«Εσωτερικός χώρος» της Μαργαρίτας Μαυρομιχάλη-CITRONNE GALLERY – ΑΘΗΝΑ

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
 
Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη «Εσωτερικός χώρος»
 
Επιμέλεια: Ελισάβετ Πλέσσα
 
Εγκαίνια: 30 Νοεμβρίου 2021, 19:00-22:00
Διάρκεια: 30 Νοεμβρίου 2021-19 Φεβρουαρίου 2022 


 Η CITRONNE Gallery – Αθήνα (Πατριάρχου Ιωακείμ 19, Κολωνάκι) παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Μαργαρίτας Μαυρομιχάλη με τίτλο «Εσωτερικός χώρος». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021, 19.00 – 22.00.


Η Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη παρουσιάζει ένα νέο σώμα δουλειάς, μια ενότητα από 19 φωτογραφίες της περιόδου 2019-21, που «απεικονίζουν» μια «ένδον» πραγματικότητα μέσα από εσκεμμένες προσεκτικές σκηνοθεσίες στον χώρο ενός αστικού διαμερίσματος. Στις φωτογραφίες αυτές προτάσσεται η ίδια η καλλιτέχνις ως μοντέλο, είδωλο, πρωταγωνίστρια – αλλά και θύμα μιας αδιέξοδης ατμόσφαιρας. Κρατά ένα «ημερολόγιο», όπου ψηλαφείται το όνειρο και η νοσταλγία, αλλά και η αυτο-ειρωνεία, ο σαρκασμός. Το νήμα-νόημα της ενότητας συγκροτείται μέσα από αυτό το μείγμα από εντυπώσεις, αναφορές, αναμνήσεις και τα απορρέοντα συναισθήματα.


Η φωτογράφος Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη θεωρεί ότι «αν μια φωτογραφία αναδεικνύει περισσότερο τον φωτογράφο από το αντικείμενό της, τότε κάθε φωτογραφία είναι μια αυτοπροσωπογραφία… Ο «Εσωτερικός χώρος» είναι μια προσωπική εξερεύνηση…μιας ανάγκης του ανήκειν σε έναν εφήμερο κόσμο, των συναισθημάτων της μοναξιάς και της μελαγχολίας, καθώς και μια εξερεύνηση των θεμελιωδών σχέσεων στη ζωή μας. Είναι μια σιωπηρή διερεύνηση των σκέψεων και των πεποιθήσεών μου και, ταυτόχρονα, μια επιθυμία να δραπετεύσω από τα όριά τους».
 


Η επιμελήτρια της έκθεσης Ελισάβετ Πλέσσα σημειώνει: «Με πολύπτυχο φωτογραφικό παρελθόν και παρόν, η Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη παρουσιάζει εδώ ένα σύνολο φωτογραφιών των τελευταίων δύο ετών, που δημιούργησε στην πλειονότητά τους κατά την περίοδο του πρώτου εγκλεισμού. Οι αναφορές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ευδιάκριτες, όμως θα μπορούσαν να έχουν τραβηχτεί σε ένα αστικό σπίτι μιας οποιασδήποτε πόλης του δυτικού κόσμου… Στην πορεία αυτής της διαδρομής η Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη σκηνοθετεί και απεικονίζει την έκφραση του σώματός της ανιχνεύοντας την πολλαπλότητα του εαυτού… Έγκλειστη σε χώρους εσωτερικούς αποτυπώνει στις φωτογραφίες της τη διαρκή αναζήτηση του δικού της εσωτερικού χώρου».
 


Η φωτογράφος Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη κινείται και δημιουργεί εντός, intra muros. Ο κλειστός ορίζοντας των φωτογραφιών εντάσσεται ανεμπόδιστα μέσα στην ατμόσφαιρα ενός αστικού διαμερίσματος στο Κολωνάκι, δηλαδή στον αθηναϊκό εκθεσιακό χώρο της γκαλερί CITRONNE. Ο χώρος αυτός δεν εγκλωβίζει τα έργα, αλλά αντιθέτως τα πλαισιώνει και τα νοηματοδοτεί, καθώς λειτουργεί ως ομόλογο πλαίσιο. 

Η ένδον οπτική της Μαργαρίτας Μαυρομιχάλη λειτουργεί σε έναν ένδον χώρο, αλλά, ασφαλώς, με ένα ευρύτερο αντίκρυσμα που τον υπερβαίνει.


Η έκθεση της Μαργαρίτας Μαυρομιχάλη στην γκαλερί CITRONNE είναι η πρώτη παρουσίαση της δουλειάς της φωτογράφου στην Αθήνα. Έχουν προηγηθεί εκθέσεις της στην Νέα Υόρκη, Βοστώνη, San Diego, Βουδαπέστη, Παρίσι, Βερολίνο, Βαρκελώνη και Λονδίνο.

Η έκθεση σχολιάζεται σε ένα δίγλωσσο κατάλογο, με επεξηγηματικά κείμενα της Τατιάνας Σπινάρη, της Μαίρης Μιχαηλίδου, της Ελισάβετ Πλέσσα και της Μαργαρίτας Μαυρομιχάλη.

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Μαργαρίτα Μαυρομιχάλη σπούδασε φωτογραφία στο International Center of Photography (ICP), στη Νέα Υόρκη. H δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη, στο San Diego, στο Museum of the City of New York, στο Brooklyn Historical Society και πιο πρόσφατα στη Βουδαπέστη, στην Αθήνα, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Βαρκελώνη και στο Λονδίνο.

Φωτογραφίες της αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Museum of the City of New York και του Brooklyn Historical Society. Έχει βραβευτεί με το Pollux Award το 2016 και το Julia Margaret Cameron Award (2018, 2020). Ήταν ανάμεσα στους τελικούς υποψήφιους για το Miami Street Photography Festival (2018, 2020) και υποψήφια για το Prix Pictet Award το 2019. Πολύ πρόσφατα βραβεύτηκε με το αργυρό μετάλλιο του 2021 στον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό Prix de la Photographie, Paris (PX3). Πρόκειται να λάβει μέρος στη φωτογραφική διοργάνωση 6th Biennial of Fine Art and Documentary Photography (Βαρκελώνη, 9 Δεκεμβρίου 2021 – 9 Ιανουαρίου 2022).

CITRONNE Gallery 
Πατριάρχου Ιωακείμ 19
4ος όροφος 

10675 Αθήνα, Ελλάδα 

Ώρες λειτουργίας:
Τρί, Πέμ, Παρ: 11.00-20.00
Τετ, Σάβ: 11.00-16.00
Please join the conversation with CITRONNE Gallery on:
Copyright © CITRONNE Gallery Athens-Poros, All rights reserved.

Our mailing address is:
Citronne Gallery, Athens-Poros
Patriarchou Ioakeim 19
Athens 10675
Greece