Σπείρες Ονείρου-Μαρία Χατζηγάκη-Δεξίμι Art Shop

ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ, Σπείρες
Αρχαία Σπείρα Στο Βαθυ Αστυπαλαιας

 

Μαρία Χατζηγάκη

Σπείρες ονείρου

15 Ιουλίου – 15 Σεπτεμβρίου 2017

Δεξίμι Art Shop, Χώρα Αστυπάλαιας

Χάριν στην μεθοδική έρευνα του Δημήτρη Παπαγεωργόπουλου, Μελετητή και Συμβούλου Τέχνης, παρουσιάζουμε στο χώρο τέχνης Δεξίμι, 35 έργα που παρέμεναν στο εργαστήριο της Μαρίας Χατζηγάκη για πολλά χρόνια μετά τον θάνατο της. Μεταξύ αυτών εμβληματική θέση έχουν οι σπείρες τις οποίες δημιούργησε χρησιμοποιώντας χρώματα λαδιού πάνω σε χαρτόνι καθώς και έργα αφαίρεσης που αποδόθηκαν με ακρυλικά σε ρυζόχαρτο. Επίσης παρουσιάζεται για πρώτη φορά η ενότητα «Ψαλμοί του Δαυίδ» που εμπεριέχουν όλα τα χαρακτηριστικά της στοιχεία συνδυαστικά με θρησκευτικά κείμενα που έχουν ενσωματωθεί με καλλιγραφική γραφή δίπλα σε γεωμετρικούς σχηματισμούς και χρωματικές συμπυκνώσεις.

Όπως γράφει ο ιστορικός τέχνης Ηλίας Κεφαλάς στο βιβλίο του για την Μαρία Χατζηγάκη (Παράθυρα Ονείρου, Εκδόσεις Αρμός), οι σπείρες είναι το στοιχείο αυτό που ως σταθερό σημείο αναφοράς κατακλύζουν τις σπουδές όσο και τους πίνακες της ύστερης περιόδου της Μαρίας Χατζηγάκη. Σαν η ζωή της να ξεκίνησε μέσα στις ελικοειδείς περιπτύξεις μιας σπείρας και έτσι να ολοκληρώθηκε. Μέσα από τις σπείρες η Μαρία Χατζηγάκη μπαίνει και βγαίνει από το μυστήριο του μεταχώρου, προχωρεί και ταυτόχρονα υποχωρεί.

Και είναι οι σπείρες της Χατζηγάκη το κοινό στοιχείο που την συνδέει με την Αστυπάλαια. Σαν μια συνάντηση που έγινε καθυστερημένα, 5000 χρόνια μετά, οι περίπλοκες σπείρες της καλλιτέχνιδος συναντάνε την λιτή, αρχέγονη σπείρα που βρίσκεται εδώ και χιλιετίες επίκρουστα δημιουργημένη στα βράχια που περικλείουν τον νεολιθικό οικισμό στο Βαθύ. Ο καλλιτέχνης της αρχαιότητας ανοίγει τον διάλογο γύρω από την ύπαρξη του ανθρώπου και το ταξίδι της ζωής και η Μαρία Χατζηγάκη απαντά με τις δαιδαλώδεις περιπεπλεγμένες διαδρομές στις δικές της σπείρες ονείρου. Υπακούοντας στην νομοτέλεια της επιστροφής στην αρχή της διαδρομής, στις ρίζες της ζωής, οι δυο καλλιτέχνες «συνεργάζονται» άθελα τους σε ένα ταξίδι ονειρικό.

ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ, Σπείρες

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα διατίθενται κοσμήματα και χρηστικά είδη τέχνης με θέμα την σπείρα και κατασκευασμένα από καλλιτέχνες και σχεδιαστές υπό την επιμέλεια της The Pulse Gallery.

Την έκθεση σχεδίασε και επιμελήθηκε ο Γιώργος Οράτης, ιδιοκτήτης της The Pulse Gallery. Δεξίμι Art Shop, Χώρα Αστυπάλαιας, τ. 22430 62111, ωράριο 19:00 – 23:00