«Η τέχνη νικά» της Ελβίρα Μεταλληνού

«Η τέχνη νικά»

Υφασμάτινες μάσκες προσώπου με έργα 7 Κερκυραίων δημιουργών

από τις εκδόσεις «image» της Ελβίρα Μεταλληνού

  1. Πως σας ήρθε η ιδέα να αποτυπώσετε  έργα Κερκυραίων ζωγράφων σε μάσκες

Ήταν μια ιδέα που ήρθε ξαφνικά ένα βράδυ τέλους του Απρίλη και υλοποιήθηκε πολύ γρήγορα. Αρχές Μαΐου κυκλοφορούσαν ήδη. Η χρήση μάσκας ακόμα και για λόγους υγείας με τρόμαξε. Με την ιδέα να κυκλοφορούν άνθρωποι με χειρουργικές μάσκες στο δρόμο μου προκαλούσε μεγαλύτερη αναστάτωση. Ο παραλληλισμός της μάσκας με την αρρώστια δεν με προστάτευε. Έτσι ήρθε το σλόγκαν «Η τέχνη νικά»  και αποφάσισα να δημιουργήσω μάσκες με έργα Κερκυραίων δημιουργών. Δουλεύοντας την ιδέα ενθουσιαστικά με το ότι θα έκρυβα το χαμόγελό δείχνοντας ένα έργο ζωγραφικής.

  • Επηρεαστήκατε από την περίοδο του εγκλεισμού; Ποιος ο σκοπός αυτής της κίνησής σας η οποία φαίνεται ότι είναι αρεστή και έχει ανταπόκριση στον κόσμο.

Μέσα στην δύσκολες καταστάσεις του εγκλεισμού λόγω του κορωνοϊού, πάντα προσπαθούσα να βλέπω τα πράγματα με αισιοδοξία.

Η δημιουργία της μάσκας με έργα καλλιτεχνών είχε ως σκοπό να μας κάνει να ξεφύγουμε από όσα αρνητικά αισθήματα βιώσαμε το τελευταίο διάστημα. Να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και να μας δώσει ελπίδα. Ένα έργο ζωγραφικής οδηγεί τον αποδέκτη – αναγνώστη του σε μια αισθητική απόλαυση. Η τέχνη καθοδηγεί, αναπτύσσει την εσωτερική καλλιέργεια του ατόμου, κάνει τον άνθρωπο δημιουργό.

Σκοπός μέσα από την κίνηση αυτή ήταν να στηρίξω όλους τους καλλιτέχνες που δεν μπορούσαν να παρουσιάσουν το έργο τους μέσω εκθέσεων και εκδηλώσεων. Τοποθετώντας ένα έργο στο πρόσωπό μας προσπάθησα να γίνει η ζωγραφική οικεία και προσιτή σε όλους.

Είμαι χαρούμενη που η ιδέα  άρεσε καταρχήν σε μένα, ότι δημιουργώ ευχαριστεί πρώτα έμενα, το να έχει ανταπόκριση στον κόσμο φυσικά και με χαροποιεί.

  • Πως έγινε η επιλογή των καλλιτεχνών;

Η Επιλογή έγινε με βάση το έργο των δημιουργών και τα δυνατά μηνύματα που το καθένα δηλώνει κοσμώντας την μάσκα. Μηνύματα που μας θυμίζουν την περίοδο που ζήσαμε βοηθώντας μας να δούμε τη ζωή με μια διαφορετική ματιά.

Θα ήθελα να τα παρουσιάσω:

«Ένας κόκκος άμμου», Πηνελόπη Βολτέρρα

Αν το συμπάν έχει αρχή το τέλος του είναι μέσα μας. Μια σύνδεση του μικρόκοσμου με τον μακρόκοσμο.

«Λιτανεία», Ιωάννης (Τζίνος) Δημητράτος,

Λιτανεία μια πάνδημη συμμετοχή πλήθους πιστών. Θύμηση γεγονότων της Κυριακής των Βαΐων στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος της Κέρκυρας.

«Ηφαίστειο», Σπύρος Κολυβας

Έκρηξη μια φυσική διεργασία. Δίοδοι από όπου εξέρχεται το υλικό από το εσωτερικό μας.

«Αγάπανθος» Αναστασία Κροκίδη

Η φύση δεν σταματά να ανθίζει την άνοιξη. Με τη δύναμη της αγάπης όλα μπορούν ν΄ ανθίσουν.

«Ακροθαλάσσιο», Σπύρος Κουρσάρης

Πηγή ζωής. Κοιτάζεις τον ανοιχτό ορίζοντα, αισθάνεσαι το άρωμα της θάλασσας και ταξιδεύεις όπου σε πάει η καρδιάς σου.

«Λιβελούλα», Δημήτρης Μηλιώτης

Η καλύτερη πολεμική μηχανή της φύσης. Η κίνηση και η μεταφορά από το ένα στάδιο στο άλλο βοηθά να αλλάξουμε οπτική, αντιλήψεις, φιλοσοφία και προσέγγιση.

«Ρευστά τοπία», Κώστας Τόμπρος

Η ιδέα της συνεχούς αλλαγής. Τοπία που ρέουν στον χρόνο με την παρουσία ή την  απουσία της ανθρώπινης μορφής.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 7 αγαπημένους Κερκυραίους εικαστικούς  για την πρόθυμη παραχώρηση των έργων τους. Θέλω να τους ευχαριστήσω  για την εμπιστοσύνη που μου έχουν δείξει όλα τα χρόνια συνεργασίας. Να ευχηθώ καλή συνέχεια στο έργο τους. Τέλος να ευχαριστήσω όλους τους δημιουργούς για την πολύτιμη προσφορά τους στην πολιτιστική κληρονομία του τόπου μας..

  • Τα τελευταία χρόνια, τόσο μέσα από το περιοδικό Εν Κερκύρα, όσο και μέσα από τα ετήσια θεματικά ημερολόγια των εκδόσεων Image Dgd, τον χάρτη τέχνης “Corfu art map”  και τώρα με τις εικαστικές μάσκες  παρατηρούμε μια προσπάθεια ανάδειξης της επτανησιακής και ιδιαίτερα της κερκυραϊκής τέχνης. Είναι αυτός ο στόχος σας;

Είμαι γραφίστρια πάνω από είκοσι χρόνια και από την αρχή της δραστηριότητας μου είχα μια ιδιαίτερη σχέση με την τέχνη. Μια σχέση αστέρευτης αγάπης. Μαγεύομαι και ενθουσιάζομαι με κάθε μορφή τέχνη που μου προκαλεί συγκινήσεις και διεγείρει τον εσωτερικό μου κόσμο. Νοιώθω σαν να ερωτεύομαι την τέχνη και σκοπός μου είναι να μυήσω όσο περισσότερο κόσμο στην μαγεία της Θεωρώ ότι είναι η μόνη διέξοδος προς την ελευθερία. H αφετηρία μου είναι η Κέρκυρα, ως τόπος καταγωγής μου, έτσι έχω ιδιαίτερη επαφή και σχέση με Κερκυραίους καλλιτέχνες, εκτιμώ το έργο τους και φυσικά θέλω να αναδειχθεί.

  • Τα επόμενα σχέδια σας θα έχουν σχέση με την τέχνη;

Ακριβώς πάντα οραματίζομαι να φτιάξω κάτι σχετικό με την τέχνη με αγάπη κι ενθουσιασμό.

Ελβίρα Μεταλληνού

γραφίστρια – εκδότρια