ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2013-Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2013
Ελένη
Ρένα Παπασπύρου / Άσπα Στασινοπούλου
Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης
Σάββατο 18 Μαΐου στις 9μμ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στον εορτασμό της  Διεθνούς Ημέρας Μουσείων  με το έργο / δράση Ελένη των Ρένας Παπασπύρου και Άσπας Στασινοπούλου. Ειδικά εκείνη την ημέρα το μουσείο θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο, από τις 11 το πρωί έως τα μεσάνυχταελεύθερη είσοδο για το κοινό ενώ στο πωλητήριο θα διατίθενται  με 50% έκπτωση επιλεγμένοι κατάλογοι, εκπαιδευτικά έντυπα και αφίσες.

gia_tipof36a9bΈνα παλιό κέντημα του 1882 της μικρής Ελένης Κασάσογλου  μετατρέπεται από την Ρένα Παπασπύρου σε ένδυμα (από χαρτί) που θα φορεθεί από την Άσπα Στασινοπούλου σε ένα περίπατο μέσα και έξω από το μουσείο στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών.

Το έργο / ρούχο δημιούργησε η Ρένα Παπασπύρου από τις εκατοντάδες φωτοτυπίες των σταυροβελονιών του κεντήματος του μικρού κοριτσιού.  Η Άσπα Στασινοπούλου ενδύεται το έργο κουβαλώντας ακούσια ή εκούσια τον κώδικα της ανθρώπινης εμπειρίας της μικρής Ελένης η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα επέδειξε σε ένα μικρό κομμάτι ύφασμα τις κεντητικές της ικανότητες και συνάμα τις γραμματικές της γνώσεις. Τα κεντήματα εκείνη την εποχή ήταν συχνά ένας τρόπος για να μάθει ένα νεαρό κορίτσι να διαβάζει και να γράφει στο σπίτι. Η ικανότητα αυτή αποτελούσε τότε εφόδιο ζωής.

Η Ρένα Παπασπύρου και η Άσπα Στασινοπούλου, εικαστικοί που ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους τη δεκαετία του ΄70, συνεργάζονται για πρώτη φορά για να μεταφέρουν δύο αιώνες μετά μέσα στην δική τους πόλη την μνήμη ενός μικρού κοριτσιού, το οποίο δεν ξέρουμε που έζησε. Η δύναμη του χάρτινου ενδύματος /έργου της Ρένας Παπασπύρου, η κίνηση της Άσπας Στασινοπούλου, η βιντεο-προβολή στην είσοδο του ΕΜΣΤ και οι ήχοι από τους δρόμους της πόλης συνθέτουν την εικόνα ενός κόσμου  γνώσης και δημιουργίας, όχι μόνο γυναικείας.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19 & Ρηγίλλης