Αφιέρωμα στην έκθεση ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ 2023

Το πολιτιστικό site OPENARTGALLERY το Σάββατο στις 30-7-2023 είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.

Το  μουσείο αυτό στεγάζεται σε ένα εξαιρετικό ακίνητο της παλιάς πόλης με νεοκλασική αρχιτεκτονική.

Το παράρτημα εγκαινιάστηκε στις 5 Μαΐου 2004. Στεγάζεται σε ένα θαυμάσιο νεοκλασικό κτίριο που παραχώρησε στην Ε.Π.Μ.Α.Σ. ο Δήμος Ναυπλίου με τη μεσολάβηση του Προέδρου του Δ.Σ. της Ε.Π.Μ.Α.Σ., επίτιμου Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έγκριτου πολίτη του Ναυπλίου κ. Αποστόλου Μπότσου. Το κτίριο ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε μουσειολογικά με δαπάνες του Ιδρύματος “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης”.

Με απόλυτο σεβασμό και σπουδαία ανακαίνιση άφησε το απλοϊκό του παρελθόν που  χρησιμοποιήθηκε έως και ταβέρνα για να περάσει στην νέα εποχή της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου αντανακλώντας την αίγλη που είχε όταν πρωτοκατασκευάστηκε το 1905.

Προς μεγάλη τιμή και ευχαρίστηση μας η ιστορικός τέχνης, υπεύθυνη του μουσείου κα. Λαμπρινή Καρακούρτη μας παραχώρησε μία ιδιωτική ξενάγηση στις αίθουσες του μουσείου που μας συνεπήρε.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από την αίθουσα  που φιλοξενεί το μεγάλο διαστάσεων έργο του Γεωργίου Ροϊλού  (1867 – 1928) με θέμα «Το μαρτύριο του Πατριάρχη Γρηγορίου» εκεί όπου βρίσκεται και το διαδραστικό έκθεμα για τη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.  

Μια ενημερωμένη βιβλιοθήκη κυρίως με δωρεές βιβλίων ιστορίας τέχνης από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης, κ. Απόστολο Μπότσο . Στον χώρο αυτό βρίσκεται το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή.

Τα έργα της μόνιμης συλλογής λόγω  του ιστορικού χαρακτήρα της πόλης  έχουν να κάνουν  με την εποχή της ελληνικής επανάστασης, τον αγώνα του 1821. Παρουσιάζονται ιστορικοί πίνακες των Βρυζάκη, Τσόκου, Βολανάκη, Γύζη, γλυπτά, όπλα εποχής και φορεσιές.

Στην επανασχεδιασμένη μάλιστα μόνιμη συλλογή από την επιμελήτρια Λαμπρινή

Καρακούρτη-Ορφανοπούλου, με θέμα τον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία – 1821, οι επισκέπτες μπορούν να δουν έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, τα οποία συνομιλούν με τα έργα του 19ου αιώνα και ενισχύουν το περιεχόμενο της έκθεσης σε μορφολογικό και εικονογραφικό επίπεδο.

 Η Λαμπρινή Καρακούρτη πολύ αναλυτικά και εμπεριστατωμένα μας εξήγησε κάθε έκθεμα του μουσείου, όσo αφορά το είδος, το θέμα, τις τεχνικές, τις επιρροές.

Τα έργα της μόνιμης συλλογής του παραρτήματος προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη και από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ), του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ), της Συλλογής Ιδρύματος Αντώνιου Ε. Κομνηνού και της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, ενώ περιλαμβάνονται και έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά έργο που απεικονίζει τον Ρήγα Φεραίο, έργο του  Χαράλαμπου Παχή (1844 – 1891), δίπλα από το μπρούτζινο άγαλμα του «Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη» έργο του Βάσου  Φαληρέα (1905 – 1979). Επίσης φαίνεται το έργο του Γεωργίου Ροϊλού  (1867 – 1928) με θέμα «Το μαρτύριο του Πατριάρχη Γρηγορίου».

αναφορά στο ιστορικό έργο του Χρήστου Μποκόρου.

Και ακολουθεί η προσωπογραφία του «Ιωάννη Κωλέττη», του πρώτου Πρωθυπουργού

έργο του Roberti Albert 19ος .

Στην αίθουσα με τους ζωγραφικούς πίνακες της ιστορικής περιόδου της επανάστασης μπροστά από τα έργα «Η έξοδος του Άρεως» του Κωνσταντίνου Βολανάκη (1837-1907) και «Η φυγή από την Πάτρα» του Διονύσιου Τσόκου (1820-1862)

Ιστορικά έργα του απεικονίζουν θαλασσογραφίες «Η Ναυμαχία Ρίου-Αντιρρίου» του Ιωάννη Αλταμούρα (1852-1878), «Η ναυμαχία του Ναυπλίου» του Crepin Louis-Philippe (1772 – 1851), «Η ναυμαχία του Ναυπλίου» του Crepin Louis-Philippe (1772 – 1851) και δεξιά «Πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη» του Κωνσταντίνου Βολανάκη (1837-1907).

Ιστορικά έργα μαχών και θανάτων ηρώων όπως «Ο θάνατος του Λάμπρου Τζαβέλλα» του Vivo Donato Francesco de (1834 – μετά 1890), δεξιά «Η μάχη της Ακρόπολης» του Gosse Nicolas-Louis-Francois (1787 – 1878).

Ναυμαχία από την επανάσταση, έργο του σημαντικότερου Έλληνα θαλασσογράφου,  «Η έξοδος του Άρεως» του  Κωνσταντίνου Βολανάκη (1837 – 1907).

Στη βιτρίνα πολεμικά όπλα εποχής και πάνω «Ο Κολοκοτρώνης κατευθυνόμενος προς τη Νεμέα» έργο του Νέστορα Βαρβέρη (1867 – 1954).

Γλυπτό που απεικονίζει τον «Γεώργιο Καραϊσκάκη» έργο του καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου. (19ος αιώνας).

Εντυπωσιακά έργα μικτής τεχνικής του Βαγγέλη Κύρη, με κεντημένες λεπτομέρειες πάνω σε βαμβακερό καμβά από τον Anatoli Georgiev.

Στον χώρο περιοδικών εκθέσεων παρουσιάζεται η έκθεση «Μύθοι και Σύμβολα στη Νεοελληνική τέχνη» «(19ος –α΄μισό του 20ού αιώνα).

Ενθουσιαστήκαμε με τα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής αλλά και σχεδίων Ελλήνων ζωγράφων που εμπνεύστηκαν από τη μυθολογία.

Το σύνολο των έργων τέχνης προέρχεται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη και περιλαμβάνει έργα των καλλιτεχνών: Ιωάννη Κόσσου, Γεωργίου Βρούτου, Θωμά Θωμόπουλου, Κωνσταντίνου Δημητριάδη, Γεώργιου Ιακωβίδη, Νικόλαου Γύζη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Παύλου Ροδοκανάκη και Γεράσιμου Στέρη.

Η έκθεση θα παρουσιάζεται στο παράρτημα Ναυπλίου μέχρι τις 30 Μαΐου 2024.

Μπροστά από το γλυπτό του που απεικονίζει τον έρωτα να σπάει ένα ξύλο τόσο παραστατικά σε μια οξύμορη σχέση με το μάρμαρο. «Έρωτας που σπάει το τόξο του» έργο του Γεώργιου Βρούτου (1843-1909).

Μπροστά από το έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη(1878/79-1967) με θέμα «Μουσική» ζωγραφισμένο πάνω στο καπάκι του πιάνου της Ιουλίας Παρθένη

Το γνωστό μυθολογικό έργο «η Λήδα και ο κύκνος» έργο του Γεώργιου Βρούτου (1843-1909).

Η κα.Λαμπρινή Καρακούρτη μας μίλησε για  τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στο παράρτημα Ναυπλίου  και μας έδειξε το διαδραστικό έκθεμα της Χάρτας του Ρήγα ,  από το οποίο αναδεικνύεται η πνευματική προετοιμασία μέσα από το κίνημα του Νεολληνικού Διαφωτισμού και των εκπροσώπων του και απαντά στο ερώτημα πώς ένας χάρτης, μπορεί να γίνει εθνεγερτικό μέσο

Επίσης γνωρίσαμε τους πολύτιμους συνεργάτες της κυρίας Καρακούρτη και ανθρώπους του μουσείου που στελεχώνουν και υποστηρίζουν το χώρο με τον ζήλο τους,, πετυχαίνοντας την εύρυθμη λειτουργία του.

Εντυπωσιακό έργα μικτής τεχνικής του Βαγγέλης Κύρη που κέντησε τις λεπτομέρειες πάνω στο βαμβακερό καμβά Anatoli Georgiev με φωτογραφίες παραδοσιακών φορεσιών και με επιμέρους πραγματικά υλικά.

Με πολύ ενθουσιασμό η κα.Λαμπρινη Καρακούρτη μας μίλησε για την καινοτομία του μουσείου να υποστηρίζει  διαδραστικές επισκέψεις σχολείων με ηλεκτρονικό εξοπλισμό όπως ηλεκτρονικοί πίνακες με οπτικοακουστικό ιστορικό υλικό εκτός όλων των άλλων πληροφοριακών  εκπαιδευτικών μέσων που διαθέτουν όπως μια μεγάλη και ενημερωμένη βιβλιοθήκη στο χώρου του αναγνωστηρίου.

Επίσης γνωρίσαμε τους πολύτιμους συνεργάτες της κυρίας Καρακούρτη και ανθρώπους του μουσείου που στελεχώνουν και υποστηρίζουν το χώρο με τον ζήλο τους,, πετυχαίνοντας την εύρυθμη λειτουργία του.

Οι συνεργάτες του open art gallery Άρης Ρουπίνας και Χρυσάνθη Νοταρά με την επιμελήτρια του
μουσείου κυρία Λαμπρινή Καρακούρτη και τη  Μαρία Λεωνίδα.

Την έκθεση ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ  συνοδεύει έντυπη έκδοση της ΕθνικήςΠινακοθήκης –Μουσείο Αλ. Σούτσου, όπου η διευθύντρια κα.Τσιάρα ανάμεσα σε άλλα αναφέρει στον πρόλογο..

«.. Ο μύθος, ως ένα εναλλακτικό μέσο σύλληψης και αναπαραστάσης της βιωμένης πραγματικότητας διατηρεί, ωστόσο ανέπαφα θέλγητρα του για τον σύγχρονο θεατή. Την έκθεση Μύθοι και Σύμβολα  στη Νεοελληνική Τέχνη επιμελήθηκαν με εξαιρετική φροντίδα, γνώση και ενθουσιασμό οι συνάδελφοι Λαμπρινή Καράκουτη-Ορφανοπουλου και Τώνια Γιαννουδάκη στο Παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου. Στον σχεδιασμό τους επικράτησε η λογική της συνύπαρξης ζωγραφικών έργων με σχέδια και γλυπτά. Πρόκειται για μία εύστοχη επιλογή, η οποία μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε ευρύτερα το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα της μόνιμης συλλογής της ΕΠΜΑΣ στην βάση της διάχυσης και του διαμοιρασμού του κοινού πολιτιστικού αγαθού διατηρώντας τα υψηλά κριτήρια ποιότητας και επωφελούμενοι από τις σύγχρονες μουσειακές πρακτικές, χωρίς στεγανά κι απόλυτες διαχωριστικές γραμμές. »

Ευχαριστούμε πολύ την κα. Λαμπρινή για τον χρόνο που μας διέθεσε και την καλή της πρόθεση να μας παρουσιάσει τα έργα του  μουσείου που επιμελείται με τόση φροντίδα.

Το πάθος και η αγάπη της για αυτόν τον χώρο πραγματικά προσωποποιούνται στο όνομά της.