«Γυναίκες και άλλοι αστερισμοί» ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΝΑ-ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ

«Γυναίκες και άλλοι αστερισμοί»

 Η Γκαλερί Σκουφά εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, στις 19.30 την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Κανά, με τίτλο «Γυναίκες και άλλοι αστερισμοί», η οποία θα διαρκέσει έως και το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από την πρόσφατη δουλειά της ζωγράφου των τελευταίων 2 ετών, με θέμα τη γυναικεία φιγούρα.

Οι γυναίκες της Κανά, οικείες και μυστηριώδεις ταυτόχρονα, ακροβατούν στον χωροχρόνο σαν σε όνειρο. Ενοικούν σε έναν τόπο – γέφυρα ανάμεσα στο γήινο και το υπερβατικό.

Eιρήνη Κανά – Abandonata-70 x100 cm

Με το γνωστό ζωγραφικό της ιδίωμα, η Κανά για άλλη μία φορά μας χαρίζει απλόχερα μια ειλικρινή και ασυμβίβαστη ζωγραφική. Με κυρίαρχο εκφραστικό της μέσο το χρώμα, ένα χρώμα πυκνό και λαμπερό, και με τη χειρονομιακή της πινελιά κατορθώνει να συναρπάσει και να ταξιδέψει το θεατή.

Eιρήνη Κανά – Η Ντένη των social media – 50 x 70 cm

Δεν έχουν χρώμα τα όνειρα; Είναι ν’ αναρωτιέται κανείς, ιδίως όταν αντικρίσει τη ζωγραφική της Ειρήνης Κανά. Εκεί, χρώμα και ύλη αναμειγνύονται επιδέξια και συνυπάρχουν αρμονικά, υποβάλλοντας το θεατή σε μια πηγαία, λυτρωτική συγκίνηση.

Eιρήνη Κανά – Η Σελήνη που λεγόταν και Σελάνα – 50 χ 70

Η Ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά, αναφερόμενη στην πρόσφατη δουλειά της Κανά, γράφει μεταξύ αλλων:

…Οι χειρονομίες και τα βλέμματα των «παγανιστικών» γυναικείων αυτών μορφών, μεταφέρουν ακατοχύρωτα νεύματα και μετέωρες υποψίες, ανηλικίωτες χαρές κι ανεξίτηλες γητειές, αμφίσημα μηνύματα και ακαταμάχητες προσδοκίες, σ’ αυτά τα γεμάτα δύναμη, αλλά και τρυφερή αθωότητα, έργα της Ειρήνης Κανά. Κι ο κόσμος τους, ο κόσμος που παριστάνει και παριστάνεται στην συγκεκριμένη αυλαία της θέασης, δεν είναι άλλος από εκείνον τον καταγωγικό ή αρχετυπικό, που σιωπηλά συνδιαλέγεται με τον κυκλικό χρόνο των «επιτελεστικών» λειτουργιών του υποσυνειδήτου μας.

Eιρήνη Κανά – Πως μπλέχτηκα έτσι ! – 70 χ 100

 

Eιρήνη Κανά – Ροή πορφυρών ονείρων – 100 χ 100

Βιογραφικό

H Ειρήνη Κανά γεννήθηκε στα Χανιά και σπούδασε ζωγραφική με τον Π. Τέτση στην ΑΣΚΤ απ΄ όπου αποφοίτησε με άριστα το 1990.

Έχει πραγματοποιήσει 21 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γερμανία, Κύπρο, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές, σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Αυστραλία και Κίνα.

Διακρίθηκε στους πανελλήνιους διαγωνισμούς, του Εικαστικού Επιμελητηρίου το 1998 , της BOSCH  1993, και έλαβε το Βραβείο των Δέκα 2006, Γραμμάτων και Τεχνών. Ο Δήμος Αθηναίων διοργάνωσε προς τιμήν της έκθεση το 2003 στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη(Πιλοποιείο).

Έργα της υπάρχουν στις συλλογές του Υπουργείου Πολιτισμού, Βουλής των Ελλήνων, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Γουλανδρή στην Άνδρο, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, στο Μουσείο Ύδρας, στην Εθνική Τράπεζα και στην Eurobank, στον ΟΠΑΠ, στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, στην Interamerican και άλλες ιδιωτικές συλλογές  στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Eιρήνη Κανά -Προσοχή στην άκρη του Γαλαξία – 100 χ100

Εγκαίνια: Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017, στις 19.30

Διάρκεια έκθεσης: 12 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου 2017

 ΓΚΑΛΕΡΙ ΣΚΟΥΦΑ,  Σκουφά 4, Κολωνάκι, 10673

Τ.: 210-3643025, 210-3603541

Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Τετ-Σαβ 10:00-15:30, Τρ-Πεμ-Παρ: 10:00-15:30 & 17:30-21:00

Ε-mail: info@skoufagallery.gr website: www.skoufagallery.gr