ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΒΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΙΑΒΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ GALLERY CHEAP ART

Eπιμέλεια έκθεσης: Iστορικός τέχνης Όλινκα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη

Ο βραβευμένος εικαστικός Νίκος Γιαβρόπουλος, γνωστός από την συμμετοχή του στο Art – Athina και την διάκρισή του σε σημαντικά video art festivals όπως αυτό της Δανίας, της Ιταλίας και των Η.Π.Α. και από τις ατομικές του εκθέσεις στο ΦΟΥΡΝΟ (Κέντρο Τέχνης και Τεχνολογίας), παρουσιάζει την καινούργια του δουλειά στο χώρο του Cheap Art, από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου 2010, με τίτλο «ΑΘΗΝΑ 2.450 χρόνια μετά».

Ο καλλιτέχνης συγκλονισμένος από την έξαρση της βίας στην Αθήνα, με αποκορύφωμα τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008, δημιουργεί μια συγκλονιστική σειρά από έργα, με στόχο τον σχολιασμό της ελληνικής κοινωνίας 2.450 χρόνια μετά την αποπεράτωση του γλυπτικού διάκοσμου του Παρθενώνα – παγκόσμιο μνημείο, σύμβολο της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

Η εντυπωσιακή εγκατάσταση του Γιαβρόπουλου, αποτελείται από ένα γύψινο προσομοίωμα των νοτίων μετόπων του Παρθενώνα, όπου πάνω στις αρχικές βίαιες σκηνές της κενταυρομαχίας προβάλλεται μία επαναλαμβανόμενη σκηνή από πρόσφατη βίαιη σύγκρουση στους δρόμους της Αθήνας.

Με το έργο αυτό ο Γιαβρόπουλος σκιαγραφεί το ελληνικό τοπίο και διατυπώνει την άποψη ότι 2.450 χρόνια μετά τον Παρθενώνα μπορεί τα προβλήματα να είναι διαφορετικά αλλά η αντιμετώπιση της κοινωνίας, η ροπή προς τη βίαιη επίλυση των διαφορών, τα κτηνώδη αισθήματα των συμπολιτών, παραμένουν ίδια.

Η σύγχρονη έκδοση της κενταυρομαχίας είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι καθημερινά, ίσως αλλοιωμένη και απονευρωμένη από την εικόνα της τηλεόρασης.

Σε μια αλληγορική σχέση του χθες με το σήμερα, ο Γιαβρόπουλος τονίζει ότι η συγκλονιστική εξέλιξη του ανθρώπου στις επιστήμες, τέχνες, πολιτισμό δεν κατάφερε ν’ ανατρέψει την αρχέγονη τάση για κυριαρχία και τη βίαιη επίλυση των προβλημάτων της κάθε κοινωνίας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.