«Αρχή & Τέλος» της Λαμπρινής Μποβιάτσου και του Νίκου Γιαβρόπουλου-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον

ΧΑΝΙΑ.- Συμπληρώνοντας 10 χρόνια (2008-2018) ενεργής πολιτιστικής παρουσίας το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζει μια σειρά εικαστικών εκθέσεων για το 2018 με επετειακό χαρακτήρα και πνεύμα εξωστρέφειας. Στόχος είναι να παρουσιαστεί σε νέους συσχετισμούς και εικαστικούς συνδυασμούς διερεύνησης η σύγχρονη τέχνη του 21ου αιώνα μέσα από τις ελληνικές και διεθνείς συλλογές του Μουσείου αλλά και η παρουσίαση του έργου νέων δημιουργών σε συνδυασμό με το καταξιωμένο έργο των σύγχρονων δασκάλων της τέχνης, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Στο εορταστικό πλαίσιο «2008-2018:  10 Χρόνια Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον»  την Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018, στις 20:30, εγκαινιάζεται η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Αρχή & Τέλος» της Λαμπρινής Μποβιάτσου και του Νίκου Γιαβρόπουλου στον Άγιο Ρόκκο, Πλατεία 1821 & Δασκαλογιάννη, Σπλάντζια, Παλιά Πόλη, Χανιά, Κρήτη.

Επιμέλεια: Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος &  Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Παρά το γεγονός ότι η Λαμπρινή Μποβιάτσου και ο Νίκος Γιαβρόπουλος δεν είναι εννοιολογικοί καλλιτέχνες, αυστηρά μιλώντας, οι επιλογές τους δείχνουν να είναι σε μεγάλο βαθμό καθορισμένες από την εννοιολογική ατζέντα. Επιλέγουν συγκεκριμένα να δείξουν τη δουλειά τους σε μια εκκλησία παρά στους λευκούς τοίχους μιας αίθουσας τέχνης, προσεγγίζοντας το θέμα της αρχής και του τέλους, με όλα τα συναφή ζητήματα, της γέννησης και της παρακμής, της νεότητας και του γήρατος, της ζωής και του θανάτου. Η έκθεσή τους φαίνεται προσανατολισμένη στο να παράγει στοχασμό για τα μεγάλα συμβάντα που καθορίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη παρά στο να παράγει υλικό προς πώληση. Επιπλέον, η έκθεση καλύπτει όλα σχεδόν τα εικαστικά μέσα, το βίντεο, τη φωτογραφία, το σχέδιο, την εγκατάσταση, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τα μεικτά μέσα και τα έτοιμα αντικείμενα σε μια προσπάθεια που φαίνεται να αγνοεί την ενότητα ύφους προς όφελος της ανάδειξης του θέματος προς διαπραγμάτευση. Η έκθεση σ’ ένα δημόσιο χώρο όπως η καθολική εκκλησία του Αγίου Ρόκκου συνεπάγεται μια σειρά από περιορισμούς που οι καλλιτέχνες φαίνεται να υποδέχονται θετικά. Ο Άγιος Ρόκκος είναι ένα από τα κύρια Ενετικά μνημεία των Χανίων το οποίο κτίστηκε κατά την τελευταία φάση της Ενετικής κυριαρχίας στο νησί, το 1630 και συγκεκριμένα 15 χρόνια πριν την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς. Η εκκλησία είναι ο τόπος που οι άνθρωποι γιορτάζουν τα συμβάντα της αρχής, της γέννησης και του τέλους, του θανάτου. Φυσικά αυτή δεν είναι πλέον μια εκκλησία που λειτουργεί και αυτό ακριβώς το δεδομένο αναζωπύρωσε το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον των καλλιτεχνών να εγκαταστήσουν ακριβώς εκεί τη δουλειά τους, για να διαπιστώσουν αν η τέχνη μπορεί να αντικαταστήσει τη θρησκεία σε ό,τι αφορά στο στοχασμό πάνω στα πιο σημαντικά γεγονότα της ανθρώπινης ζωής.

Η έκθεση παρουσιάζεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και την Αίθουσα Τέχνης Match More, θα είναι ανοικτή κάθε μέρα 20:00-23:00, μέχρι 12.08.2018, με Ελεύθερη Είσοδο.

Η Λαμπρινή Μποβιάτσου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης με καθηγητή τον Sadro Troti. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό της έργο σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές εκθέσεις και σε δεκατρείς ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στη Γαλλία. Εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2003 στην 11η Biennale των Νέων Δημιουργών Ευρώπης & Μεσογείου ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε στην έκθεση για τους επιλεγμένους καλλιτέχνες υποψήφιους για το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής του Μουσείου Φρυσίρα.  Έχει δημιουργήσει σκηνικά για το θέατρο και έχει επιμεληθεί δεκάδες παιδικές παραστάσεις. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδας. Διδάσκει καλλιτεχνικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ζει και δημιουργεί στα Χανιά.

http://www.lampriniboviatsou.com

Ο Νίκος Γιαβρόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Αρχικά σπούδασε Σκηνογραφία στη Σχολή Κινηματογράφου & Τηλεόρασης του Λ.Σταυράκου και αργότερα ασχολήθηκε συστηματικά με την καλλιτεχνική παραγωγή και ειδικά με την Video Art. Έχει παρουσιάσει το εικαστικό του έργο του σε δώδεκα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία και σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές στην Ελλάδα, Αυστρία, Η.Π.Α, Σουηδία, Δανία, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, Ινδία, Βραζιλία, Περού, Ολλανδία, Ρωσία & Βουλγαρία. Απέσπασε δύο βραβεία για το καλύτερο Video Art στο φεστιβάλ Mediaterra – Φούρνος Κέντρο Τέχνης & Τεχολογίας, Αθήνα, 1999, και στο Greek Film Video Festival, Λονδίνο, 2013. Έχει επιμεληθεί έξι ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη και την Αμερική. Ζει και δημιουργεί στην Αθήνα.

http://www.youtube.com/user/NGiavropoulos

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες – δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του 1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού:  1.«Ο Δρόμος των Μουσείων»,   2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών»,  3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων»,  4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης στηρίζουν τον Πολιτισμό»,  5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency»  &   6.«Το Βήμα της Τέχνης».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.