11ο Φεστιβάλ ART4MORE ΤΕΧΝΗΣ & ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-Trii Art Hub

Θεματική Φεστιβάλ / Έκθεσης: I Look At You*

 12 – 14 Οκτωβρίου 2018 / Trii Art Hub, Δράκου 9, Κουκάκι, Μετρό Συγγρού Φιξ

Εκθέσεις / Εργαστήρια / Προβολές / Συζητήσεις / Δρώμενα / Μουσική

 Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, 12.00 – 22.00 /

Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, 19.00

Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ

*  I Look At You / Ο τίτλος της έκθεσης αποτελεί μια πρόταση δανεισμένη από τα αυτοβιογραφικά κείμενα της Λουίζ Μπουρζουά (Louise Bourgeois), η οποία περιλαμβάνεται στο βιβλίο “The Return of the Repressed”:

I do not search, I find – I do not take, I give – I do not fall asleep, I wake up – I do not cry, I laugh – I do not look at the floor or the curtains I look at you, I am free I look at you

Για 11η χρονιά, το Φεστιβάλ ART4MORE «I Look at You», στις 12, 13 και 14 Οκτωβρίου 2018, από τον φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ». Τρεις ημέρες γεμάτες Εκθέσεις, Εργαστήρια, Συζητήσεις και Μουσική, σε ένα ιστορικό κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, στον πολυχώρο τέχνης Trii Art Hub (Δράκου 9, Κουκάκι, Μετρό Συγγρού Φιξ).

Η θεματική του φετινού φεστιβάλ «I Look at You», παραπέμπει στη διαδικασία της ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας, καθώς ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος εμπλέκονται στην εμπειρία του βλέμματος. Το «βλέμμα» ωστόσο είναι και η αυτονόητη βιωματική δράση, η οποία συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θέασης του έργου και λαμβάνει χώρα ανάμεσα στο θεατή και το έργο. Όπως σε κάθε φεστιβάλ ART4MORE έτσι και για το 2018 δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν εκθέσεις, να λάβουν μέρος σε συζητήσεις και σε εργαστήρια που αναδεικνύουν τη θετική σχέση τέχνης και ψυχικής υγείας, αλλά και να απολαύσουν τσιγγάνικη jazz μουσική με άρωμα Ελλάδας από το συγκρότημα Gadjo Dilo, σε ένα μοναδικό live την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018.

Το ART4MORE υλοποιείται από το 2007 ετησίως, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου), στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και στην καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων που συνοδεύουν τις παθήσεις ψυχικής υγείας.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ  (Σάββατο 13/10 και Κυριακή 14/10, 12:00 – 22:00)

Η έκθεση συγκροτείται από τέσσερις εκθεσιακές υπο-ομάδες, που παρουσιάζουν ταυτόχρονα διαφορετικές προσεγγίσεις για την ανάδειξη της σχέσης τέχνης και ψυχικής υγείας:

  1. Έκθεση των καλλιτεχνών:

Αποστολίδου Κατερίνα, Αρβανίτης Νίκος, Διακομή Κατερίνα, Ιωάννου Δημήτρης, Καμά Ελένη, Κόντη Μαρία, Σκαλτσάς Γιάννης, Στράτου Δανάη, Φουτρής Δημήτρης, Χριστόπουλος Κώστας.

Επιμέλεια: Καναρέλης Νίκος, Εικαστικός Ζωγράφος

  1. Ενότητα “Art Residencies σε Δομές Ψυχικής Υγείας” / ΕΔΡΑ-ΑΣΚΤ

Παρουσίαση εικαστικών έργων του 3ου κύκλου του προγράμματος «Art Residencies σε Δομές Ψυχικής Υγείας»: Γνωριμία με την καλλιτεχνική πρακτική ως Θεραπεία που διοργανώθηκε από την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών – ΑΣΚΤ (www.dasta.asfa.gr). Φοιτητές καλλιτέχνες της ΑΣΚΤ συνδημιούργησαν με λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», στις δομές ψυχικής υγείας και τον καλλιτεχνικό σταθμό των Δελφών.

Επιμέλεια: Λέκκα Ιωάννα – Μαρία, Εργοθεραπεύτρια Οικοτροφείου «Ιπποκράτης Ι»

  1. Φωτογραφική Έκθεση ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

Αποτελέσματα του 1ου κύκλου του «Σεμιναρίου Φωτογραφίας» που πραγματοποιήθηκε με τους λήπτες υπηρεσιών της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και την εθελοντική στήριξη του φωτογράφου Βαγγέλη Ταμβάκου (www.artamvakos.gr), εστιάζοντας στην ιδιαίτερη ματιά των ληπτών, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Επιμέλεια: Ταμβάκος Βαγγέλης, Φωτογράφος, Φωτογραφική Ομάδα “Instantane”

  1. Ενότητα “Art as Therapy” / Έκθεση αποφοίτων του Ετήσιου Σεμιναρίου του Κ.Δ.Β.Μ  «ΕΔΡΑ»

Επιλογή έργων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια των βιωματικών εκπαιδευτικών ενοτήτων του ετήσιου σεμιναρίου “Art as Therapy”, που πραγματοποιήθηκε την εκπαιδευτική περίοδο 2017-2018 από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «ΕΔΡΑ» και το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού έργου Art Therapy από τον Φορέα «Ψυχολογία Τέχνη».

Επιμέλεια: Καναρέλης Νίκος, Εικαστικός Ζωγράφος

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:

  • Βιωματικό εργαστήριο “Εγώ μαζί με τους Άλλους”(Σάββατο 13/10, 12.30-14.30)

Υλοποίηση: Πανταγούτσου Αφροδίτη, Εργοθεραπεύτρια και Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο – Ελισάβετ Ιωαννίδη, Eπιμελήτρια Εκπαίδευσης στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) & εκπαιδευόμενη εικαστική ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας  

  • “Follow your hand”, Παιχνίδια παρατήρησης και αλληλεπίδρασης δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος εικαστικής έκφρασης (Κυριακή 14/10, 18.30-19.30)

Υλοποίηση: Οικονόμου Δανάη, Θεατρολόγος

(Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής στο info@edracoop.gr)

ΠΡΟΒΟΛΕΣ (Σάββατο 13/10 και Κυριακή 14/10, 12:00 – 22:00):

Μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας N.E.F.E.L.E., στο οποίο η «ΕΔΡΑ» κατέχει την Προεδρία, παρουσιάζουν μέσα από σύντομα βίντεο το έργο και τις δράσεις τους.

ΟΜΙΛΙΕΣ (Σάββατο 13/10, 18.00-20.00):

  • Οικονόμου Μαρίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής – Κοινωνικής Ψυχιατρικής στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ψυχική νόσος και Στίγμα: ο ρόλος της Τέχνης»
  • Οικονόμου Αλέξανδρος, Ψυχολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ, «Το είναι  ως  κοινωνικός και προσωπικός λόγος του  άλλου»
  • Δελή Ερμιόνη, Ζωγράφος –Εκπαιδευτικός, PhD Παιδαγωγικά-Διδακτική της Τέχνης, ΕΔΙΠ Α.Σ.Κ.Τ., – «Το αυγό [Μια προσέγγιση της εικαστικής συν-εκπαίδευσης με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού όπου η αισθητική ενέργεια συνδέεται με την αναγκαιότητα της αποδοχής και την επι-κοινωνία]»
  • Σκάλτσας Μιχάλης, Ψυχολόγος Οικοτροφείου “Ιπποκράτης Ι” Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» . «Art Residencies: Από την ιδέα στην πράξη»

Συντονιστής Συζήτησης: Κλείσας Σπύρος, Ψυχίατρος 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ:

Τσιγγάνικη jazz με άρωμα Ελλάδας από τους Gadjo Dilo (@GadjoAthens) στο 11ο ART4MORE! (Κυριακή 14 Οκτωβρίου, 20.00)

Οι μελωδίες του πρωτεργάτη της gypsy jazz Django Reinhardt συναντούνται με αυτές του Χιώτη και του Τσιτσάνη, δημιουργώντας τον μοναδικό ήχο των Gadjo Dilo, αυτόν που οι ίδιοι αποκαλούν “Manouche De Grec”. Τραγούδια μιας άλλης εποχής μας μεταφέρουν μηνύματα σύγχρονα και ελπιδοφόρα.

Διοργάνωση:

 Επιστημονική Ομάδα:

Κερασόγλου Μαρία, Πρόεδρος Δ.Σ.

Οικονόμου Αλέξανδρος, Επιστημονικά Υπεύθυνος

Λέκκα Ιωάννα – Μαρία, Εργοθεραπεύτρια Οικοτροφείου «Ιπποκράτης Ι»

Εκθέσεις:

Θεωρητική Επιμέλεια Έκθεσης: Κόντη Μαρία, Εκπαιδευτικός – Εικαστικός

Οργάνωση – Επιμέλεια Έκθεσης: Καναρέλης Νίκος, Εικαστικός Ζωγράφος

Οργάνωση Έκθεσης Φωτογραφίας: Οικονόμου Δανάη, Θεατρολόγος

Τμήμα Επικοινωνίας – Συντονισμός: Γκούτσιου Αριστέα

Τμήμα Επικοινωνίας – Γραφείο Τύπου: Οικονόμου Δημήτρης 

Περισσότερες πληροφορίες : 

www.edra-coop.gr / www.art4more.org / E-mail: info@edra-coop.gr