ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΗΝΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ… ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Rinas E-Invitation

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΗΝΑΣ

«Π Α Ρ Ο Υ Σ Ι Ε Σ…»

ΕΓΚΑΙΝΙΑ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΜΑΪΟΥ 2016

«Ζωγραφίζοντας το μη ορατό»

X cm

Έργο Δημοσιογράφων, Βαγγέλης Ρήνας

Ο Βαγγέλης Ρήνας «επιστρέφει» στην Αθήνα μετά από τις μεγάλες εκθέσεις που πραγματοποίησε τα τελευταία έξη χρόνια στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νέα εικαστική πρόταση του αναγνωρισμένου καλλιτέχνη με τίτλο «ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ…»

εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Ευριπίδη την Πέμπτη 21 Απριλίου στις 8 το βράδυ.

Έργα μεγάλων διαστάσεων καθώς και γλυπτά αποτελούν τον βασικό πυρήνα της έκθεσης. Βράχια λουσμένα στο άσπιλο ελληνικό φως, που με την πρώτη θέαση παραπέμπουν σε κάτι άχρονο, αρχέγονο, φαινομενικά αμετακίνητο και σε κάθε περίπτωση μυστηριακό. Τόποι- όχι τοπία- με εμφανή την αχρονία. Τόποι προερχόμενοι από το φαντασιακό του δημιουργού που καταλήγουν να είναι τοπία του εσώτερου κόσμου του. Συνθέσεις που εκκινούν από τον κόσμο των αισθητών για να μετασχηματιστούν, σε καθολικά αισθητικά γεγονότα. Βράχια που άλλοτε εκκινώντας από το πανανθρώπινο «αγγελικό και μαύρο φως» -ισχυρή επίδραση της σινικής μελάνης που τη γνώρισε και οικειοποιήθηκε στη θητεία του στην πατρίδα της την Κίνα- κι άλλοτε να ίπτανται ως προϊστορικές οντότητες ή άπτεροι άγγελοι, δεν σου επιβάλλονται δια του όγκου τους αλλά με μια άφατη αγωνία και έναν ασίγητο αλλά και επινίκιο ύμνο του δημιουργού τους, όπως παρατηρεί ο συγγραφέας –δημοσιογράφος κ. Ζαχαρίας Σώκος.

X cm

X cm

Η Ιστορικός Τέχνης και συγγραφέας Δρ. Ντόρα ΗλιοπούλουΡογκάν σημειώνει:

«…Διαρκώς και δημιουργικά ανανεωμένη στο διάβα του χρόνου η εικαστική γραφή του Ρήνα δεν αναλώθηκε ποτέ σε πλατειασμούς, σε εύκολες λύσεις και σε επαναλήψεις. Τουναντίον, αντλεί από το διαρκώς εκ των ένδον και εκ βαθέων ανελισσόμενο έργο του, μια ολοένα νέα πνοή» και συνεχίζει υπογραμμίζοντας:

«…Σε διαρκή εγρήγορση, κινητικότητα και εναλλαγή μεσ’ από τον ρυθμό που τις διέπει, οι όποιες μορφές και σχήματα προβάλλουν στις ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ του Ρήνα, προκαλούν κάθε φορά και από μια διαφορετική ερμηνεία/ανάγνωση, καθώς μόνο φαινομενικά -τεχνικά- δεν «κινούνται». Παρουσίες στο «επέκεινα…» του επιστητού… πλασμένες μεσ’ από το Φως και αντίστροφα. Θησαυρίσματα από μνήμες, συνειρμούς, βιώματα που μας ενθαρρύνουν να διαισθανθούμε όσα δεν είναι άμεσα αντιληπτά αλλά «υπάρχουν» σε αδιόρατα μήκη κυμάτων. Έργα, που ενορχηστρωμένα μεσ’ από το ιδιωματικό στον Ρήνα φως, γητεύουν όχι μόνο την όραση αλλά και την ψυχή μας».

X cm

Ο Ζαχαρίας Σώκος συνεχίζοντας διαπιστώνει:

«…Ο Ρήνας και στην προηγούμενη δουλειά του και σε ό,τι παρουσιάζεται στις «ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ…», βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση του θαύματος. Το θαύμα είναι το ζητούμενο, το θαύμα είναι ο Τόπος…» και συνοψίζοντας καταλήγει : «…Είναι γνωστή η ικανότητα του Ρήνα στην πιστή αναπαράσταση, όσο και στην απόσταξη των ουσιωδών χαρακτηριστικών των θεμάτων του. Η απόσταξη αυτή είναι οδηγημένη από μια βαθύτητα, που στη συγκεκριμένη έκθεση απηχεί την αγωνία του και το καταφύγιό του, απέναντι στη βαρβαρότητα των νέων χρόνων που απειλεί τον άνθρωπο. Η συνείδησή του ενεργοποιείται και αντιδρά, προτάσσοντας αρχέγονες οντότητες, άφθαρτες και αναλλοίωτες, αιώνες και διαρκείς, να χοροστατούν λουόμενες στο ακήρατο ελληνικό φως. Η νέα δουλειά του Βαγγέλη Ρήνα συνεχίζει να φανερώνει τη βαθιά του πίστη στη ζωγραφική τέχνη. Δεν διαλύει τις μορφές στο πλαίσιο νεωτερικών και μετανεωτερικών αναζητήσεων, αντιθέτως υμνεί την υπόσταση των όντων. Είναι μια ζωγραφική και ένα έργο υμνητικό και ολοφυρόμενο, γιατί αφουγκράζεται τον άναρθρο λόγο που δονεί τη σιωπή του κόσμου».

Eγκαίνια Έκθεσης : Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 και ώρα 20.00.

Διάρκεια Έκθεσης : 21 Απριλίου έως 28 Μαϊου 2016.

Η έκθεση συνοδεύεται από εκτεταμένο δίγλωσσο κατάλογο.

Κατά την διάρκεια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ξεναγήσεις από τον ίδιο τον Βαγγέλη Ρήνα στις 12.30 μ.μ. τις ακόλουθες ημερομηνίες:

Σάββατο 23/04/16

Σάββατο 07/05/16

Σάββατο 14/05/16

Σάββατο 21/05/16

Γκαλερί Ευριπίδη: Ηρακλείτου 10 και Σκουφά Κολωνάκι , 106 73,

τηλ: 210 3615909,fax: 210 3600620

www.evripides-art.grinfo@evripides-art.gr

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη – Παρασκευή: 11.00 – 20.30,

Σάββατο: 11.00 -15.00.

Κυριακή και Δευτέρα: Κλειστά