-όσο είναι εικαστικά και <ποιητικά> δυνατό-στον Πλατωνικό ορισμό για την αυθεντική τέχνη:

Να ενσαρκώσει, όσο είναι εφικτό, αυτήν καθαυτή την Ιδέα –την πεμπτουσία-των ερεθισμάτων και των συναισθημάτων του εμφυσώντας τους, σε κάθε περίπτωση μιαν, όντως: μεταφυσική πνοή. Μοναδική, όντως προσφορά στον χώρο της τέχνης».

 

Η Νάσια Ευριπίδου, μιλώντας για τον Μιχάλη Μαδένη σημειώνει:

«Τον Μιχάλη Μαδένη τον γνώριζα σαν καλλιτέχνη από καιρό.

Το τελευταίο καλοκαίρι όμως, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά, την γενναιοδωρία της ψυχής του – με εκείνη την ευγενική ευθραυστότητά – στοιχεία που χαρακτηρίζουν πρώτα τον άνθρωπο Μιχάλη και μετά τον καλλιτέχνη Μαδένη.

Είναι ένας, από εκείνους τους καλλιτέχνες της γενιάς του, για τον οποίο θα μιλάμε για πάντα, περιμένοντας να μας συγκινήσει και να μας εκπλήξει, με εκείνες τις χρωματικές εκρήξεις των  έργων του, καθώς θα μας αφηγείται με σεμνότητα και ήθος, όλες τις μελλοντικές καλλιτεχνικές και ταυτόχρονα ουσιαστικά ανθρώπινες διαδρομές του».

Διάρκεια Έκθεσης:

14 Δεκεμβρίου 2017 έως 13 Ιανουαρίου 2018

Για περισσότερες πληροφορίες:

Evripides Art Gallery

Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, Αθήνα, 106 73

τηλ: 210 36 15 249, 210 36 15 909, www.evripides-art.gr, info@evripides-art.gr

Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ.

 

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας:

Εορταστικό ωράριο από 15/12 έως 31/12/17 ως εξής:

Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00 – 20.30

Σάββατο 23 & Κυριακή 24/12/ 17  11.30 -17.00

Σάββατο 30 & Κυριακή 31/12/17   11.30 -17.00

Το Σάββατο 16/12/17 και την Κυριακή 17/12/17

η Εvripides Art Gallery θα συμμετάσχει στο

Gallery Walk 2017 ακολουθώντας το παρακάτω ωράριο:

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου: 11:00-17.00

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου: 11:00-15:00