«Ερμηνεύοντας τα Σύννεφα» Νίκος Μπασιάς-Gallery De Portiersloge

Νίκος Μπασιάς

Ερμηνεύοντας τα Σύννεφα

01/02/2019 – 28/02/2019

γκαλερί De Portiersloge

Haddingestraat 26, Groningen. Ολλανδία.

Το φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης Orange Water 4 παρουσιάζει τον Χανιώτη φωτογράφο Νίκο Μπασιά στην ατομική του έκθεση «Ερμηνεύοντας τα Σύννεφα» με μία σειρά φωτογραφικών έργων. Η έκθεση αυτή αποτελεί την τρίτη και καταληκτική μίας σειράς εικαστικών εκθέσεων στην Ολλανδία, που διαρκούν μεταξύ 20/12/2018 – 28/02/2019.

Ο ίδιος ο φωτογράφος γράφει για το έργο του:

     Η φύση έχει αποδείξει άπειρες φορές ότι είναι, αδιαφιλονίκητα, ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης ever. Όμως, ώρες-ώρες, αφήνει τα επίγεια, πηγαίνει στα σύννεφα κι ασχολείται με «ανώτερα» θέματα.
Κι εκεί ασχολείται με την γλυπτική. Άυλα μεν, ορατά δε, αντί για μάρμαρο χρησιμοποιεί τα σύννεφα και αντί για το σφυροκάλεμο βάζει τον Αίολο να κάνει υπερωρίες.
     Βγες για μια στιγμή στο παράθυρο ή το μπαλκόνι σου και κοίτα τον ουρανό. Τί αφηγούνται τα σύννεφα; Δύσκολο να τ’ αποκρυπτογραφήσεις. Παιδιά του αιθέρα, δεν αποκαλύπτονται άκοπα στο μάτι του βιαστικού παρατηρητή… Αφιέρωσε λοιπόν λίγο χρόνο στα σύννεφα!
     Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν διάφορα «σημάδια» στον ουρανό για να προβλέψουν τις καιρικές συνθήκες που θα έρχονταν. Τα σύννεφα σχηματίζουν διάφορα σχέδια και σχήματα, που με τη φαντασία μας μπορούμε να τα συνδυάσουμε με διάφορα αντικείμενα αλλά και καταστάσεις. Αυτό που βλέπουμε, αυτό που αισθανόμαστε, σε κάποιους σχηματισμούς είναι αρκετές φορές διαφορετικό από αυτό που αντιλαμβάνεται ένας άλλος παρατηρητής.
     Ο καλλιτέχνης σας προσκαλεί, μέσα από τις φωτογραφίες του, να αφεθείτε στην φαντασία σας και να ταξιδέψετε, με το δικό σας σύννεφο, πλάθοντας την δικιά σας ιστορία, τον δικό σας μύθο.

Το Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Orange Water αποτελεί πολιτιστική γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Κάτω Χωρών, πραγματοποιώντας εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής, βιντεοπροβολές και εγκαταστάσεις από διακεκριμένους Έλληνες, Ολλανδούς και άλλων εθνικοτήτων εικαστικούς. Με την ατομική έκθεση του Νίκου Μπασιά ολοκληρώνεται το φεστιβάλ Orange Water 4.

Συνεχίζεται η παράλληλη έκθεση του Orange Water Παρουσία της Απουσίας, εγκατάσταση των Γιώτας Σκαρβέλη και Αποστόλη Ζολωτάκη, στην γκαλερίKunstruimten Noorderstation, Kastanjelaan 1, Groningen,

Διάρκεια20/12/2018 – 28/02/2019