“περί έρωτος και άλλων δαιμονίων”-Γκαλερί Cube

Peri Erotos_Fanis Logothetis
Peri Erotos_Giorgos Tserionis

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017, 20.00

Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39, Πάτρα

Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί σαν καλοκαιρινό επίλογο, την ομαδική έκθεση “περί έρωτος και άλλων δαιμονίων”. Ο τίτλος του εικαστικού project, είναι δανεισμένος από το βιβλίο του Gabriel Garcia Marquez.

O Marquez, στο βιβλίο του, πραγματεύεται έννοιες, όπως ο έρωτας, ο φόβος, η αλήθεια και το πείσμα, η άρνηση των βιωμάτων και του παρελθόντος,  στον υπερθετικό όμως  βαθμό τους. Ο έρωτας που ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο και παλεύει ενάντια στην πίστη, τα πιστεύω και τα κοινωνικά πρότυπα της εποχής δημιουργεί ονειρικά περιβάλλοντα, όπως συνηθίζει άλλωστε ο συγγραφέας. Η απώλεια παίρνει και αυτή τη θέση της απέναντι στη θλίψη και την απώλεια. Τα “δαιμόνια” των ηρώων του βρίσκουν χώρο να έρθουν στην επιφάνεια και μέσα από τον παραλογισμό του απόλυτου έρωτα και τα έντονα συναισθήματα, να παλέψουν με τον πόθο, το πάθος και τη δεισιδαιμονία και να θέσουν ερωτήματα εσωτερικής αναζήτησης.

Ο τίτλος της έκθεσης δεν παραπέμπει άμεσα ούτε υποχρεώνει τους εικαστικούς που συμμετέχουν σε αυτή να δημιουργήσουν τις εικόνες τους μέσα από το βιβλίο του Marquez. Τους δίνει, όμως τα ερεθίσματα που χρειάζονται για να εξερευνήσουν τα δικά τους “δαιμόνια”, έρωτες, αλήθειες, πάθη και να τα αποτυπώσουν με τον προσωπικό τους τρόπο.

Το κάθε έργο, θα μπορούσε να είναι καθαρά βιωματικό, μιας και λόγω των διαφορετικών συναισθημάτων που “αναγκαστικά” περιλαμβάνoνται στη δημιουργία του, μας δίνει την εικόνα και μας ανοίγει ένα μικρό παράθυρο στον κόσμο του κάθε εικαστικού που συμμετέχει. Οι εικόνες που προκύπτουν είναι σύγχρονες, άλλες περιγραφικές και άλλες απλά υπαινικτικές, στοχαστικές και ανάλαφρες, σχολιαστικές και κάποιες αυτοσαρκαστικές, όλες τους όμως αληθινές και ενδιαφέρουσες.

Ο έρωτας σε όλες του τις μορφές έχει απεικονισθεί αμέτρητες φορές στην ιστορία της τέχνης. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης προσέγγισης είναι η συνομιλία του με τα “δαιμόνια” που όλοι κρύβουμε μέσα μας και είναι αυτά που δίνουν την “άλλη” ματιά, είτε κρυφοκοιτάζοντάς τα είτε βγάζοντας τα απέναντι και αντιμετωπίζοντας τα με θάρρος και ειλικρίνεια.

Peri Erotos_Constatinos Patsis

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Florian Eymann, Brendan Kelly, Άννα Γερολυμάτου, Δημοσθένης Δαββέτας, Άννα Καρατζά, Μάκης Κυριακόπουλος, Σοφία Κυριακού, Δέσποινα Κωνσταντίνου, Χρήστος Κουτσούκης, Φάνης Λογοθέτης, Ανδρέας Λυμπεράτος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Έλλη Μπαρμπαγιάννη, Iσμήνη Μπονάτσου, Ανδρέας Νικολάου, Αλεξία Ξαφοπούλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βασιλική Πανταζή, Αφροδίτη Παπαδουλή, Ξενοφών Παπαευθυμίου, Σοφία Παρασκευοπούλου, Κωνσταντίνος Πάτσης, Παναγιώτης Σιάγκρης, Μαρία Τριλίδου, Γιώργος Τσεριώνης, Βιργινία Φιλιππούση, Βούλα Φερεντίνου, Στάθης Χρυσικόπουλος.

Διάρκεια έκθεσης:  7 Ιουλίου – 2 Σεπτεμβρίου 2017