Εικαστική έκθεση για το «Κέντρο Ζωής» της Εύας Αποστολάτου στην Αίθουσα Τέχνης Kaplanon5

EVA APOSTOLATOU 3

Εικαστική έκθεση για το «Κέντρο Ζωής»
«Η Τέχνη για τη Ζωή ΙΙ»
Το «Κέντρο Ζωής» συνεχίζει το δραστήριο έργο του και για δεύτερη χρονιά επικοινωνεί μαζί σας μέσω της Τέχνης.
Η Αίθουσα Τέχνης Kaplanon5 παρουσιάζει την ατομική έκθεση της
Εύας Αποστολάτου με τίτλο: «Με το πρόσωπο στο φως»
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους που ζουν με HIV και αντιμετωπίζουν με θάρρος το κοινωνικό στίγμα
Εγκαίνια: Κυριακή απόγευμα 30/11 ώρα 17:00

EVA APOSTOLATOU 1EVA APOSTOLATOU 2Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του Aids, η έκθεση ”Με το πρόσωπο στο φως” επιχειρεί να εικονογραφήσει το πάθος για την ζωή, που χαρίζει ο έρωτας.
Ο έρωτας υμνήθηκε την ”εποχή των λουλουδιών” στο σημείο που μπορούσε να ”νικήσει ακόμα και τον πόλεμο”. Με την εμφάνιση του ιού όμως, ένα τιμωρητικό πέπλο έπεσε πάνω σε όσους υπήρξαν άτυχοι και άλλο ένα ενοχοποιητικό για τον έρωτα, σε ολόκληρη την κοινωνία. Στην ιστορία του είχε ξαναστοχοποιηθεί και από κάποιες θρησκείες, που καθόριζαν τα στεγανά των κοινωνιών.
Στην έκθεση απεικονίζονται πορτραίτα και φιγούρες καθημερινών ή επώνυμων ατόμων, που έχουν όπως όλοι αισιοδοξία, ερωτισμό και όνειρα για την ζωή. Κανείς δεν γνωρίζει η ρουλέτα της τύχης που θα σταματήσει για αυτόν. Μια λεπτή γραμμή χωρίζει την ευτυχία από την δυστυχία, σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Όλοι είμαστε ”ένα”, αφού οι κοινωνικές και γεωπολιτικές συνθήκες, είναι αυτές που μας έκαναν να μεγαλώσουμε με τον ένα τρόπο και όχι με κάποιον άλλο.
Ο ιός του έρωτα, τους αφορά όλους, όσο και ο ίδιος ο έρωτας. Γι΄ αυτό η έκθεση θέλει να θυμίσει την συμπαράσταση που οφείλουμε προς τους συνανθρώπους μας, που το έχουν ανάγκη και να τους αντιμετωπίζουμε όπως τον εαυτό μας.
Η αθωότητα του βλέμματος στα πρόσωπα της έκθεσης και η αρχετυπική ανάγκη για ηδυπάθεια, αίρουν την κοινωνική αποδοκιμασία που προξένησε πριν δεκαετίες ο ιός του Αids. Τα λοξά και αμυδρά χαμόγελα είναι για να θυμίζουν την απενοχοποιημένη έλξη – χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε το ανθρώπινο είδος- και την τελική αισιοδοξία για την αντιμετώπιση του ιού.
Σήμερα οι φορείς δεν είναι καταδικασμένοι. Πίσω από τα λαμπερά χρώματα των έργων, αποκαλύπτεται η θραμβεύτρια στο τέλος επιστήμη και η αποστιγματοποίηση του έρωτα, με την υπενθύμιση για διαρκή ενημέρωση και πρόληψη.
Εύα Αποστολάτου

Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 29/11 απόγευμα (από 17:00) έως Τρίτη 2/12 μεσημέρι (έως 14:00)
Αίθουσα Τέχνης Kaplanon – Καπλανών 5 & Μασσαλίας, Κολωνάκι (στάση μετρό Πανεπιστήμιο) τηλ.210 3390946
Εικαστική επιμέλεια: Κυριάκος Ι. Πεταλίδης
Το Κέντρο Ζωής είναι ΜΚΟ για όσους ζουν με HIV/AIDS. www.kentrozois.gr