”ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΚΙΡΤΖΗΣ Τόπος Μνήμη”-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΙΚΟΛΕΝΑ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗ

%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7

Εγκαίνια: Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου & ώρα 8:00 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου – Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Η Ιστορικός και κριτικός Τέχνης & επιμελήτρια της έκθεσης, Νικολένα Καλαϊτζάκη γράφει για το έργο του εικαστικού Αλέξανδρου Βακιρτζή ’’Τόπος Μνήμη’’:

   «Εκεί που βρίσκεται ο τόπος είναι και η μνήμη. Εκεί που βρίσκεται ο χρόνος, που σαν παιδί με μάτια υγρά τον αντικρίζει. Και είναι άλλος τόπος ή τάχα ο ίδιος και σε χρόνο ποιό (;) Έχει αθωότητα η μνήμη, και ανταμώνει γαλάζιες θάλασσες. Υπάρχουν λιμάνια σε ζωγραφικούς τόπους ιμπρεσιονιστικούς. Πλοία που αποτυπώθηκαν καθώς τους χάρτες διέσχιζαν μακριά από την ακτή. Αυτά τα σύννεφα ψηλά, αν τα δεις, σαν δραπέτες ξεθαρρεύουν, υποδηλώνουν τη φυγή. Ίσως αυτό να υπαινίσσεται ο συμβολισμός της εικόνας, μια εξόρμηση της σκέψης από άγκυρες που φθίνουν.

   Κάπου πιο πέρα, ο Αλέξανδρος Βακιρτζής, προσεγγίζει τον κόσμο σουρεαλιστικά. Μέσα σε ένα ολοστρόγγυλο φεγγάρι, μπορείς να βρεις μια πόλη να καθρεφτίζεται. Η πόλη μοιάζει ήσυχη τη νύχτα από ψηλά αν τη δεις, χωρίς τους ανθρώπους της. Μεγάλα κτήρια επιβλητικά, αρχοντικά, πολυκατοικίες, κάπου ξεπροβάλλουν αρχαίες προτομές και αγάλματα, κι όλα κοιτάζουν προς τον ουρανό. Ο ανθρώπινος και υλικός πολιτισμός, το παρόν, το παρελθόν, το μέλλον και η αρχαιότητα μαζί. Στον ίδιο χρόνο και τόπο συγκλίνουν. Γαλαξίες.

%ce%b1%ce%bb-%ce%b2%ce%b1%ce%ba%ce%b9%cf%81%cf%84%ce%b6%ce%b7%cf%83-1

   Υπάρχει ένα μυστήριο εδώ, στα έργα του Αλέξανδρου Βακιρτζή. Ένας λυρισμός και ένα ποιητικό στοιχείο. Μια αλήθεια. Ο εικαστικός, προβάλλει έντονα την αξία της ιστορικής μνήμης του τόπου μας, έχει ολοκληρώσει μάλιστα σειρές έργων που αναφέρονται σε μνημεία, μύθους και παραδόσεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

   Ο Αλέξανδρος Βακιρτζής, μας προσκαλεί σε τόπους γνώριμους, εκεί όπου η παράδοση συναντά το παρόν και το μέλλον. Και μένει στο τέλος, από αυτή την συνάντηση, η γεύση του γνώριμου.

Μία ανάμνηση που αγαπάμε.»

Ωράριο επίσκεψης

Εγκαίνια: Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου & ώρα 8:00 μ.μ.,

Τρίτη-Παρασκευή: 9:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. & 5:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.,

Σάββατο & Κυριακή: 9:00 π.μ. – 3:00 μ.μ.

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Καραολή και Δημητρίου 14, Πειραιάς, 18531, τηλ.210-4101402

cropped-cropped-cropped-openartgallery.jpg

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.