“From Darkness to Light” Φάνης Καψαλίδης, Πάνος Μπάκας-Art Zone 42

Η γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει την Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου στις 8.μ.μ. την διατομική έκθεση των καλλιτεχνών Φάνη Καψαλίδη και Πάνο Μπάκα, με τίτλο ‘From Darkness to Light’’. Το ύφος των δύο καλλιτεχνών μπορεί εύλογα να χαρακτηριστεί ως ‘σκοτεινό’, παρόλο που εκ πρώτης όψης, τα έργα τους διαφέρουν ως προς την τεχνική και τη χρωματική παλέτα. Στα έργα του Πάνου Μπάκα κυρίαρχα χρώματα είναι το μαύρο και οι γήινες αποχρώσεις, ενώ ο Φάνης Καψαλίδης τη ‘σκοτεινή’ και ειρωνική του διάθεση τη φανερώνει εν μέσω έντονων χρωματικών αντιθέσεων.

Πάνος Μπάκας, ‘Pilgrim’, λάδι σε καμβά, 70 x 100

Και οι δύο καλλιτέχνες εμπνέονται σημαντικά από το περιβάλλον τους, από προσωπικά βιώματα και από κινηματογραφικά σκηνικά επιστημονικής φαντασίας. Οι ελαιογραφίες του Πάνου Μπάκα παρουσιάζουν αστικά τοπία και ανθρώπους που φαίνεται να έχουν ξεμυτίσει από τη θρυλική ‘Κραυγή’ του Munch. Οι άνθρωποί του έχουν αποδεχτεί τη μοίρα τους και ‘φυτοζωούν’ σε ένα περιβάλλον που κυριολεκτικά τους πνίγει. Ότι θρέφει, καταστρέφει και αυτό μοιάζει να το γνωρίζουν πολύ καλά, καθώς στέκονται σκεπτόμενοι για το τι θα μπορούσε αναστραφεί στο μέλλον.

Πάνος Μπάκας, ‘Κλουβί’, λάδι σε καμβά, 70 x 70

Ο Φάνης Καψαλίδης, με πιο καρτουνίστικο ύφος, δημιουργεί φανταστικά σκηνικά και πορτρέτα πάνω σε ξύλινες παλέτες, τις οποίες πλαισιώνει και διανθίζει με συμπληρωματικές εικόνες- σύμβολα. Η κοινωνία, η θρησκεία, ο καταναλωτισμός, είναι έννοιες που τον απασχολούν συχνά στα θέματά του. Σε όλα του τα έργα, ένα γυναικείο μάτι ζει μέσα στο έργο και παρατηρεί θαρρείς εγκλωβισμένο, σύμβολο δύναμης, πρόκλησης, αναπόσπαστο κομμάτι μιας σουρεάλ πραγματικότητας.

Φάνης Καψαλίδης, ‘Killed by Arrows’, ακρυλικά σε ξύλο, 32 x 29

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

O Φάνης Καψαλίδης γεννήθηκε και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει πολυετή ενασχόληση με τη ζωγραφική και έχει εκθέσει έργα του τόσο ατομικά όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Τα έργα του με τη χρήση έντονων χρωματικών αντιθέσεων αποτελούν σουρεαλιστικά κολάζ, παιγνιώδη μεν, ειρωνικά δε σε μια βαθιά τους ανάγνωση. Παράλληλα με τη ενασχόλησή του με τη ζωγραφική δραστηριοποιείται ως πετυχημένος tattoo artist εφαρμόζοντας μια μεγάλη γκάμα στυλ και τεχνικών.

Ο Πάνος Μπάκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει κάνει πολυετή μαθήματα ζωγραφικής δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην τέχνη της ελαιογραφίας. Τα έργα του έχουν μια έντονα υπαρξιστική διάσταση. Ο ίδιος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του τόσο στο αντικείμενο όσο και στη σκιά που το περιβάλλει θέλοντας να αναδείξει το άρρητο μυστικό της σχέσης τους. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Φάνης Καψαλίδης, ‘Abused’, ακρυλικά σε ξύλο, 32 x 29

Art Zone 42

Η έκθεση θα διαρκέσει από την 1 έως τις 24 Νοεμβρίου 2018

Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη , Παρασκευή 15:00 – 21:00,
Τετάρτη & Σάββατο 11:00 – 15:00